八達通周四宣佈新用法!用 QR Code 打微信

322 回覆
10 Like 302 Dislike
搭巴士算啦
點解要咁做?
八達通擺明收左支共錢

唔講真係以為QRcode係D咩支那大發明
實情好似係日本野黎

90年代日本發明
Android/Samsung/Apple pay普及咁多都唔用

好似話同google / apple合作,八達通要俾錢佢地

三叔好似得,比咗保護費

等睇3叔搞唔掂八達通呢間公司,最後收皮

*** pay普及性低咁多 點會搞得起
QR Code係日本摺機時代既產物
係Smartphone時代仲拎出黎用
香港真係變返做發展中國家

地鐵站啲廣告都識加粒nfc晶片落去
Apple Pay 同android pay 要抽佣 對8仔公司又無好處
你係8仔ceo 會唔會送錢比人洗

八達通交易額多咗都叫無好處

其實唔會多好多,最後都只係用黎坐車,只係唔使拎張卡出黎咁解。用得apple/ an pay消費,好多都用信用卡,除非要快嘟一下就用返八仔

日本摺機時代已經有NFC suica payment, 係apple進軍日本令成個進度慢左10年
Apple Pay 同android pay 要抽佣 對8仔公司又無好處

八達通交易額多咗都叫無好處

其實唔會多好多,最後都只係用黎坐車,只係唔使拎張卡出黎咁解。用得apple/ an pay消費,好多都用信用卡,除非要快嘟一下就用返八仔

其實之前擦鞋檔單新聞都有講
如果拍卡/QR code 並列,絕大部分都係會拍卡
QR code 旨在係用喺啲唔想租機同付款速度唔太重要嘅場合
冇話邊個取代邊個,因為兩者定位根本唔同

佢哋乜都唔改面都唔慌死無人用
搵地鐵班傻鳩 6點3
係金鐘站果到用qr code 慢慢掃啦
俾人屌撚到上天啦你老母
QR code係有好多短處
但有成熟嘅市場

大陸10億人
每日往來香港嘅又係大數
唔用QR code點分呢舊餅
讀緊design,最近整緊個app
要涉及比錢,我建議用卡嘟,
咁樣快過開手機
但個tutor覺得low tech
叫我地用QR code,話可以share比人幫你俾
幾好 屌我心諗買樣野洗唔洗咁撚煩
手機慢撚到仆街,卡3-4秒做到,QR要20秒先完
新唔等於好囉
戇鳩無藥醫
鳩得閒比錢仲慢慢 QR code
弱智少陣啦仲 QR code
咁樣快過開手機
新唔等於好囉

香港就係充斥呢班傻鳩支配緊全香港人
咁樣快過開手機
新唔等於好囉

香港就係充斥呢班傻鳩支配緊全香港人

廢中廢老膠層離晒地
見到啲唔識嘅新嘢就當寶咁
完全無理過實唔實用

香港咁撚急速
仲慢慢拎個手機出嚟 QR code
現實一定比後面排隊啲人屌鳩咗
QRcode真係on99
返大陸就睇得多 搭的士
等車上面條傻鳩慢慢嘟就火都來
搞成2分鐘先俾到錢
走返轉頭
白撚痴
八達通 遲早有一日 一定會係香港被取代

依加張信用卡拍卡已經做到八達通部份功能 係慢少少 我諗會隨時間改善既

除左搭車一定用八達通之外都無地方要用到 甚至依加7仔 OK 我都係用信用卡拍卡

坐車個到佢如果唔將張卡電子化連落部手機到拍真係死路一條
當兩個pay都可以應用係坐車到 八達通就可以收得檔
wa black technology ar
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞