有冇做advertising/media agency嘅入來吹兩句

343 回覆
8 Like 2 Dislike
做左一年棄已放
人工低又收得夜又返得遠
跟個FD做地盤搵多D好過

做咩位? 工已辭?
做左一年棄已放
人工低又收得夜又返得遠
跟個FD做地盤搵多D好過

做咩位? 工已辭?

fb ad
Year3 係咪應該去做下煙腸 唔做第時會唔會搵唔到工
如果有心係呢行發展 可以上咩course 或者睇咩書進修?
本身讀u個科都有少少related 但想學多啲

我做咗幾年都想進修吓
但坊間太多唔同類嘅 良莠不齊⋯⋯

做到仆街=進修
利申 未撚放到工

咁誇?
諗住考多張證書增值自己
不過見到太空人嘅digital marketing postgrad dip銜接Napier 就不了

唔誇la 我嗰到個個AE仔都做到含哂撚
不過做得開心 又有得發揮下 又學到野 所以都可以留多陣當入少林寺啦

無理由⋯⋯
今日先同朋友研究
In house先多OT
AE工作點解需要留夜???

我地d客講一句就做我一晚la....
d quote 要全改....
個Storyboard 要大改要整debrief 比creative....
隻print 6點半pm 打黎比brief. 聽日要5點要睇1st layout, 姐係要高速debrief 唔係creative 做唔切...
做有多個pitch...
要入埋d PE PO...
再要present 要執deck 執電腦...

所有野同時間發生

再同時有2個 account 做緊呢樣野,所以以上 double

利申,係誇張左, 不過係差唔幾,因為做未走得

咁癲
揮手

4as A/S
有冇巴絲做緊guru online?
岩岩收到interview想知伏唔伏,利申做緊marketing agency overload到仆街,仲要比人卒

creative 定as
我3個frd 做guru 都話伏 全部走哂,creative 係慘過食2舊屎
岩岩收到interview想知伏唔伏,利申做緊marketing agency overload到仆街,仲要比人卒

我3個frd 做guru 都話伏 全部走哂,creative 係慘過食2舊屎

Ae囉,而家fg 做緊細公司3個月未夠,轉去guru好似大公司Cv都靚d,btw好羨慕佢個chat office

Ae囉,而家fg 做緊細公司3個月未夠,轉去guru好似大公司Cv都靚d,btw好羨慕佢個chat office

ae 就唔知 識人做CW 就頂唔緊 大半年走左

ae 就唔知 識人做CW 就頂唔緊 大半年走左

無知一問 其實伏在不停ot定點 諗左好耐sd唔sd cv過去 因為搵左成個月都搵唔到....
Guru都唔係有求必in....
我寄過過去無回音
我寄過過去無回音

我而家就係有回音
我寄過過去無回音

我而家就係有回音

想睇下有冇巴絲知內部咩情況,hr會想要邊一方面既人
marketing fg 無intern經驗
對dm有興趣
條路好似好難行
如果有心係呢行發展 可以上咩course 或者睇咩書進修?
本身讀u個科都有少少related 但想學多啲

我做咗幾年都想進修吓
但坊間太多唔同類嘅 良莠不齊⋯⋯

做到仆街=進修
利申 未撚放到工

咁誇?
諗住考多張證書增值自己
不過見到太空人嘅digital marketing postgrad dip銜接Napier 就不了

唔誇la 我嗰到個個AE仔都做到含哂撚
不過做得開心 又有得發揮下 又學到野 所以都可以留多陣當入少林寺啦

無理由⋯⋯
今日先同朋友研究
In house先多OT
AE工作點解需要留夜???

我地d客講一句就做我一晚la....
d quote 要全改....
個Storyboard 要大改要整debrief 比creative....
隻print 6點半pm 打黎比brief. 聽日要5點要睇1st layout, 姐係要高速debrief 唔係creative 做唔切...
做有多個pitch...
要入埋d PE PO...
再要present 要執deck 執電腦...

所有野同時間發生

再同時有2個 account 做緊呢樣野,所以以上 double

利申,係誇張左, 不過係差唔幾,因為做未走得

嘩屌講哂我日常既工作出黎
屌那媽收工都要番去做research, 度橋諗point
屌那媽收工都要番去做research, 度橋諗point

巴打你又係ATL AE?
我無做過Guru, 但識落都有10個8個Guru出身嘅人

佢哋公司收得平過人, 多Job, 所以個個員工都爆
唔好做就梗㗎喇, 但相比起4As / 其他知名公司算易入好多

入去碌一排, 知呢行點運作, 就可以轉去做其他agency嘅Senior Account Executive (1年) 或者 Assistant Account Manager (2-3年)

到時到候headhunt會linkedin搵你, 唔刻意搵都大把見工機會

唔好做就梗㗎喇, 但相比起4As / 其他知名公司算易入好多

入去碌一排, 知呢行點運作, 就可以轉去做其他agency嘅Senior Account Executive (1年) 或者 Assistant Account Manager (2-3年)

到時到候headhunt會linkedin搵你, 唔刻意搵都大把見工機會

Are you sure?收得平?

出名平喎真係 唔係咩

出名平喎真係 唔係咩

收得平
頂爛巿
又唔見佢入面啲人高人工⋯⋯

出名平喎真係 唔係咩

收得平
頂爛巿

點解唔係轉番入in house? In house應該會輕鬆d

出名平喎真係 唔係咩

收得平
頂爛巿

點解唔係轉番入in house? In house應該會輕鬆d

因為2 3年經驗未夠轉入in house做manager或以上嘅中層, 而in house低層唔好做, 升職亦難

有做過好agnecy嘅經驗, 對於入in house / 將來升職着數得多
btw, 對creative嚟講, 做guru係比較難整靚仔portfolio的

有意入行做AAD/CW嘅巴打要留意
btw, 對creative嚟講, 做guru係比較難整靚仔portfolio的

有意入行做AAD/CW嘅巴打要留意

點解既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞