有冇做advertising/media agency嘅入來吹兩句

343 回覆
8 Like 2 Dislike
其實有冇ching 可以分享下可以點入行...
岩岩今年FG 知自己果科同adverting/ media 關係不太大
自己上網考左google adwords證書 加自學多左PS AI同Premiere Pro 但sd極cv都無乜消息 (已經搵左成個月)
個人想做d比較creative 方向既野 or Video Editor 做下 想問下各位ching仲有冇d課程或者程式我應該要學下

個人認為,就真係profo勁撚靚加有運先入到,因為creative 好多時要識人先入到 (公司d team head 講 )

Ching 如果我想做SEM 或者SEO又可以點樣入行 或者有冇d course可以學下
因為我mkt 出身 但FG 見過幾間都冇消息 但真係好想入 Digital marketing e行 之前上網搵SEM SEO學 見上網d人都係教學GOOGLE ADWORDS 想學多d野可以寫落CV到 快d入到行
我認我係廢人
係廣告界做左陣accounting servicing忍唔住走左

好多野做,無得抖,平時hea慣
無哂自己私人時間,搭車都2個幾鐘來回

不了..

咁最後做咩行?

入大學做ADMIN
先知叫做咩叫work life balance
鳩鳩HEA又一day, 得閒做下運動, 做下gym
其實真係好爽, 但係前途就.

上網鳩搵
不過入到黎做其實好多野都好官僚

有冇巴絲做緊guru online?
岩岩收到interview想知伏唔伏,利申做緊marketing agency overload到仆街,仲要比人卒

伏到仆街
好工廠式
長期請人
想問下呢行冇雙糧bonus係咪好普遍

調番轉
9成都有雙糧同bonus

點解我個間乜都冇

細既咪可能有
4As 有bonus 咪執到
唔好諗有冇雙糧
做左一年in house 轉digital agency
而家做緊Media buy
好hur 但 升職/人工 比in house 快

想問下升職/人工大約係點樣

同問呀
唔係怕捱但我好需要知前面條路大約係點

好多機會升職,因為流失太多人
可能由junior 升到manager 只需要2-3年,甚至更短
通常啲人係agency 拎到title 同人工 再跳in house

同問呀

可能由junior 升到manager 只需要2-3年,甚至更短
通常啲人係agency 拎到title 同人工 再跳in house

所以咪好多manager 其實係廢
做media agency

同問呀

可唔可以講下 digital 嘅media buy係點做?
係買fb ad 同google??
同埋睇下d 成績咁?
利申 做緊ATL AE, 對digital 認識好少

可以先考adword 就會有啲概念

同問呀

Title 大, 可能team head 會係director grade

同問呀

Title 大, 可能team head 會係director grade

所以依行有好嚴重既title inflation
你好彩. 老闆/Team Head 鐘意你 又手鬆
升得快過火箭

相反. 如果你唔好彩.. 慢過隻龜
讀緊廣告hd 對廣告行業好有興趣 想搵intern肯捱 但係英文廢 係咪會冇人要
今星期會in 一間4As 係觀塘既
Title係media exclusive, 睇完job ad 都唔係好明要做咩,有無巴打講解下?
好撚驚自己頂唔順到時又要瘋狂再搵工
利申:FG,讀乞食media and communication ,唔太清楚廣告行業點運作
求介紹

人工幾多度。係唔係覺得學唔到野?
Media sales揮個手 有時見到啲agency 8點幾先覆我email都覺得辛苦
Btw 想知executive入職幾錢 覺得好似幾好玩無咁悶

fg marketing major 想做media sales
吹得 talk得 唔怕生保
請問呢行收入如何?fg嗌咩價好?
想做copywriter
但fg唔係讀marketing 同advistising
仲要寫野得中文好 英文麻麻
係咪冇機會入行

人工幾多度。係唔係覺得學唔到野?

4A media agency me
做左一年左右 平時做plan多
公司同事對於guru的評價一致係垃圾
話佢地冇料扮四條
係咪要入去真係要諗清楚

F字?

F字?

Fim___k? 唔係
不過係附近,都係九龍東
想搵media sales吹下水
做緊media sales
想搵media sales吹下水
做緊media sales

想問人工點?計埋佣好唔好搵
自己做緊agency media buy
然後有headhunter朋友,佢有幾個media client請緊sales
話介紹我去in
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞