(求助)今日睇清唒人係可以賤到咩地步 year 2中大生陳詠儀與其母親 2

459 回覆
672 Like 25 Dislike
Dllm 仲未有證據
一幅cap圖/錄音都未有
貼大字報仲好啦1
Push
1. 點知有個員工係房食煙 枝煙就咁放係房 人就走左 跟住就燒着左張梳化同床
消防一黎有責任查下起火原因 宜家你又攞出證據 怪得邊個

2.最後法團就決定左係我阿媽賠10萬 業主7萬
創業創到咁少現金流 我識最霉既街邊地攤老闆都唔會攞唔出
你仲要話之前一借就借到4萬比人

3.只想問下各位巴打絲打有咩方法可以逼返佢承擔個責任? 搵律師問過 因為證據不足
明知無證據所以樓主想用連登仔力量摧毀佢個人名譽
的確無論你定係老母所做既野都係恐嚇緊佢
另外律師都問過 證明樓主都預左洗一筆錢同對母女死過

基金上樓主最叻係企左係至高無上既道德高地
同自己窮,兩母女好可憐,人地廣東話唔正,大學生
黎令連登仔近乎瘋狂咁撐佢
而佢連拎少少證據出黎都唔肯呀
淨係想連登仔幫手係網上/民主牆未審先判毀人清譽
中大臭坑出臭草
好似可以入小額錢債民事佢
btw 連燒左d咩地方既相都冇,咩大廈又冇
好心up
睇到上面個電話對話

認真緊俾人來玩

呢d人真係不得好死
btw 連燒左d咩地方既相都冇,咩大廈又冇

Absolutely..., at least he should upload a photo of the burnt sofa...
尋晚睇都覺得兩母女好撚仆街
但竟然到而家仲未up到證據
雇員最多賠300
但聽講可以由民事索償
冇證據點信你呀
支那人係劣畜
怕咩炒車,一日無證據,一日都無信樓主
只係想推大件事。
無論樓主失實又好,兩母女仆街都好,總有一方要承擔責任

所以話D憤青連登仔真係惡撚過共狗
知唔知乜係疑點利益歸於被告
如果係炒車 你將人地個人資料放曬出黎
原POST樓主潛水就可以冇事 但被告就慘過食屎

ANYWAY 留名等睇證據
閣下或許不能從她的薪金中扣除$3,000。只有獲得勞工處處長的書面批准或在下列情況下,僱主才可以扣除僱員的工資,有關情況包括:
因僱員缺席而作出之扣除。所扣除之金額應按有關僱員所缺席的時間比例計算;
扣除因僱員之疏忽或錯失而對僱主之貨物、工具設備或財產導致破壞或損失之價值。 但就每次/每項損失所扣除之金額必須與有關破壞或損失的價值相同,唯此價值不能超過$300; 此外,在這些情況下扣除的工資總額 (可能涉及一次或多次的破壞),亦不能超過有關僱員於該段工資期所得工資的四分一 ;
因取回任何預支或超額支付工資而作出的扣除。在這些情況下扣除的工資總額,不能超過有關僱員於該工資期所得工資的四分一;
因僱主供給其僱員食物及住宿方面的價值之扣除;
在僱員的書面要求下,就有關僱員支付予僱主作任何醫療計劃、養老 / 退休計劃或儲蓄計劃之用的扣除;
在僱員之書面同意下,僱主取回給僱員之貸款而作出之扣除;
就任何法例條文所要求或授權,而由僱員薪金中扣除之款項;
根據法庭所發出之扣押入息令而作出之扣除。

http://www.clic.org.hk/tc/topics/employmentDisputes/mattersRelatedToEmploymentOrdinance/wagesPayment/q1.shtml

所謂三百蚊上限係指損毀**僱主**財產以及扣糧,完全無礙僱主或者原樓豬個case入面claim個八婆僱員

佢對業主都有損毀點計?
炒唔炒車都推下POST先 留名等證據
僱主有責任唔俾員工食煙,而佢冇咁做

絕對有法律責任自己俾哂個十皮
僱主有責任唔俾員工食煙,而佢冇咁做

絕對有法律責任自己俾哂個十皮

明知員工食煙都無嘗試過制止
業主應該都要喊住口叫樓主老母賠埋業主果5萬
如果唔係放樓主上香港討論區
有預感教會事件會重演
推,炒車咪炒車,又唔係未炒過
呢度好多中大同學仔架
推,炒車咪炒車,又唔係未炒過

連登越黎越低質唔係冇原因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞