八達通周四宣佈新用法!用 QR Code 打微信

322 回覆
10 Like 302 Dislike
樓上好撚多低智小學雞唔識扮識
乜撚野我要nfc我要Apple pay
qr code仲快過nfc wo

八達通快定支那寶快?講完

可能想降低租機費先用QR
最大可能係,以後覆蓋得差唔多既時候,支付寶WECHAT就可以無縫過渡
唔好又俾我估中

只可以個人八達通用,跟強國接軌逐步實名制,全民監控

QR 同張卡兩個wallet 嚟
Oepay (QR)實名並非必須

最大可能係,以後覆蓋得差唔多既時候,支付寶WECHAT就可以無縫過渡

點解你覺得如果兩邊都用Qr code就會個個都轉用wechat pay?
即係你其實心入面覺得香港人會prefer qr code既wechat pay而唔係nfc + qr code既八達通oepay?

我都唔想要用QR,八達通本身有NFC仲要增加額外成本去搞QR 咁都唔肯降低租機費比商戶
我都唔想要用QR,八達通本身有NFC仲要增加額外成本去搞QR 咁都唔肯降低租機費比商戶

分分鐘政府會贊助

點解你覺得如果兩邊都用Qr code就會個個都轉用wechat pay?
即係你其實心入面覺得香港人會prefer qr code既wechat pay而唔係nfc + qr code既八達通oepay?

額外整Qr就係開多條客仔
八仔個business model一向比較簡單
基本上就係靠手續費,租機費,再賣下個人資料黎賺錢
你要佢蝕住黎俾部機你,幫你做埋maintenance真係冇乜可能

佢個模式吸引唔到細鋪
如果可以個人QR CODE收錢,再係轉錢落銀行收手續費就差唔多

你要佢蝕住黎俾部機你,幫你做埋maintenance真係冇乜可能

佢個模式吸引唔到細鋪
如果可以個人QR CODE收錢,再係轉錢落銀行收手續費就差唔多

而家oepay就係想咁
可以由八仔/銀行轉入轉出Oepay account
唔Sure有冇收手續費
但個App實際體驗做得唔好
Payme好過佢

無乜人用payme

佢個模式吸引唔到細鋪

而家oepay就係想咁
可以由八仔/銀行轉入轉出Oepay account
唔Sure有冇收手續費
但個App實際體驗做得唔好
Payme好過佢

無乜人用payme

全部拎來套現信用卡
限制左每月5000應該少左人用
地鐵咁撚多人 跌撚左部電話都未scan到個code啦
地鐵咁撚多人 跌撚左部電話都未scan到個code啦

比商戶用QR
地鐵可以唔用
佢個垃圾app一開都要load十秒先用到
做乜都要打一次個password
完全唔係喺用家角度設計既垃圾app, 邊個會用
睇下人地suica掣都唔撚使撳就搞掂
q乜撚嘢r code
讀緊design,最近整緊個app
要涉及比錢,我建議用卡嘟,
咁樣快過開手機
但個tutor覺得low tech
叫我地用QR code,話可以share比人幫你俾
幾好 屌我心諗買樣野洗唔洗咁撚煩
手機慢撚到仆街,卡3-4秒做到,QR要20秒先完
新唔等於好囉

香港就係充斥呢班傻鳩支配緊全香港人

乜撚tutor黎架條癈老
其實為左咪又係幫微信普及
佢個app本來就可以綁定張卡
就算用qr code入閘都唔需要微信
只要加個功能更新個app就得

邊撚個而家Qr code用黎入閘啊救命

你的611部隊隊友
直接用Androidpay或Apple Pay啦
我最近在廣州搭地鐵 都係直接用Apple Watch拍咭入閘
一拎出就拍 入閘
手機開機 解鎖 搵apps 拍機 入閘

繁忙時間 gg

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞