【颱風追擊】1720號熱帶氣旋 卡努 KHANUN (24W)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
JTWC BIN C之旅 卡努(24W)

#1 CPA TO HK:463km
#2 CPA TO HK:452km
#3 CPA TO HK:370km
#4 CPA TO HK:339km
九 天 天 氣 預 報

天 氣 概 況 :
熱 帶 氣 旋 卡 努 會 在 未 來 兩 三 天 橫 過 南 海 並 增 強 , 大 致 移 向 海 南 島 至 雷 州 半 島 一 帶 。 受 卡 努 與 東 北 季 候 風 的 共 同 影 響 , 華 南 沿 岸 地 區 風 勢 頗 大 及 有 大 雨 。 受 一 股 乾 燥 的 東 北 季 候 風 影 響 , 下 週 中 期 廣 東 沿 岸 天 色 將 會 好 轉 。

十 月 十 四 日 ( 星 期 六 )
風   : 北 至 東 北 風 5 級 , 離 岸 間 中 6 級 。
天 氣 : 部 分 時 間 有 陽 光 。 稍 後 有 幾 陣 雨 , 海 面 有 湧
浪 。
氣 溫 : 24 至 29 度 。
相 對 濕 度 : 百 分 之 65 至 95 。

十 月 十 五 日 ( 星 期 日 )
風   : 東 至 東 北 風 5 至 6 級 , 稍 後 離 岸 及 高 地 間 中
達 8 級

天 氣 : 密 雲 , 間 中 有 狂 風 大 驟 雨 。 海 面 有 大 浪 及 湧
浪 。
氣 溫 : 23 至 26 度 。
相 對 濕 度 : 百 分 之 80 至 95 。

十 月 十 六 日 ( 星 期 一 )
風   : 東 至 東 北 風 5 級 , 初 時 離 岸 及 高 地 達 7 級 。
天 氣 : 多 雲 及 有 狂 風 驟 雨 。 初 時 雨 勢 頗 大 , 海 面 有
大 浪 及 湧 浪 。
氣 溫 : 24 至 27 度 。
九 天 天 氣 預 報

天 氣 概 況 :
熱 帶 氣 旋 卡 努 會 在 未 來 兩 三 天 橫 過 南 海 並 增 強 , 大 致 移 向 海 南 島 至 雷 州 半 島 一 帶 。 受 卡 努 與 東 北 季 候 風 的 共 同 影 響 , 華 南 沿 岸 地 區 風 勢 頗 大 及 有 大 雨 。 受 一 股 乾 燥 的 東 北 季 候 風 影 響 , 下 週 中 期 廣 東 沿 岸 天 色 將 會 好 轉 。

十 月 十 四 日 ( 星 期 六 )
風   : 北 至 東 北 風 5 級 , 離 岸 間 中 6 級 。
天 氣 : 部 分 時 間 有 陽 光 。 稍 後 有 幾 陣 雨 , 海 面 有 湧
浪 。
氣 溫 : 24 至 29 度 。
相 對 濕 度 : 百 分 之 65 至 95 。

十 月 十 五 日 ( 星 期 日 )
風   : 東 至 東 北 風 5 至 6 級 , 稍 後 離 岸 及 高 地 間 中
達 8 級

天 氣 : 密 雲 , 間 中 有 狂 風 大 驟 雨 。 海 面 有 大 浪 及 湧
浪 。
氣 溫 : 23 至 26 度 。

十 月 十 六 日 ( 星 期 一 )
風   : 東 至 東 北 風 5 級 , 初 時 離 岸 及 高 地 達 7 級 。
天 氣 : 多 雲 及 有 狂 風 驟 雨 。 初 時 雨 勢 頗 大 , 海 面 有
大 浪 及 湧 浪 。
氣 溫 : 24 至 27 度 。

8級出現了
特別天氣提示

熱 帶 氣 旋 卡 努 今 日 與 香 港 仍 保 持 相 當 距 離 , 對 本 港 天 氣 暫 時 未 有 直 接 影 響 。 本 港 今 日 主 要 受 東 北 季 候 風 支 配 , 離 岸 風 勢 較 大 。 預 料 在 卡 努 及 季 候 風 的 共 同 影 響 下 , 本 港 星 期 六 稍 後 多 雲 有 雨 , 星 期 日 天 氣 顯 著 轉 壞 , 計 劃 進 行 戶 外 活 動 的 市 民 要 留 意 天 氣 變 化 。

於 2017 年 10 月 13 日 12 時 00 分 發 出
睇雷利衛徑長征facebook決定如期舉行
留名睇出事
我send哂fb訊息﹑email大會都唔改期
我要上八仙嶺玩命啦
留名睇出事
我要上八仙嶺玩命啦

癡線
留名睇出事
我要上八仙嶺玩命啦

都唔知有咩好講 如果到時真係惡劣,大會唔取消,必要時就你自己取消啦
留名睇出事
我要上八仙嶺玩命啦

癡線

天鴿都死唔到人今次
留名睇出事
我要上八仙嶺玩命啦

癡線

天鴿都死唔到人今次

真係唔建議去 命仔緊要
留名睇出事
我要上八仙嶺玩命啦

癡線

天鴿都死唔到人今次

真係唔建議去 命仔緊要

我講哂d天氣預測數據俾大會聽
明明本身有改期呢個option, 而家照如期舉行真係唔知佢想點
痴撚線大會黎 如果有人出事係人禍>天災
留名睇出事
我要上八仙嶺玩命啦

癡線

天鴿都死唔到人今次

真係唔建議去 命仔緊要

明明本身有改期呢個option, 而家照如期舉行真係唔知佢想點

一定心諗個風咁q遠,唔會有大影響啦,今日仲鬼死咁好天

班友實多一事不如少一事
留名睇出事
我要上八仙嶺玩命啦

癡線

天鴿都死唔到人今次

真係唔建議去 命仔緊要

一定心諗個風咁q遠,唔會有大影響啦,今日仲鬼死咁好天

班友實多一事不如少一事

咁嚴重
要提下星期日去行山嘅fd先
256雷達清到以為個雷達壞左

九丈遠喎
10月15日
(星期日)

東至東北風5至6級,稍後離岸及高地間中達8級。
密雲,間中有狂風大驟雨。海面有大浪及湧浪。

九丈遠喎

你自己睇下 一達藍色都無
北面環流

九丈遠喎

你自己睇下 一達藍色都無

啱啱入800咋

有冇機會行快啲。。。
氣象局料黃昏前後懸掛1號風球

(澳門電台消息) 氣象局預料會於今日 (13日) 黃昏前後懸掛 1號風球。預測本澳明日晚間風力將增強,間中有驟雨。

位於南海的熱帶風暴 “卡努” 現時距離本澳約 870公里,預計會向偏西移動,黃昏前後進入本澳約 800公里警戒範圍,氣象局屆時將會懸掛 1號風球。

氣象局按照最新預測,“卡努”將橫過南海並繼續增強,在 “卡努”與冬季季風的共同影響下,廣東沿岸的風力將明顯增強。

氣象局預料 “卡努” 會於週日 (15日) 早上最接近本澳,屆時會於本澳西南偏南約 400公里附近掠過,由於當日早上正值天文潮,潮水很可能高於內港路面,氣象局請市民提前做好準備。 (李芬艷 黃偉鴻)
氣象局料黃昏前後懸掛1號風球

(澳門電台消息) 氣象局預料會於今日 (13日) 黃昏前後懸掛 1號風球。預測本澳明日晚間風力將增強,間中有驟雨。

位於南海的熱帶風暴 “卡努” 現時距離本澳約 870公里,預計會向偏西移動,黃昏前後進入本澳約 800公里警戒範圍,氣象局屆時將會懸掛 1號風球。

氣象局按照最新預測,“卡努”將橫過南海並繼續增強,在 “卡努”與冬季季風的共同影響下,廣東沿岸的風力將明顯增強。

氣象局預料 “卡努” 會於週日 (15日) 早上最接近本澳,屆時會於本澳西南偏南約 400公里附近掠過,由於當日早上正值天文潮,潮水很可能高於內港路面,氣象局請市民提前做好準備。 (李芬艷 黃偉鴻)

正值天文潮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞