八達通周四宣佈新用法!用 QR Code 打微信

322 回覆
10 Like 302 Dislike
Apple Pay 同android pay 要抽佣 對8仔公司又無好處
你係8仔ceo 會唔會送錢比人洗

直接apps連八達通number
用有nfc嘅電話拍已經搞掂啦
當然Apple機麻鳩煩另計

Iphone 8以上個啲support felica 啦
直接好似日本suica 卡咁咪得
Android/Samsung/Apple pay普及咁多都唔用
Apple Pay 同android pay 要抽佣 對8仔公司又無好處
你係8仔ceo 會唔會送錢比人洗

八達通交易額多咗都叫無好處
下? 八達通而家一直都有架啦
再者拍卡其實快捷過要scan個code
其實我想知就算用apple pay搭地鐵巴士
係咪一樣慢過八達通好多
拍完又要等佢連接網絡
係咪一樣慢過八達通好多
拍完又要等佢連接網絡

Apple Pay support offline payment 10次
係咪一樣慢過八達通好多
拍完又要等佢連接網絡

唔會 會變左好似部機就等於一張八達通咁
可以揀連touch ID/face ID都唔用 直接拍部機落去就得
Android/Samsung/Apple pay普及咁多都唔用

好似話同google / apple合作,八達通要俾錢佢地
先唔講qr code定nfc
九成個app垃圾嚟,load一世先開到相機
多舊魚
啲人連拍卡都未撚識拍
要佢拎部手機出黎再開相機再掃qr code
係咪一樣慢過八達通好多
拍完又要等佢連接網絡

Transit card 同 credit / debit 行唔同system
transit card apple pay 同 普通拍卡一樣
係咪一樣慢過八達通好多
拍完又要等佢連接網絡

點解次次入嚟依啲po都見到你依啲死on9㗎
知唔知點解Apple Pay android pay要等呀?
因為你用緊信用卡呀
如果用八達通係會好似平時咁一拍就得呀
講左成年仲有咁多人唔知,究竟香港仲有幾多科技文盲呀
android 雙卡雙待 NFC 八達通sim卡

功能,係apple電話冇既野

得csl有八達通sim
我又反而覺得幾好,唔係方唔方便既問題,係直接比較既問題,成日覺得用qr方便既撚樣而家可以試下呢樣到底係進步定退步,一定大撚大巴車鳩落佢地塊面到
見到好多戇居論點黎反對
我又反而覺得幾好,唔係方唔方便既問題,係直接比較既問題,成日覺得用qr方便既撚樣而家可以試下呢樣到底係進步定退步,一定大撚大巴車鳩落佢地塊面到

除左5毛支那狗 仲有咩人會覺得qr code 方便過NFC
成件事多鳩餘
八達通公司咁多年比人批評唔進步,冇上進心,唔繼續發展創新落去。

結果近期支那寶失驚無神彈起,八達通公司就急急腳話要配合支那寶發展,實情只不過係一直將自己既八達通放手唔進步,等支那慢慢彈起再放棄自己既優勢再用支那既過時產物。明眼人都睇得出啦下話

啱既,香港由1997年7月1日開始只不過係支那廣東省香港市,隻狗走得咁快唔駛等主人呀,係咪想落主人面呀
我要Apple Pay呀屌你老味

app咩le pay? 兩種完全唔同既付款平台 點樣apple pay法? 白膠痴仔

一個要開app 拎個QR code 出黎scan

對比

Apple Pay double click 就攪掂

除左apple/android pay 要心人食佣之外真係諗唔到有咩問題唔可以將八達通放入去

仲係度屌人慢,apple pay 隊完入個reader 度要等既巴打,你地睇下suica 係日本點用apple pay 先
八達通高層一係就奶共,一係就冇腦

你驚支那寶搶你market咪同 Apple/Android Pay 合作囉,俾少少手續費人賺好過啲客俾人搶啦下話?

學埋支那寶用 QR Code,到啲人習慣哂 QR Code 支那寶再用無限錢出promotion你執得都似

驚支那寶食佢個market,所以同we7合作
八達通高層一係就奶共,一係就冇腦

你驚支那寶搶你market咪同 Apple/Android Pay 合作囉,俾少少手續費人賺好過啲客俾人搶啦下話?

學埋支那寶用 QR Code,到啲人習慣哂 QR Code 支那寶再用無限錢出promotion你執得都似

班管理層都唔洗用腦
食慣殘廢餐
一拎出就拍 入閘
手機開機 解鎖 搵apps 拍機 入閘

繁忙時間 gg

知你未用過日本西瓜卡app坐jr喇

三叔好似得,比咗保護費

三叔好似得,比咗保護費

等睇3叔搞唔掂八達通呢間公司,最後收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞