有冇做advertising/media agency嘅入來吹兩句

343 回覆
8 Like 2 Dislike
做左一年in house 轉digital agency
而家做緊Media buy
好hur 但 升職/人工 比in house 快

想問下升職/人工大約係點樣

同問呀
唔係怕捱但我好需要知前面條路大約係點

可唔可以講下 digital 嘅media buy係點做?
係買fb ad 同google??
同埋睇下d 成績咁?
利申 做緊ATL AE, 對digital 認識好少
畢左業之後一直唔知做creative定account servicing好
其實邊條路會比較有前景?
兩邊都有興趣 而且想一直係呢行做落去

唔怕捱嘅就做in house
兩邊都會試 兼做到你趴街

in house 好多都爽過agency 喎 8 9點點都收到工
agency

以前真係最遲八九點走 宜家⋯⋯⋯

c hing 係in house 跳agency??

In house學嘅嘢有限
出嚟應該學得多啲啦
做左一年in house 轉digital agency
而家做緊Media buy
好hur 但 升職/人工 比in house 快

想問下升職/人工大約係點樣

同問呀
唔係怕捱但我好需要知前面條路大約係點

可唔可以講下 digital 嘅media buy係點做?
係買fb ad 同google??
同埋睇下d 成績咁?
利申 做緊ATL AE, 對digital 認識好少

我都想知
遲吓做media buy...
In hosue FBad / SEM 撚留名

其實做過in house
就知唔會做得咁專門
我做上一份工
乜撚都入我數

其實做過in house
就知唔會做得咁專門
我做上一份工
乜撚都入我數

你啱,請果陣就FB + SEM
到而家變打雜乜都要理
反而想識多啲人
但無咩渠道⋯⋯
如果有心係呢行發展 可以上咩course 或者睇咩書進修?
本身讀u個科都有少少related 但想學多啲

我做咗幾年都想進修吓
但坊間太多唔同類嘅 良莠不齊⋯⋯

我做咗幾年都想進修吓

做到仆街=進修
利申 未撚放到工
有無行內人想轉工? 想搵3-4年左右digital經驗, 做AS/PM 👋🏻

我做咗幾年都想進修吓

做到仆街=進修
利申 未撚放到工

咁誇?
諗住考多張證書增值自己
不過見到太空人嘅digital marketing postgrad dip銜接Napier 就不了

我做咗幾年都想進修吓

做到仆街=進修
利申 未撚放到工

咁誇?
諗住考多張證書增值自己
不過見到太空人嘅digital marketing postgrad dip銜接Napier 就不了

唔誇la 我嗰到個個AE仔都做到含哂撚
不過做得開心 又有得發揮下 又學到野 所以都可以留多陣當入少林寺啦

我做咗幾年都想進修吓

做到仆街=進修
利申 未撚放到工

咁誇?
諗住考多張證書增值自己

不過做得開心 又有得發揮下 又學到野 所以都可以留多陣當入少林寺啦

無理由⋯⋯
今日先同朋友研究
In house先多OT
AE工作點解需要留夜???
有無行內人想轉工? 想搵3-4年左右digital經驗, 做AS/PM 👋🏻

tg 傾?

我做咗幾年都想進修吓

做到仆街=進修
利申 未撚放到工

咁誇?
諗住考多張證書增值自己

無理由⋯⋯
今日先同朋友研究

我地d客講一句就做我一晚la....
d quote 要全改....
個Storyboard 要大改要整debrief 比creative....
隻print 6點半pm 打黎比brief. 聽日要5點要睇1st layout, 姐係要高速debrief 唔係creative 做唔切...
做有多個pitch...
要入埋d PE PO...
再要present 要執deck 執電腦...

所有野同時間發生

再同時有2個 account 做緊呢樣野,所以以上 double

利申,係誇張左, 不過係差唔幾,因為做未走得

tg 傾?

👌🏻
CVDTL

我做咗幾年都想進修吓

做到仆街=進修
利申 未撚放到工

咁誇?
諗住考多張證書增值自己

無理由⋯⋯
今日先同朋友研究

我地d客講一句就做我一晚la....
d quote 要全改....
個Storyboard 要大改要整debrief 比creative....
隻print 6點半pm 打黎比brief. 聽日要5點要睇1st layout, 姐係要高速debrief 唔係creative 做唔切...
做有多個pitch...
要入埋d PE PO...
再要present 要執deck 執電腦...

所有野同時間發生

再同時有2個 account 做緊呢樣野,所以以上 double

利申,係誇張左, 不過係差唔幾,因為做未走得

In house 收7點做到8點叫OT, Agency OT一黎就12點, 搞唔掂就通頂都常見
其實有冇ching 可以分享下可以點入行...
岩岩今年FG 知自己果科同adverting/ media 關係不太大
自己上網考左google adwords證書 加自學多左PS AI同Premiere Pro 但sd極cv都無乜消息 (已經搵左成個月)
個人想做d比較creative 方向既野 or Video Editor 做下 想問下各位ching仲有冇d課程或者程式我應該要學下
其實有冇ching 可以分享下可以點入行...
岩岩今年FG 知自己果科同adverting/ media 關係不太大
自己上網考左google adwords證書 加自學多左PS AI同Premiere Pro 但sd極cv都無乜消息 (已經搵左成個月)
個人想做d比較creative 方向既野 or Video Editor 做下 想問下各位ching仲有冇d課程或者程式我應該要學下

個人認為,就真係profo勁撚靚加有運先入到,因為creative 好多時要識人先入到 (公司d team head 講 )
有冇巴絲做緊guru online?
岩岩收到interview想知伏唔伏,利申做緊marketing agency overload到仆街,仲要比人卒
去做production好過做廣告啦
撞成好老細好同事真係唔會想走
番緊呢份唔使ot
又5日工作
出去拍野又有額外收入

邊間呀 有意入行 要咩bg/skills

係Jobsdb搵觀塘區video editor
入行最好本身有讀過相關野
我fg之後一做就做左6年..
老細主要睇熱誠睇態度睇經驗
多過睇學歷
你真係想試既就留telegram
我send個jlbsdb link俾你
之後既事就靠你自己
(btw 5天工作唔知新入職有冇...但最少都一定係5日半)

巴打我有興趣啊

而家intern做緊in-house project assistant 但video editing個啲都識識地 不過而家仲final year緊 major又唔太關事 介唔介意share jobsdb條link俾我 就算唔會請都想知大概呢行jobs duties係咩 學下野
https://t.me/feimuijai
thank you

我係fg番緊份hea爆既digital media executive
完全冇野學 覆一兩封email禁少少野就冇野做
諗住襯probat前走又驚比人話我冇恆心係做兩做就走個啲
但其實我一心想做account servicing
唔介意比人卒到傻
有冇巴絲比啲advice??
做左一年棄已放
人工低又收得夜又返得遠
跟個FD做地盤搵多D好過
做左一年棄已放
人工低又收得夜又返得遠
跟個FD做地盤搵多D好過

巴打可以講下呢行FG人工進升機會前景嗎?
對digital marketing都有啲興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞