八達通周四宣佈新用法!用 QR Code 打微信

322 回覆
10 Like 302 Dislike
其實我想知就算用apple pay搭地鐵巴士
係咪一樣慢過八達通好多
拍完又要等佢連接網絡

唔會 會變左好似部機就等於一張八達通咁
可以揀連touch ID/face ID都唔用 直接拍部機落去就得

加個手機套攝張8達通咪得囉白膠痴 app咩le pay 用下腦都解決到啦

你柒少陣 我裸機做咩要專登加個手機套攝張八達通落去
香港科技唔識進步咪就係因為你呢啲人
多樣嘢揀同冇得揀你都要迫其他人陪你一齊無得揀
講開QRcode, 有用過電子登記證既應該都知QRcode係要較到部電話差唔多最光先掃到

用係集體運輸上到時肯定成班撚樣埋到閘前先慢慢較光黎掃。上面都講左唔係話QRcode唔好,只係唔適合應用係比錢。QRcode都係拎晒黎做登機證,門票,link同埋存倉算啦
八達通公司

八達通交易額多咗都叫無好處

班鳩層撚識咁諗咩

入左apple pay係會用少左呀
Apple pay好容易就會揀左用信用卡唔用八達通比錢

點撚會呀,個收款機都唔係同一部

咁其他呢 搭車你就話迫住用8仔
超市買野呢

乜香港依家超級市場冇晒八達通機咩
定係搭車果舊同超級市場果部完全唔一樣

唔袋張卡已經少左個誘因用啦
如果已經開左apple pay出黎準備比錢
十個有九個都會揀碌卡唔揀八達通啦
同時間仲會令到更多客習慣左用apple pay

俾你係八達通公司都唔撚制啦

你都on99
如果落樓下超級市場買野我拎鎖匙電話落街就得
我做乜鳩仲要拎多張八仔咁麻煩
除非你落街唔拎電話咁我吹你唔漲

用Apple Pay/Android Pay真係帶電話就得

係,如果明知自己去PIZZA HUT (或者有PAYWAVE既地方),我真係就咁帶鎖匙+電話就落街,好方便
擺到明俾大陸人用
講開QRcode, 有用過電子登記證既應該都知QRcode係要較到部電話差唔多最光先掃到

用係集體運輸上到時肯定成班撚樣埋到閘前先慢慢較光黎掃。上面都講左唔係話QRcode唔好,只係唔適合應用係比錢。QRcode都係拎晒黎做登機證,門票,link同埋存倉算啦

我自己呢就番國內都會用wechat pay
咁呢, 你一禁自己個QR CODE 出黎呢, 你部機個MON 係會自動光D
其實大家放心啦, 你地個腦唔係真係想像中咁聰明
好多野一早解決哂
我試過用大陸D咩APP, QR CODE 係WEB版登入, 我ON9 呆左一陣, 一分鐘都唔夠, 佢已經要求我gen多次新QR CODE出黎

唔係唔比你反, 唔係用自己幻想, 想像力去反
你FF一樣野出黎再反佢
有意思咩?
真係真心想批判一樣野, 你要了解佢 你要試佢
咁你先有一手資料證據去批
明白嘛咁多位連登小朋友

點解你覺得d apps 可以拎到你部機既權限幫你自己較光d 係好事 ?根本正常都唔會prefer 一個apps 有咁大權限
同埋 你未聽過支那點樣用qr code 偷走你d 錢?
這是出賣香港嘅政策!

不會看好壞因素!

正如香港機場有德國巴士唔用,轉用中國巴士!

但北京及廣州的機場,就把中國巴士換走,改用德國巴士。

一個向上游,一個向下走!

咁呢, 你一禁自己個QR CODE 出黎呢, 你部機個MON 係會自動光D
好多野一早解決哂
我試過用大陸D咩APP, QR CODE 係WEB版登入, 我ON9 呆左一陣, 一分鐘都唔夠, 佢已經要求我gen多次新QR CODE出黎

你FF一樣野出黎再反佢
有意思咩?
明白嘛咁多位連登小朋友

agree 連登太多FF盲反 太低質

好多野一早解決哂

你FF一樣野出黎再反佢
有意思咩?
明白嘛咁多位連登小朋友

點解你覺得d apps 可以拎到你部機既權限幫你自己較光d 係好事 ?根本正常都唔會prefer 一個apps 有咁大權限

其實你有冇用過播片apps
你隻手指上下掃下就可以校光暗,聲量
這是出賣香港嘅政策!

不會看好壞因素!

正如香港機場有德國巴士唔用,轉用中國巴士!

但北京及廣州的機場,就把中國巴士換走,改用德國巴士。

一個向上游,一個向下走!

好多港奸媚共,賣港求榮。

咩都係向錢看 鬼同你講咩以民為本咩
我唔撚知 我淨係返親去都俾撚樣既wechat pay阻鳩住

好多野一早解決哂

你FF一樣野出黎再反佢
有意思咩?
明白嘛咁多位連登小朋友

WTF? 佢show qr code果陣個mon係光D, 係好大權限? 你個mon 係你手機Hardware 一部分, 一個app 本身就理應有權限使用你手機既hardware, 如果你唔同意, 係唔應該down 佢. 由你speaker, mic, mon, 到上網功能. 有幾大權限?
你又要屌人地唔光 scan 會難D, 又要屌人地係得果一下會令你mon光少少咁撚大權限, 仲要用到正常都唔會prefer
其實我都唔撚係好想我手機record 我D 指紋同面部資料架咋
我覺得呢D仲大件事囉
而你講緊mobile payment, NFC,QR CODE都好, 都會LINK自己信用卡同銀行卡入去, 心理上已經過左呢一關, 你同我講咩個app, in app整光少少個mon去比錢好撚大權限?

我仲聽過點比人偷信用卡資料,apple pay有漏洞,成個現金wallet偷走, 八達通唔見左比人嘟哂錢
全部都聽過
我作為用家, 我覺得wechat pay 唯一比apple pay 好既地方係, 佢唔係直接長期連住你張卡去比錢, 而係去你張卡拎錢入去個APP再比錢。你可以選擇唔入咁多錢落去, 等於你實體銀包少D CASH, 比人偷左就損失少D
但係長期每一個payment 都access 去你張卡呢樣野, 就變相係佢出事, 係你張信用卡出事, 唔係個銀包出事

你唔鍾意佢save 指紋 面部資料你選擇可以唔用喎 大佬一部電話咁多唔同unlock 方法 點解一定要用?冇人逼你用
幾時software 用hardware 係理應可以用?理應點解要問你允許?
大佬 你入信用卡資料係經過加密save 係cloud server 咁都可以拎黎類比?
同埋Apay 可以用debit 卡 你估淨係得credit card?

我作為用家, 我覺得wechat pay 唯一比apple pay 好既地方係, 佢唔係直接長期連住你張卡去比錢, 而係去你張卡拎錢入去個APP再比錢。你可以選擇唔入咁多錢落去, 等於你實體銀包少D CASH, 比人偷左就損失少D
但係長期每一個payment 都access 去你張卡呢樣野, 就變相係佢出事, 係你張信用卡出事, 唔係個銀包出事

其實你明唔明八達通入apple pay 係講緊乜?
佢係響你部機度整一張虛擬八達通
然後你自己入錢落去部機裡面張八達通度
然後入閘時當八達通咁嘟

你首先要搞清呢樣野先

好多野一早解決哂

你FF一樣野出黎再反佢
有意思咩?
明白嘛咁多位連登小朋友

其實你有冇用過播片apps
你隻手指上下掃下就可以校光暗,聲量

用開原生播放apps
第三方軟件要求權限拎黎類比

然後入閘時當八達通咁嘟

你首先要搞清呢樣野先

其實八達通sim已經差唔多功能, android又唔多想搞transit payment先要咁搞

apple pay就100%已經hardward 上support,頂多係食水深唔肯整

然後入閘時當八達通咁嘟

你首先要搞清呢樣野先

其實八達通sim已經差唔多功能, android又唔多想搞transit payment先要咁搞

apple pay就100%已經hardward 上support,頂多係食水深唔肯整

一切都係錢問題

然後入閘時當八達通咁嘟

你首先要搞清呢樣野先

咪係,蘋果已經有哂成套野係度,唔用,
仲怪蘋果無nfc, 真係笑到喊

然後入閘時當八達通咁嘟

你首先要搞清呢樣野先

咪係,蘋果已經有哂成套野係度,唔用,
仲怪蘋果無nfc, 真係笑到喊

NFC香港版都要呢一代先unlock,之前felica都因為地區問題鎖左只俾日本用,而且都全世界都係得香港同日本拎來做transit card

然後入閘時當八達通咁嘟

你首先要搞清呢樣野先

一切都係錢問題

錢從來都可以羊毛出在羊身上
或者有市場調節機制
而家八達通就係壟斷市場所以唔肯搞
人地suica 就肯搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞