有冇做advertising/media agency嘅入來吹兩句

343 回覆
8 Like 2 Dislike
Fg想入行 自己非marketing出身
想知多啲cooywriter做咩同埋前景/要求bg 如何?

利申:做緊copywriter。畢業後第一份工,做咗1.5年

條team嘅人有讀中文、marketing、computer system、creative media,即係基本上係讀語文同marketing比較多,但其他科一樣做得。

我就打算拎埋bonus走人 成鳩日OT,又辛苦
前景我覺得好暗淡,相比media buy、account servicing,做creative一般嚟講人工唔高,彈得起嘅係好少數。

當然有好多條path嘅,想做下agency跳去in house做marketing又得,想一路升到creative director又得(雖然CD好似係art底多過copy底)

呻:
我主要做digital嘢,由開頭喪寫fb成 post,而家寫少咗,但係日日度橋做proposal、pitching。
偷橋嘅客當然有,不過最唔爽就係要對住D柒客,唔柒識又要係咁改。in house做manager級數多數都有返D年資,完全唔明social media做乜鳩、無幽默感、保守,最後無論你個idea幾好都係做唔到、出唔到。
真心好撚攰
有冇巴絲做緊guru online?
岩岩收到interview想知伏唔伏,利申做緊marketing agency overload到仆街,仲要比人卒

creative 定as
我3個frd 做guru 都話伏 全部走哂,creative 係慘過食2舊屎

個個都話guru好柒伏
我無做過Guru, 但識落都有10個8個Guru出身嘅人

佢哋公司收得平過人, 多Job, 所以個個員工都爆
唔好做就梗㗎喇, 但相比起4As / 其他知名公司算易入好多

入去碌一排, 知呢行點運作, 就可以轉去做其他agency嘅Senior Account Executive (1年) 或者 Assistant Account Manager (2-3年)

到時到候headhunt會linkedin搵你, 唔刻意搵都大把見工機會

Are you sure?收得平?

出名平喎真係 唔係咩

利申:做緊copywriter。畢業後第一份工,做咗1.5年

條team嘅人有讀中文、marketing、computer system、creative media,即係基本上係讀語文同marketing比較多,但其他科一樣做得。

前景我覺得好暗淡,相比media buy、account servicing,做creative一般嚟講人工唔高,彈得起嘅係好少數。

當然有好多條path嘅,想做下agency跳去in house做marketing又得,想一路升到creative director又得(雖然CD好似係art底多過copy底)

呻:
我主要做digital嘢,由開頭喪寫fb成 post,而家寫少咗,但係日日度橋做proposal、pitching。
偷橋嘅客當然有,不過最唔爽就係要對住D柒客,唔柒識又要係咁改。in house做manager級數多數都有返D年資,完全唔明social media做乜鳩、無幽默感、保守,最後無論你個idea幾好都係做唔到、出唔到。
真心好撚攰

我以前In house乜嘢都做
Copywriter creative 寫計劃書 pitching 乜撚都做
所以某程度唔明啲人明明專做一樣嘢,會嫌做勁多嘢⋯⋯

唔好做就梗㗎喇, 但相比起4As / 其他知名公司算易入好多

入去碌一排, 知呢行點運作, 就可以轉去做其他agency嘅Senior Account Executive (1年) 或者 Assistant Account Manager (2-3年)

到時到候headhunt會linkedin搵你, 唔刻意搵都大把見工機會

出名平喎真係 唔係咩

收得平
頂爛巿
又唔見佢入面啲人高人工⋯⋯

啲ad貴到仆街喎 youtube CPV $1, FB CPM $45-50
想問下adv界巴打
如果你地由零開始整Facebook page 做promotion
有冇信心會整得成功,起碼一萬人like 個專頁
定都係試出黎,睇彩數,睇下會唔會有post爆到

出名平喎真係 唔係咩

收得平
頂爛巿

啲ad貴到仆街喎 youtube CPV $1, FB CPM $45-50

可能落得唔好/content本身唔掂啫
貴唔貴應該睇ac收幾多?

出名平喎真係 唔係咩

收得平
頂爛巿

可能落得唔好/content本身唔掂啫
貴唔貴應該睇ac收幾多?

死啦 初初轉職buyer
係咪要跟上司學咗先⋯⋯
我認我係廢人
係廣告界做左陣accounting servicing忍唔住走左

好多野做,無得抖,平時hea慣
無哂自己私人時間,搭車都2個幾鐘來回

不了..
Media sales揮個手 有時見到啲agency 8點幾先覆我email都覺得辛苦
Btw 想知executive入職幾錢 覺得好似幾好玩無咁悶
我認我係廢人
係廣告界做左陣accounting servicing忍唔住走左

不了..

咁最後做咩行?

呻:
真心好撚攰

我以前In house乜嘢都做
Copywriter creative 寫計劃書 pitching 乜撚都做
所以某程度唔明啲人明明專做一樣嘢,會嫌做勁多嘢⋯⋯

聽巴絲咁講 要瘋狂ot好撚sad
但係自己都想試下嘅 唉我自問識得少 希望有人請
想問下呢行冇雙糧bonus係咪好普遍
做左一年in house 轉digital agency
而家做緊Media buy
好hur 但 升職/人工 比in house 快

可唔可以分享平日有咩做???

主要做SEM, social ad (fb/ig/linkedin/we chat)
幫客追lead (ROI/ branding)
做training/ account serving / pricing /consulting etc.

追lead 即係睇有冇效用?

我諗你講既''效用''應該係指client 既objective
每一個client 都唔同,要同佢傾,再幫佢plan 點樣達成

Btw,你唔係做呢行咩?

我都係一入行做in house 但走去做番agency唔會覺得好傻咩 忙咁多chur咁多 可唔可以分享多啲
我認我係廢人

不了..

咁最後做咩行?

入大學做ADMIN
先知叫做咩叫work life balance
鳩鳩HEA又一day, 得閒做下運動, 做下gym
其實真係好爽, 但係前途就.
我認我係廢人

不了..

咁最後做咩行?

入大學做ADMIN

Media sales揮個手 有時見到啲agency 8點幾先覆我email都覺得辛苦
Btw 想知executive入職幾錢 覺得好似幾好玩無咁悶

我女朋友好似幾勁
做左一年細公司就入做4a做manager
利申:唔熟呢行 big4狗一隻

我認我係廢人

不了..

咁最後做咩行?

入大學做ADMIN

上網鳩搵
不過入到黎做其實好多野都好官僚
我女朋友好似幾勁

我女朋友好似幾勁

4As d title 唔好信
大部份都係用黎呃客

睇人工同工作範圍先實制
最易係問下有無下屬
做ger無下屬即係唔係ger級

調番轉
9成都有雙糧同bonus

調番轉
9成都有雙糧同bonus

點解我個間乜都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞