(求助)今日睇清唒人係可以賤到咩地步 year 2中大生陳詠儀與其母親 2

459 回覆
672 Like 25 Dislike
推呀
推呀
盡快po證據啦,先推一推
推呀,如果事情失實,請去報警
閣下或許不能從她的薪金中扣除$3,000。只有獲得勞工處處長的書面批准或在下列情況下,僱主才可以扣除僱員的工資,有關情況包括:
因僱員缺席而作出之扣除。所扣除之金額應按有關僱員所缺席的時間比例計算;
扣除因僱員之疏忽或錯失而對僱主之貨物、工具設備或財產導致破壞或損失之價值。 但就每次/每項損失所扣除之金額必須與有關破壞或損失的價值相同,唯此價值不能超過$300; 此外,在這些情況下扣除的工資總額 (可能涉及一次或多次的破壞),亦不能超過有關僱員於該段工資期所得工資的四分一 ;
因取回任何預支或超額支付工資而作出的扣除。在這些情況下扣除的工資總額,不能超過有關僱員於該工資期所得工資的四分一;
因僱主供給其僱員食物及住宿方面的價值之扣除;
在僱員的書面要求下,就有關僱員支付予僱主作任何醫療計劃、養老 / 退休計劃或儲蓄計劃之用的扣除;
在僱員之書面同意下,僱主取回給僱員之貸款而作出之扣除;
就任何法例條文所要求或授權,而由僱員薪金中扣除之款項;
根據法庭所發出之扣押入息令而作出之扣除。

http://www.clic.org.hk/tc/topics/employmentDisputes/mattersRelatedToEmploymentOrdinance/wagesPayment/q1.shtml

所謂三百蚊上限係指損毀**僱主**財產以及扣糧,完全無礙僱主或者原樓豬個case入面claim個八婆僱員
理撚得炒唔炒車 推左先
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/10/22/013217_b7356d1691747d7caa0ac6a5eb665242.jpg
兩母女示意圖

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/10/22/005055_f63b03226be7483e12fe18ed69491ffc.jpg
屌你老母仲話讀三大
人哋打電話畀你你唔撚聽都算,聽完仲要搵個mk仔玩鳩人係咩心態?

疑似賣品質欠佳嘅筆記畀人
事後仲串柒柒
兩母女一撚樣咁閪

ok網絡公審關佢事咩
怕咩炒車,一日無證據,一日都無信樓主
只係想推大件事。
無論樓主失實又好,兩母女仆街都好,總有一方要承擔責任
好人好者做咩係鋪頭食煙
更新返先
同時佢個女見到我個連登po即刻好驚 打左比我阿媽
佢話完全唔知道佢阿媽做左啲咁嘅野 佢阿媽仲反而同佢講話我阿媽搵左黑社會去搞佢(絕無此事) 所以佢先封左我阿媽電話

尋日我打比佢個女 佢同班fd玩我嗰件事 佢就解釋話 以為我係騙子 所以先至咁樣玩 佢都係今日先知佢阿媽搞到我阿媽咁樣 連佢啲學費係我阿媽借比佢佢都唔知 岩岩佢就同我道左歉 佢話會而家勸下佢老母賠錢 (唔知係咪真啦)

而家問題就係佢老母

佢係勁串嗰啲人黎 一直因為冇證據告到佢就哈哈霸霸 尋晚po左佢電話係連登 勁多人打比佢 我相信以佢性格 佢都係冇所謂嗰啲人黎 最多咪換電話號碼囉 我好記得有一次我阿媽真係好誠貇叫佢憑良心賠錢 佢就勁大聲勁串咁講:我就係唔賠!我就係冇錢!爛命一條 要就攞去!

但我原post講過啦 佢絕對係有錢 仲要幾多下嗰隻

點解呢個人渣要咁樣害我地呢個家境一般嘅單親家庭?

Wechat錄音佢係有講過幾下:對唔住呀 搞到你咁 我都好內疚
跟住佢發現原來根本冇證據證明係佢搞到咁之後 態度就180度大轉變

因為啲錄音全部都唔係我手機 我放上黎要時間 我諗今晚應該放到

等你
Lm
有無人今日有打比佢兩母女
唔理抄唔抄車啦 幫推

大陸狗就是原罪

原post樓主同老母有無講過係咩人
Lm
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞