八達通周四宣佈新用法!用 QR Code 打微信

322 回覆
10 Like 302 Dislike
有幾多人明oepay 係點用?
分開哂兩個錢包咁撚麻煩 邊個會用

點用就一定明,我差不多日日用
但我真係唔明點解要分兩邊
手機nfc 唔係可以掛信用卡/八達通....??
QR code 個技術仲古老過八達通
有Apple Pay、Android Pay 呢啲又快又新嘅嘢唔用,用埋啲史前嘢

QR Code 同八達通都係1997年有

粒膠你自己食返啦
QR code 1994年 發佈

http://www.qrcode.com/en/history/

Section 2 第一句
有幾多人明oepay 係點用?
分開哂兩個錢包咁撚麻煩 邊個會用

所以八仔最終都要將oepay塞返入去八仔app
btw, oepay呢個咁撚柒既名到底邊個改

尹天照,好似係
小店收現金唔肯用八達通,係因為報稅問題而唔係部機貴而唔收八達通!就算用左QR Code情況都一樣。

就好似的士唔願意安裝 八達通/信用卡 機

咁呢個係八達通永遠解決唔到嘅問題

但我真心唔明上面堆人屌乜鳩,而家又唔係要你qr code 撘地鐵

至弊佢哋認為會呢
同成村人當咗QR Code 係中國先會用

用QR code俾錢 真係中國人諗出黎。先進地方係傾向用保安程度較高既NFC

無知一問
就呢個拎對方銀包地址的方用法黎講
nfc 點樣保安好d?

nfc係雙向溝通,技術上比qr code安全
但現實上仲有好多其他方法保障交易
先show收款人資料,每分鐘gen唔同code,限交易額上限,遲一日到帳等
係實際使用上兩者都能夠做到好安全

其實越多資訊要經nfc 過, 就越危險
而家用低成本做電子交易
拎地址已經好足夠
所以我睇唔出兩者保安上有幾大分別

你認為android Pay/Apple pay真係淨係拎地址咁簡單?
雙向communication就係加強保安既其中一種方法

咁呢個係八達通永遠解決唔到嘅問題

但我真心唔明上面堆人屌乜鳩,而家又唔係要你qr code 撘地鐵

至弊佢哋認為會呢

用QR code俾錢 真係中國人諗出黎。先進地方係傾向用保安程度較高既NFC

無知一問
nfc 點樣保安好d?

先show收款人資料,每分鐘gen唔同code,限交易額上限,遲一日到帳等

而家用低成本做電子交易
拎地址已經好足夠

你認為android Pay/Apple pay真係淨係拎地址咁簡單?

又拉去講apple pay 呢d

乜而家唔係講緊低成本電子交易咩?
個商戶會租機用apple pay , 咁本身sale 佢租八達通機都應該唔難
港鐵奶支共嘅屎眼,都要奶得好睇D!

至弊佢哋認為會呢

無知一問
nfc 點樣保安好d?

而家用低成本做電子交易
拎地址已經好足夠

個商戶會租機用apple pay , 咁本身sale 佢租八達通機都應該唔難

成本高與低 在乎手續費 唔係技術
等執

無知一問
nfc 點樣保安好d?

而家用低成本做電子交易
拎地址已經好足夠

要多部機就係成本
除非你要求八仔蝕錢俾機人

本身霸權獨市點會蝕比你
年年賺幾十億都話冇錢賺

而家用低成本做電子交易
拎地址已經好足夠

要多部機就係成本
除非你要求八仔蝕錢俾機人

本身霸權獨市點會蝕比你
年年賺幾十億都話冇錢賺

生意佬特色
賺盡佢
放工地鐵站連網都上唔到點掃qr code?

突破盲腸

至醒係你
屌你八達通都有打手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞