八達通周四宣佈新用法!用 QR Code 打微信

322 回覆
10 Like 302 Dislike

我作為用家, 我覺得wechat pay 唯一比apple pay 好既地方係, 佢唔係直接長期連住你張卡去比錢, 而係去你張卡拎錢入去個APP再比錢。你可以選擇唔入咁多錢落去, 等於你實體銀包少D CASH, 比人偷左就損失少D
但係長期每一個payment 都access 去你張卡呢樣野, 就變相係佢出事, 係你張信用卡出事, 唔係個銀包出事

其實你明唔明八達通入apple pay 係講緊乜?
佢係響你部機度整一張虛擬八達通
然後你自己入錢落去部機裡面張八達通度
然後入閘時當八達通咁嘟

你首先要搞清呢樣野先

其實八達通sim已經差唔多功能, android又唔多想搞transit payment先要咁搞

apple pay就100%已經hardward 上support,頂多係食水深唔肯整

一切都係錢問題

錢從來都可以羊毛出在羊身上
或者有市場調節機制
而家八達通就係壟斷市場所以唔肯搞
人地suica 就肯搞

日本IC 而家全國通用wor

我作為用家, 我覺得wechat pay 唯一比apple pay 好既地方係, 佢唔係直接長期連住你張卡去比錢, 而係去你張卡拎錢入去個APP再比錢。你可以選擇唔入咁多錢落去, 等於你實體銀包少D CASH, 比人偷左就損失少D
但係長期每一個payment 都access 去你張卡呢樣野, 就變相係佢出事, 係你張信用卡出事, 唔係個銀包出事

其實你明唔明八達通入apple pay 係講緊乜?
佢係響你部機度整一張虛擬八達通
然後你自己入錢落去部機裡面張八達通度
然後入閘時當八達通咁嘟

你首先要搞清呢樣野先

其實八達通sim已經差唔多功能, android又唔多想搞transit payment先要咁搞

apple pay就100%已經hardward 上support,頂多係食水深唔肯整

一切都係錢問題

錢從來都可以羊毛出在羊身上
或者有市場調節機制
而家八達通就係壟斷市場所以唔肯搞
人地suica 就肯搞

日本仔點同,一來 iphone 日本市佔極高,二來美帝大哥想做,日本小弟通常都要配合一下。好似我地都要同支那寶, wechat pay 配合一樣。
不過在商言商,我估都係 apple 大食先搞到八達通唔同佢合作姐,八達通實體卡照賣,再用 software 配合 mount 張卡落 apple pay 一定唔難。

其實suica入左apple pay後就會轉左入機內encrytped chipset度,本身張卡會廢左

你放suica入apple pay而家仲係一定要有一張實體卡,張卡唔知可唔可俾返發卡商recycle
講開QRcode, 有用過電子登記證既應該都知QRcode係要較到部電話差唔多最光先掃到

用係集體運輸上到時肯定成班撚樣埋到閘前先慢慢較光黎掃。上面都講左唔係話QRcode唔好,只係唔適合應用係比錢。QRcode都係拎晒黎做登機證,門票,link同埋存倉算啦

我自己呢就番國內都會用wechat pay
咁呢, 你一禁自己個QR CODE 出黎呢, 你部機個MON 係會自動光D
其實大家放心啦, 你地個腦唔係真係想像中咁聰明
好多野一早解決哂
我試過用大陸D咩APP, QR CODE 係WEB版登入, 我ON9 呆左一陣, 一分鐘都唔夠, 佢已經要求我gen多次新QR CODE出黎

唔係唔比你反, 唔係用自己幻想, 想像力去反
你FF一樣野出黎再反佢
有意思咩?
真係真心想批判一樣野, 你要了解佢 你要試佢
咁你先有一手資料證據去批
明白嘛咁多位連登小朋友

點解你覺得d apps 可以拎到你部機既權限幫你自己較光d 係好事 ?根本正常都唔會prefer 一個apps 有咁大權限
同埋 你未聽過支那點樣用qr code 偷走你d 錢?

WTF? 佢show qr code果陣個mon係光D, 係好大權限? 你個mon 係你手機Hardware 一部分, 一個app 本身就理應有權限使用你手機既hardware, 如果你唔同意, 係唔應該down 佢. 由你speaker, mic, mon, 到上網功能. 有幾大權限?
你又要屌人地唔光 scan 會難D, 又要屌人地係得果一下會令你mon光少少咁撚大權限, 仲要用到正常都唔會prefer
其實我都唔撚係好想我手機record 我D 指紋同面部資料架咋
我覺得呢D仲大件事囉
而你講緊mobile payment, NFC,QR CODE都好, 都會LINK自己信用卡同銀行卡入去, 心理上已經過左呢一關, 你同我講咩個app, in app整光少少個mon去比錢好撚大權限?

我仲聽過點比人偷信用卡資料,apple pay有漏洞,成個現金wallet偷走, 八達通唔見左比人嘟哂錢
全部都聽過

你唔鍾意佢save 指紋 面部資料你選擇可以唔用喎 大佬一部電話咁多唔同unlock 方法 點解一定要用?冇人逼你用
幾時software 用hardware 係理應可以用?理應點解要問你允許?
大佬 你入信用卡資料係經過加密save 係cloud server 咁都可以拎黎類比?
同埋Apay 可以用debit 卡 你估淨係得credit card?

咁你唔鐘意用QR CODE 冇人逼你用wor ....

呢個po 咪屌緊八仔點解要同we7 pay合作同屌qr code 廢囉
實裝後大爆射確定

巴打睇緊咩post咁興奮
apple pay 啊屌你
Q乜R啊...
得中國先用QR

原來PayMe Visa 都係中國

你個回覆有一粒負評

我自己呢就番國內都會用wechat pay
咁呢, 你一禁自己個QR CODE 出黎呢, 你部機個MON 係會自動光D
其實大家放心啦, 你地個腦唔係真係想像中咁聰明
好多野一早解決哂
我試過用大陸D咩APP, QR CODE 係WEB版登入, 我ON9 呆左一陣, 一分鐘都唔夠, 佢已經要求我gen多次新QR CODE出黎

唔係唔比你反, 唔係用自己幻想, 想像力去反
你FF一樣野出黎再反佢
有意思咩?
真係真心想批判一樣野, 你要了解佢 你要試佢
咁你先有一手資料證據去批
明白嘛咁多位連登小朋友

點解你覺得d apps 可以拎到你部機既權限幫你自己較光d 係好事 ?根本正常都唔會prefer 一個apps 有咁大權限

WTF? 佢show qr code果陣個mon係光D, 係好大權限? 你個mon 係你手機Hardware 一部分, 一個app 本身就理應有權限使用你手機既hardware, 如果你唔同意, 係唔應該down 佢. 由你speaker, mic, mon, 到上網功能. 有幾大權限?
你又要屌人地唔光 scan 會難D, 又要屌人地係得果一下會令你mon光少少咁撚大權限, 仲要用到正常都唔會prefer
其實我都唔撚係好想我手機record 我D 指紋同面部資料架咋
我覺得呢D仲大件事囉
而你講緊mobile payment, NFC,QR CODE都好, 都會LINK自己信用卡同銀行卡入去, 心理上已經過左呢一關, 你同我講咩個app, in app整光少少個mon去比錢好撚大權限?

我仲聽過點比人偷信用卡資料,apple pay有漏洞,成個現金wallet偷走, 八達通唔見左比人嘟哂錢
全部都聽過

你唔鍾意佢save 指紋 面部資料你選擇可以唔用喎 大佬一部電話咁多唔同unlock 方法 點解一定要用?冇人逼你用
幾時software 用hardware 係理應可以用?理應點解要問你允許?
大佬 你入信用卡資料係經過加密save 係cloud server 咁都可以拎黎類比?
同埋Apay 可以用debit 卡 你估淨係得credit card?

呢個po 咪屌緊八仔點解要同we7 pay合作同屌qr code 廢囉

同你講落去都係sin9氣

字都未識打就死返去5p 公海啦
成個post 都係屌鳩八仔點解要同we7 pay 合作唔用Apay 同qr code 點廢
睇都未識睇同你講落去就真係晒鳩氣啦

我覺得呢D仲大件事囉

全部都聽過

成個post 都係屌鳩八仔點解要同we7 pay 合作唔用Apay 同qr code 點廢

幾時有合作過?

我覺得呢D仲大件事囉

全部都聽過

幾時有合作過?

連明明係最大支持者港鐵都跟 WeChat Pay 同支付寶合作
應該識字?

幾時有合作過?

連明明係最大支持者港鐵都跟 WeChat Pay 同支付寶合作
應該識字?

MTR還MTR
八達通還八達通
兩回事嚟嘅

幾時有合作過?

應該識字?

MTR還MTR
八達通還八達通
兩回事嚟嘅

佢連mtr同八達通都分唔到 就唔好再駁到佢喊啦

八達通是港鐵不可分割的一部分

幾時有合作過?

應該識字?

MTR還MTR
八達通還八達通
兩回事嚟嘅

你睇埋八達通公司股權最大係邊個先啦

幾時有合作過?

應該識字?

MTR還MTR
八達通還八達通
兩回事嚟嘅

咁佢係咪同一間公司?
700最大股東夠南非公司
700=南非公司?

打錯姐 唔洗jer 住晒既

應該識字?

MTR還MTR
八達通還八達通
兩回事嚟嘅

咁佢係咪同一間公司?
700最大股東夠南非公司
700=南非公司?

打錯姐 唔洗jer 住晒既

其實坊間好多人都成日撈亂
qr code仲快過nfc wo
qr code仲快過nfc wo

我俾個2g network你去用qr code 買野試下快唔快得過NFC?
唔好又俾我估中

只可以個人八達通用,跟強國接軌逐步實名制,全民監控
人地QR code, 你又跟人地QR code 行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞