【颱風追擊】1720號熱帶氣旋 卡努 KHANUN (24W)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
1號風球仍懸掛 氣象局考慮晚間改掛3號風球

(澳門電台消息) 本澳仍然懸掛1號風球,氣象局稱今日日間改掛較高風球機會不大,但預料強烈熱帶風暴“卡努”今日稍後逐漸加速向西北方向移動,本澳風力將在晚間逐漸增強,屆時將考慮改掛 3號風球。

在中午12時,“卡努”集結在本澳東南約 710公里,以時速 12公里向西北移動。氣象局表示,按照最新的預測,“卡努”將會橫過南海並繼續增強,在“卡努”與冬季季候風的共同影響下,廣東沿岸的風力將會明顯增強。

氣象局預計“卡努”將在明天中午前後最接近本澳,並在本澳西南偏南約400公里內經過,而明天早上正值天文潮,故此潮水很可能高於內港路面,氣象局呼籲市民提前做好準備措施。(李芬艷 黃偉昌)
咁乾燥,咩唔係有好多乾空氣去入侵個風?

距離尚遠,再埋D先啦。

其實現階段東北季候風反而係有利增強既因素 
因為南海水温夠高, 東北氣團南下到南海時變暖同變濕 
東北風會加強海面上輻合同氣旋低層渦度

BY友台高手

呢個理論唔係必然,
要睇實際情況,
一個唔好彩就開始頭頂冇頭髮。

距離尚遠,再埋D先啦。

BY友台高手

呢個理論唔係必然,
要睇實際情況,

咁今次咪呢個情況囉

果然秋颱都係有啲驚喜
想問大家知唔知聽日10點前會唔會落波

你指3號?應該唔會

卷緊眼?

秋颱唔荒勁

你指3號?應該唔會

係呀 thanks~

卷緊眼?

秋颱唔荒勁

唔洗勁,夠掛8號就得
咁涼爽係因為依個風定天氣轉涼?

卷緊眼?

秋颱唔荒勁

海燕計唔計秋颱?

卷緊眼?

秋颱唔荒勁

咁問號魚同海馬係咩黎

卷緊眼?

秋颱唔荒勁

全年最強既風好多係秋颱
不過係轉向颱居多
咁涼爽係因為依個風定天氣轉涼?

有北風到
話晒都係今秋華南頭幾波東北季候風
會唔會對個風破壞冇咁大,反而有利個風爆發性增強,最終強度超過各機構預測?

未去到近岸海面都未會對佢有太大破壞
卡努 Hko每小時定位&距離(24W)

1040 T1
1100 17.3N 118.3E 700km(SE)
1200 17.4N 118.2E N0.1 W0.1 690km(SE)
1300 17.5N 118.1E N0.1 W0.1 670km(SE)
17.5 118.1

距離尚遠,再埋D先啦。

BY友台高手

呢個理論唔係必然,
要睇實際情況,

咁今次咪呢個情況囉

再埋岸睇下點

卷緊眼?

秋颱唔荒勁

秋颱先勁 你睇天兔 海燕
話晒都係今秋華南頭幾波東北季候風
會唔會對個風破壞冇咁大,反而有利個風爆發性增強,最終強度超過各機構預測?

但我呢兩日感覺凍凍地

9月都應該黎左2波東北風
沿陸表層水溫已經冇左盛夏個種溫水感覺
7、8月要潛返2米先有涼浸浸feel
家陣10月,岸邊唔洗潛都有涼浸浸感覺,香港沿陸已經比東、東北風支配左

個風好難似7、8月埋岸爆發

卷緊眼?

秋颱唔荒勁

咁問號魚同海馬係咩黎

仲有天兔
雖然最後個路徑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞