八達通周四宣佈新用法!用 QR Code 打微信

322 回覆
10 Like 302 Dislike
appo!e pay 改名都唔好食得咁柒啦
多舊魚
啲人連拍卡都未撚識拍
要佢拎部手機出黎再開相機再掃qr code

駁唔到
而家咁多大陸傻閪,拍張卡都好似殘障咁
再用埋qr code仲得了既
退化
又一大巴車落連登仔塊面度

車你老母咩,成日要退步就返d大陸垃圾
八達通 遲早有一日 一定會係香港被取代

依加張信用卡拍卡已經做到八達通部份功能 係慢少少 我諗會隨時間改善既

除左搭車一定用八達通之外都無地方要用到 甚至依加7仔 OK 我都係用信用卡拍卡

坐車個到佢如果唔將張卡電子化連落部手機到拍真係死路一條
當兩個pay都可以應用係坐車到 八達通就可以收得檔

其實八達通公司應該多d同小型商戶攪合作
抽既手續費同租機費 比信用卡低既話 就應該有好多小商戶肯制 依加八達通係香港 仲係人手一張既必須品

如果用大陸果套營商方法
八達通依家可能已經稱霸亞洲
拎八達通快 定 拎電話出黎再按app快
Apple Pay 同android pay 要抽佣 對8仔公司又無好處
你係8仔ceo 會唔會送錢比人洗

八達通交易額多咗都叫無好處

班鳩層撚識咁諗咩
用過支那寶 原因係因為佢間中攪優惠會平d

用過就真係發現 qr code依樣野 其實係一樣好撚落後既野 你會唔明點解大陸到到都用緊佢 而唔係用paywave

出街食飯個d還好 大把時間比你係位拎定手機出黎開定去埋單
但如果你去便利店個d要攪個qr code出黎 間中仲要打密碼既 真係慢到你會唔好意思係到阻撚住後面

至於轉帳比人個部份 payme方便d 就算人地無payme 都直接可以比條whatsapp人地自己入number 不過hsbc 攪死左個app

支那寶既話 面對面就可以掃 唔係面對面就要人地sd個code比你 你再係自己電話掃先可以轉錢比人 唔係話好唔方便既 但有更好既就唔會用佢

你有冇諗過大陸人係咪個個手機都有NFC ?
你望下國產手機, 咩紅米果D
大陸除左大城市之外都仲有好多三到五線城市
都係市場黎架
睇野宏觀少少, 人地搞咁多野咁Dom本, 唔係專比你班用iphone, android flagship model 既用家受惠,
人地要搶市佔率呀係

冇人討論呢一點? 淨係有人識比負皮?

連八達通係特登整黎整衰自己都Up得出
你期望有咩討論

而家係講緊香港八達通不思進取佢又扯埋支那黎講,真係仲有咩好討論

要討論既話論點就係用QRcode黎做mobile payment係發展中國家NFC唔普及先會做既野,咁香港而家係咪淪落到要靠攏呢種已經落後唔知幾耐既技術呢?同埋而家唔係話QRcode係廢物,不過佢既主要用途唔會係用黎做mobile payment 囉
用過支那寶 原因係因為佢間中攪優惠會平d

用過就真係發現 qr code依樣野 其實係一樣好撚落後既野 你會唔明點解大陸到到都用緊佢 而唔係用paywave

出街食飯個d還好 大把時間比你係位拎定手機出黎開定去埋單
但如果你去便利店個d要攪個qr code出黎 間中仲要打密碼既 真係慢到你會唔好意思係到阻撚住後面

至於轉帳比人個部份 payme方便d 就算人地無payme 都直接可以比條whatsapp人地自己入number 不過hsbc 攪死左個app

支那寶既話 面對面就可以掃 唔係面對面就要人地sd個code比你 你再係自己電話掃先可以轉錢比人 唔係話好唔方便既 但有更好既就唔會用佢

你有冇諗過大陸人係咪個個手機都有NFC ?
你望下國產手機, 咩紅米果D
大陸除左大城市之外都仲有好多三到五線城市
都係市場黎架
睇野宏觀少少, 人地搞咁多野咁Dom本, 唔係專比你班用iphone, android flagship model 既用家受惠,
人地要搶市佔率呀係

冇人討論呢一點? 淨係有人識比負皮?

連八達通係特登整黎整衰自己都Up得出
你期望有咩討論

而家係講緊香港八達通不思進取佢又扯埋支那黎講,真係仲有咩好討論

要討論既話論點就係用QRcode黎做mobile payment係發展中國家NFC唔普及先會做既野,咁香港而家係咪淪落到要靠攏呢種已經落後唔知幾耐既技術呢?同埋而家唔係話QRcode係廢物,不過佢既主要用途唔會係用黎做mobile payment 囉

QR code + NFC跟本八達通兩邊都有齊,係差個apple pay/android pay整合
Apple Pay 同android pay 要抽佣 對8仔公司又無好處

班鳩層撚識咁諗咩

入左apple pay係會用少左呀
Apple pay好容易就會揀左用信用卡唔用八達通比錢
支國人做野就係特撚別
用qr會快過拍卡

班鳩層撚識咁諗咩

點撚會呀,個收款機都唔係同一部
拍卡係快撚過掃CODE
但你地計少咗班女人係手袋搵八達通出黎既時間...
機不離手唔洗換直接掃 整體時間應該快咗
女人咪又係到部機門口先關app
拍卡係快撚過掃CODE
但你地計少咗班女人係手袋搵八達通出黎既時間...
機不離手唔洗換直接掃 整體時間應該快咗

we7 pay 次次比錢都要打密碼
一陣係閘口一大堆女人講
哎呀 點解又錯既

班鳩層撚識咁諗咩

Apple pay八達通offline快過信用卡online 你咪揀八達通囉

仲有幾多個分身
android 雙卡雙待 NFC 八達通sim卡

功能,係apple電話冇既野

得csl有八達通sim

Sun moblie 八達通sim用戶表示:?
呢間公司真係無撚腦
有先進既NFC唔引入走去引入埋D發展中國家先用既技術

日本放棄左十鳩幾年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞