有冇做advertising/media agency嘅入來吹兩句

343 回覆
8 Like 2 Dislike
岩岩grad做緊一間細既ad agency
間公司得6個人 主要做某銀行同某電訊商
入到去先知原來入面個個都未過試用
無幾耐2個AD都走哂
依家creative得返我同另一個都係FG既AAD
無野學之餘啲客又on9
做唔夠3個月已經想走

唔係

屌同你一鳩樣
諗緊究竟岩唔岩自己 唉....

我覺得係公司問題多過自己問題
做多一兩間先諗轉行囉
我地次個aad都搵緊新工
唔係讀相關科 但好想做啲寫野嘅工
apply過好多copywriter都冇回音
有冇ching教吓路

巴打我同你情況差不多 apply極都無回音
有無人做過omd?覺得呢間公司點?
有無人做過omd?覺得呢間公司點?

係數碼港
如果你住新界 每日來回都3-4個鐘
你自己諗下你仲有冇生活可言
其實觀塘區有冇邊間出名伏
Star_ _ _ 算唔算伏?

伏到pk 出名廢 巴打有心學野就唔好入
畢業係廣告agency 做左年幾AE
之後同事一個個咁走 同公司好多野唔同左 所以走左

急住搵工去左間野幫手做Facebook Page Editor , 但好悶同冇野做, 又冇方向
做左3個幾月想轉工

捱得但本身係social science 畢業
想做D online media/Ad / production
自學 識識地剪下片

都唔知搵咩好依家
搭單問下 有冇人而家係guru度做?
想知道 Digital Marketing Strategist係做啲咩?
同埋啲同事係點?
Star_ _ _ 算唔算伏?

伏到pk 出名廢 巴打有心學野就唔好入

巴打知唔知間guxx 同 madcrxxx伏唔伏,見成日請人
Hd仔有無機會入行
岩岩in 左份media executive 人工11.5k

想問下呢行人工加幅/升職 即係個career path 大約會係點樣 我google左都唔係揾到太多呢d資料 有冇做緊既巴絲可以講下

應該係做media planning+buy
不過唔撚係掛11.5k...
仲要title係executive...唔係assistant喎
FG做緊copywriter
都幾多野跟
自問都做得唔錯
比senior讚效率高
12.5k
打算過完proba 同老細講14k
會唔會太串
media人工低到嘔。。不過真係唔會悶
岩岩in 左份media executive 人工11.5k

想問下呢行人工加幅/升職 即係個career path 大約會係點樣 我google左都唔係揾到太多呢d資料 有冇做緊既巴絲可以講下

仲要title係executive...唔係assistant喎

比人水左
FG做緊copywriter
都幾多野跟
自問都做得唔錯
比senior讚效率高
12.5k
打算過完proba 同老細講14k
會唔會太串

我12k
都想同老細講13k
真心覺得老細on9
公司得返2個aad
另一個話聽日遞信
重要星期五開始放假放到12月3
得返我一個creative做
重要啲野逼埋一齊黎
點算好

比人水左

Executive=assistant喎
真心覺得老細on9
公司得返2個aad
另一個話聽日遞信
重要啲野逼埋一齊黎
點算好

咁細間
我係digital agency做左幾年,依家去左in house喇,不過可以分享下我個career path,自問做野ok但唔識social,所以唔識為自己爭取任何野,升得算慢

第一年6月: fg 入4As做digital AE, 10k, proba後12k
第二年7月: 轉去一間細agency,SAE,15k 但地獄生活,日日都claim飯錢的士錢
第二年11月: 轉去一間大digital agency,SAE,16k,proba後18k,之後年幾應承過我既加人工都無實現過
第四年5月: 貪得意我轉左行,人工加到24-26k,做左一年後都係唔鍾意
第五年6月返agency做am,叫到29k佢又肯俾
第六年11月: 再搵工,agency叫35k都有offer (不過我選擇去做客了)

錢唔係最重要,但做agency幾年真係年年都被人呃,話下次加你人工升你職都係得把口,無black n white唔好信,亦唔好為呢d承諾繼續做一份唔想做既工,頭幾年叫價太保守係自己蠢...
同埋我覺得自己有d入錯行,當年同期既planner或者analytics同事發展都好好
真心覺得老細on9
公司得返2個aad
另一個話聽日遞信
重要啲野逼埋一齊黎
點算好

咁細間

無諗過件事會發展成咁
老細又唔諗住請返個ad 真心痴線
係咪諗住靠我一個FG
大家點睇
真心覺得老細on9
公司得返2個aad
另一個話聽日遞信
重要啲野逼埋一齊黎
點算好

咁細間

無諗過件事會發展成咁
老細又唔諗住請返個ad 真心痴線
係咪諗住靠我一個FG
大家點睇

緊係一路搵定後路
一路迫老細加人工
起碼加到17k 做一排再跳

如果你頂到嘅話
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞