(求助)今日睇清唒人係可以賤到咩地步 year 2中大生陳詠儀與其母親 2

459 回覆
672 Like 25 Dislike
成件事根本就好奇怪
發生火災 浸壞左部LIFT 成20萬維修費
但法團/管理處 無人報警報消防

大佬25萬喎 你唔報警/消防 搞清楚邊個責任 點搵保險理賠

而法團向樓主追收25萬維修費
樓主方面都係無諗過報警
傾掂左10萬維修費
反而諗住搵番個員工 叫佢一人一半 分擔番個維修費

好明顯係間工廈有D問題(違規經營/改建過/消防有問題) 一報警就見光死
而且樓主方面 都知道呢個問題 所以先唔報警處理

好撚鬼
有咁多個方法
EG報警有報告 CLAIM報險再追究責任ETC
但事主就搵個最鬼既方法
連賠幾多都可以波動得咁大
不如你直接叫人賠100萬 話整個LIFT要咁多錢

有人話個美容院係邪骨場
可能商廈都知度呢啲事唔見得光,咁先唔報警。樓主老母唔抵得要拎十萬出嚟。
就求其搵個人嚟賠錢(即個大陸女人)但佢唔賠就搵黑社會去搞鳩佢,但個女人點都唔服從,之後件事搞左成年,原樓主就上嚟公審佢
推到佢賠錢
推到佢仆術

打工既,未必有責任賠咁多錢,
但係唔會走左去潛水唔理就算,
連佢自己都認有係室內食煙
成件事根本就好奇怪
發生火災 浸壞左部LIFT 成20萬維修費
但法團/管理處 無人報警報消防

大佬25萬喎 你唔報警/消防 搞清楚邊個責任 點搵保險理賠

而法團向樓主追收25萬維修費
樓主方面都係無諗過報警
傾掂左10萬維修費
反而諗住搵番個員工 叫佢一人一半 分擔番個維修費

好明顯係間工廈有D問題(違規經營/改建過/消防有問題) 一報警就見光死
而且樓主方面 都知道呢個問題 所以先唔報警處理

好撚鬼
有咁多個方法
EG報警有報告 CLAIM報險再追究責任ETC
但事主就搵個最鬼既方法
連賠幾多都可以波動得咁大
不如你直接叫人賠100萬 話整個LIFT要咁多錢

有人話個美容院係邪骨場
可能商廈都知度呢啲事唔見得光,咁先唔報警。樓主老母唔抵得要拎十萬出嚟。
就求其搵個人嚟賠錢(即個大陸女人)但佢唔賠就搵黑社會去搞鳩佢,但個女人點都唔服從,之後件事搞左成年,原樓主就上嚟公審佢

Google search "美容院 工廈" 第一頁就搵到
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20171016/bkn-20171016050015018-1016_00822_001.html

希望樓主可以出黎澄清係做咩生意
推到佢賠錢
推到佢仆術

自己認 ,請問有冇圖有冇錄音佢自己認左?由頭到尾都係個樓主講話佢認左炸嘛
樓主都講左今晚比據,大家可唔可以唔好再催
我黎追post隔幾個留言就見到有人催比據,睇到燥燥地
一個下年先考公開試既人無啦啦點會同個中大yr2既女仔同佢呀媽咁大仇口,仲要冒住比人起番底呢個風險擺野上黎,咪信住先,反正佢始終有一日要拎據出黎

btw思古井條仆街搞到呢到啲人疑心直線上升

對唔住,我粗人唔知“證據"正字應該係“証據",道個歉先

你無錯喎,根本『證據』就係啱,雖然亦有人用『証據』,
但係睇返網上,多數人係用『證據』㗎!(殘體字網站就另計)
唔信你自己google下囉。
無知想問個法律問題,點解員工食煙出事要個僱主賠錢?食煙擺明唔係工作內容喎,點會個員工無賠償責任?
即係條友工作時間內殺人放火都係要老細負責?
推到佢賠錢
推到佢仆術

自己認 ,請問有冇圖有冇錄音佢自己認左?由頭到尾都係個樓主講話佢認左炸嘛

另一個post有事主既「朋友」解話,除非佢又係樓主扮
無知想問個法律問題,點解員工食煙出事要個僱主賠錢?食煙擺明唔係工作內容喎,點會個員工無賠償責任?

食煙出事最終當時要個員工賠返啦
但而家係唔係因為食煙出事都唔知
只係事主死口話係食煙令到出事
消防報告個D又無
推到佢賠錢
推到佢仆術

有認食煙 唔等於有認令到起火 更加有可能起火原因唔係食煙
LOGIC小小
推到佢賠錢
推到佢仆術

LOGIC小小

我冇話係起火原因....
「連佢自己都認有係室內食煙」

消防報告個D又無

如果唔係食煙出事咁更加唔關樓主老母事啦
反正都係邪骨
不如大陸閪加埋佢個女同原樓主訓返晚當打和啦
推到佢賠錢
推到佢仆術

LOGIC小小

廢事人誤會
呢個POST好多人以為 食煙=起火原因
見報未?
推到佢賠錢
推到佢仆術

LOGIC小小

算吧啦 因乜野都冇可能拎到個大陸女人賠錢
報告又冇,證據又冇。就算係唔係有認室內食煙都唔會告得入

依家就係樓主係到空口說白話
推到佢賠錢
推到佢仆術

LOGIC小小

起哂人底但係乜7證據都冇,
另一個post打對台話要解釋既件事,
又係乜7都冇,又乜7都話唔知,成單野都clsgc

消防報告個D又無

如果唔係食煙出事咁更加唔關樓主老母事啦

正常就要報警
等根據調查 法庭判定責任係邊個
而唔係因為條大陸婆平時有係室內食煙 所以今次火災都係因為個大陸婆

而且就算係大陸婆搞到有火災
都可能因為管理處疏忽 無升LIFT/收水 而搞到壞LIFT
呢啲廢西推到佢仆街冚家剷
推到佢賠錢
推到佢仆術

LOGIC小小

起哂人底但係乜7證據都冇,
另一個post打對台話要解釋既件事,
又係乜7都冇,又乜7都話唔知,成單野都clsgc

我係個大陸女人就等法庭判。 原樓主老母咁鬼,分分鐘話上庭見,佢嚇到話唔賠都唔出奇 ,到時又係 OK網路公審
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞