八達通周四宣佈新用法!用 QR Code 打微信

322 回覆
10 Like 302 Dislike
八達通 遲早有一日 一定會係香港被取代

依加張信用卡拍卡已經做到八達通部份功能 係慢少少 我諗會隨時間改善既

除左搭車一定用八達通之外都無地方要用到 甚至依加7仔 OK 我都係用信用卡拍卡

坐車個到佢如果唔將張卡電子化連落部手機到拍真係死路一條
當兩個pay都可以應用係坐車到 八達通就可以收得檔

其實八達通公司應該多d同小型商戶攪合作
抽既手續費同租機費 比信用卡低既話 就應該有好多小商戶肯制 依加八達通係香港 仲係人手一張既必須品
Apple Pay 同android pay 要抽佣 對8仔公司又無好處
你係8仔ceo 會唔會送錢比人洗

八達通交易額多咗都叫無好處

其實唔會多好多,最後都只係用黎坐車,只係唔使拎張卡出黎咁解。用得apple/ an pay消費,好多都用信用卡,除非要快嘟一下就用返八仔

其實之前擦鞋檔單新聞都有講
如果拍卡/QR code 並列,絕大部分都係會拍卡
QR code 旨在係用喺啲唔想租機同付款速度唔太重要嘅場合
冇話邊個取代邊個,因為兩者定位根本唔同

班友根本連人點解要出Qr code都未知
Oepay qr code係for d唔撚會有nfc機既地方
例如死都唔肯俾租機費既鋪頭
網上買野等等

N頭地鼠
其實唔洗咁緊張.... qr code估計係俾d唔想裝機既商戶用的... 但老老實實, 會俾commission你8仔既一早都裝左機啦... 都唔會想用qr code的, 雖知香港仲有大把商戶連信用卡都要收個客charge
用過支那寶 原因係因為佢間中攪優惠會平d

用過就真係發現 qr code依樣野 其實係一樣好撚落後既野 你會唔明點解大陸到到都用緊佢 而唔係用paywave

出街食飯個d還好 大把時間比你係位拎定手機出黎開定去埋單
但如果你去便利店個d要攪個qr code出黎 間中仲要打密碼既 真係慢到你會唔好意思係到阻撚住後面

至於轉帳比人個部份 payme方便d 就算人地無payme 都直接可以比條whatsapp人地自己入number 不過hsbc 攪死左個app

支那寶既話 面對面就可以掃 唔係面對面就要人地sd個code比你 你再係自己電話掃先可以轉錢比人 唔係話好唔方便既 但有更好既就唔會用佢
搞咁多做咩,就咁8達通都屌打100年科技
屌你老母
八達通真係對你好失望
之前連登仔反支付寶WECHAT 支付.....
我地個個以香港有你為榮, 用你去笑鳩大陸用QR CODE
之後呢? 慢慢你用QR CODE, 你又同WECHAT 合作....
算點先?
你地到底有冇考慮過我地連登呢班後生市佔率?有冇派人真係睇過我地D POST?
我曾經以香港可以拍卡, 唔使ON99咁SCAN自豪
我曾經以香港有八達通, 唔使再進步自豪
但而家我內心好複雜
好似我班一大班反支付寶既巴打講野係錯既咁

明明事實係我地唔會錯...點解....

fail
屌你老母
八達通真係對你好失望
之前連登仔反支付寶WECHAT 支付.....
我地個個以香港有你為榮, 用你去笑鳩大陸用QR CODE
之後呢? 慢慢你用QR CODE, 你又同WECHAT 合作....
算點先?
你地到底有冇考慮過我地連登呢班後生市佔率?有冇派人真係睇過我地D POST?
我曾經以香港可以拍卡, 唔使ON99咁SCAN自豪
我曾經以香港有八達通, 唔使再進步自豪
但而家我內心好複雜
好似我班一大班反支付寶既巴打講野係錯既咁

明明事實係我地唔會錯...點解....

唔好睇到自己咁高

你真係想佢加apple pay就搞簽名信send去八達通公關部同一式n份去傳媒,講下日本suica點用法,點都有效過係連登講
有得嘟唔嘟要qr code 做乜鳩 on撚鳩公司
學下人地西瓜咭啦
QR code冇得雙向認證,作個假code就好多古惑嘢,有先進嘢唔用,去學支那啲落後嘢
QR code 個技術仲古老過八達通
有Apple Pay、Android Pay 呢啲又快又新嘅嘢唔用,用埋啲史前嘢

學下人地西瓜咭啦

其實唔洗咁緊張.... qr code估計係俾d唔想裝機既商戶用的... 但老老實實, 會俾commission你8仔既一早都裝左機啦... 都唔會想用qr code的, 雖知香港仲有大把商戶連信用卡都要收個客charge

所以電子支付嚮小店普及唔到非科技問題,係利益問題
雖然8達通卡+自動增值係好方便,但係宜家又有另一個問題,就係個銀包好撚多張卡,幾張paywave既信用卡加埋公司access卡,搞到成日要拎張八達通岀黎先拍到卡 如果可以加八達通落Apple Pay用watch黎拍真係諗起都爽皮

坐港鐵為快
你家下搞啲咁既野
用iPhone 點用or pay
QR code 個技術仲古老過八達通
有Apple Pay、Android Pay 呢啲又快又新嘅嘢唔用,用埋啲史前嘢

QR Code 同八達通都係1997年有
雖然8達通卡+自動增值係好方便,但係宜家又有另一個問題,就係個銀包好撚多張卡,幾張paywave既信用卡加埋公司access卡,搞到成日要拎張八達通岀黎先拍到卡 如果可以加八達通落Apple Pay用watch黎拍真係諗起都爽皮

yes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞