(求助)今日睇清唒人係可以賤到咩地步 year 2中大生陳詠儀與其母親 2

459 回覆
672 Like 25 Dislike
咩證據都無,舊post都3000正評
連登仔把刀真係好易借, 講得肉緊小小就好多人信

留名等今晚證據
中大有枯枝 會計系有陳泳儀

中大ba 都係仆街居多
疑問1: 你地憑咩推斷支煙係其母親?圖/片?習慣?定驗過DNA?

疑問2:你地幫佢個女交左學費,銀行應該有record,你諗著同對方打人情牌,有冇拎到個record出黎?你同我地打人情牌又拎唔拎到出黎?冇既話好難講你係「部份資助」定「全額資助」佢個女。

疑問3:如果佢係冇錢,中大有學費grant loan選擇,其中grant 係唔洗還,有冇人提出個呢個選擇?冇提出過呢個選擇就幫人交左個學費?

但對方處理事件既態度真係有問題。

你有冇追post嫁...學費係借,並已經還左
兩邊都有問題
一邊是情
一邊是理
情-之前幫過你咁多(但其實我好懷疑你呀媽有幾萬蚊借比佢個女但十萬都無 ),但佢對賠錢一概不理

理-法律上要僱員陪五至六位數字係唔合理

另外就係各執一詞
你呀媽話無講過搵黑社會
對面呀媽話你講過
所以先block左你
講真錢銀就真係難搞啲
兩母女係仆街,但係員工條例的確講明上限只係需要賠300

只係最睇唔過眼係兩母女講埋啲嘢同行為咁肉酸

原post樓主巴打如果見到,不如留個tg喺度
搵夠幾個人度住一萬幾千畀你再慢慢還都應該ok

你錯啦 呢個係員工係遵從僱主指示底下賠既最高金額
但佢係工廈食煙 我唔信你媽有叫佢食煙囉 同埋工廈可以食煙? 呢啲根本就唔係勞工法例可以搞得掂既野 你叫你媽唔好賠 佢係工廈食煙 唔係佢既工作範圍 叫管業處直接出信搵佢

冇錯
唔係工作範圍唔好負責

如果係僱主提供燙斗叫佢燙衫,點知燙斗係壞ge搞到火糰,咁僱主就話有責任者
推,炒車咪炒車,又唔係未炒過

連登越黎越低質唔係冇原因

屌你老母 唔撚求證 係到推推推 做乜撚

唔係話果邊好,不過比起以前高登低汁左唔知幾多倍!
呢d借刀故仔第一時間俾巴打派膠篤爆啦,仲推仲留名咩

是其是,非其非
有咩證據咪就住啲證據討論囉
有新證據咪再改變立場
不嬲有建設性嘅討論就係要咁
下下開場即刻話炒車炒車,咁乜都唔使傾啦
連科學理論都會被推翻,咁唔使搞科研添
今時今日科學革命、社會進步,某程度上就係人類承認自己「唔一定完全了解真相」之下達成

是其是,非其非
有新證據咪再改變立場
今時今日科學革命、社會進步,某程度上就係人類承認自己「唔一定完全了解真相」之下達成

而家有撚証據呀
全部都係一面之詞叫証據?
屌佢 睇完隔離post幫推
告佢佢老母啦 自己食煙就算啦 攪到咁大件事又唔幫手,仲要串過馬撚
食花生
兩邊都有問題
一邊是情
一邊是理

情-之前幫過你咁多(但其實我好懷疑你呀媽有幾萬蚊借比佢個女但十萬都無 ),但佢對賠錢一概不理

另外就係各執一詞
你呀媽話無講過搵黑社會
對面呀媽話你講過
所以先block左你

呢位巴打分折得好好

一黎人地有借有還, 欠既只係人情
二黎大陸學生讀大學生要比十萬一年, 樓主老母未必真係無錢
三黎人地打工要人賠5位數字基本上唔會彩你, 就算香港人打工仔都唔會肯賠

樓主依家只係用一個借過錢比你既人情要人賠差唔多佢借過既金額, 好難比錢出黎姐

是其是,非其非
有新證據咪再改變立場

而家有撚証據呀
全部都係一面之詞叫証據?

一面之詞同証據有咩衝突?

消防系統運作原理,無消防警報,同幾多公升水流幾耐先浸𨋢,仲要管理員唔知火警,無將架𨋢鎖𨋢升上去。
留名睇3千幾人炒車
兩邊都有問題
一邊是情
一邊是理

另外就係各執一詞
你呀媽話無講過搵黑社會
對面呀媽話你講過
所以先block左你

呢位巴打分折得好好

一黎人地有借有還, 欠既只係人情
二黎大陸學生讀大學生要比十萬一年, 樓主老母未必真係無錢
三黎人地打工要人賠5位數字基本上唔會彩你, 就算香港人打工仔都唔會肯賠

樓主依家只係用一個借過錢比你既人情要人賠差唔多佢借過既金額, 好難比錢出黎姐

其實佢返工期間食煙引致火災,但食煙呢個行為同工作完全無關,僱員只賠幾舊水條例適唔適用 有無法律巴打講吓

樓主一日未有證據,都係當個故仔case study討論咪算
留名
其實法律上
唔係應該你老母(單位借用人)/ 業主賠左先
你老母再入稟告佢形毀或者點都好架咩?
你唔跟法律想私了 佢唔肯都冇辦法喎
推到條女仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞