有冇做advertising/media agency嘅入來吹兩句

343 回覆
8 Like 2 Dislike
我係digital agency做左幾年,依家去左in house喇,不過可以分享下我個career path,自問做野ok但唔識social,所以唔識為自己爭取任何野,升得算慢

第一年6月: fg 入4As做digital AE, 10k, proba後12k
第二年7月: 轉去一間細agency,SAE,15k 但地獄生活,日日都claim飯錢的士錢
第二年11月: 轉去一間大digital agency,SAE,16k,proba後18k,之後年幾應承過我既加人工都無實現過
第四年5月: 貪得意我轉左行,人工加到24-26k,做左一年後都係唔鍾意
第五年6月返agency做am,叫到29k佢又肯俾
第六年11月: 再搵工,agency叫35k都有offer (不過我選擇去做客了)

錢唔係最重要,但做agency幾年真係年年都被人呃,話下次加你人工升你職都係得把口,無black n white唔好信,亦唔好為呢d承諾繼續做一份唔想做既工,頭幾年叫價太保守係自己蠢...
同埋我覺得自己有d入錯行,當年同期既planner或者analytics同事發展都好好

6年就30k 好勁啦喎
有無人做過omd?覺得呢間公司點?

環境唔錯
Bar 不得了
有無人做過omd?覺得呢間公司點?

環境唔錯
Bar 不得了

我in左PhD 無得in omd
準備入行 請各位教路
做agency同做online digital mkt係咪工作性質差好遠?
有朋友想入行想幫佢了解下
留名
其實有冇ching 可以分享下可以點入行...
岩岩今年FG 知自己果科同adverting/ media 關係不太大
自己上網考左google adwords證書 加自學多左PS AI同Premiere Pro 但sd極cv都無乜消息 (已經搵左成個月)
個人想做d比較creative 方向既野 or Video Editor 做下 想問下各位ching仲有冇d課程或者程式我應該要學下

Adwards證書唔係要google partners 先有得考咩?
我係digital agency做左幾年,依家去左in house喇,不過可以分享下我個career path,自問做野ok但唔識social,所以唔識為自己爭取任何野,升得算慢

第一年6月: fg 入4As做digital AE, 10k, proba後12k
第二年7月: 轉去一間細agency,SAE,15k 但地獄生活,日日都claim飯錢的士錢
第二年11月: 轉去一間大digital agency,SAE,16k,proba後18k,之後年幾應承過我既加人工都無實現過
第四年5月: 貪得意我轉左行,人工加到24-26k,做左一年後都係唔鍾意
第五年6月返agency做am,叫到29k佢又肯俾
第六年11月: 再搵工,agency叫35k都有offer (不過我選擇去做客了)

錢唔係最重要,但做agency幾年真係年年都被人呃,話下次加你人工升你職都係得把口,無black n white唔好信,亦唔好為呢d承諾繼續做一份唔想做既工,頭幾年叫價太保守係自己蠢...
同埋我覺得自己有d入錯行,當年同期既planner或者analytics同事發展都好好

6年就30k 好勁啦喎

好奇一問,第4年 轉咗邊行
Media agency易唔易入行

我讀緊中文系 完全唔關事 但intern做過想試下做

好等人駛,易入
今年啲executive應該有12k...早一兩年都講緊10-11k呀陰鳩公 老實說係忙嘅,但唔忙又未必學到太多野,digital都已經無窮無盡咁多野學.. 好攰

好等人駛,易入

In左幾間都無 見好多人報 都幾難爭
FG見左幾份都唔請
FG見左幾份都唔請

巴打in咩post
FG見左幾份都唔請

巴打in咩post

PA

好等人駛,易入

理解唔到點解人工咁低又忙到仆街都咁多人爭住做

好等人駛,易入

忙唔忙係睇你做野有冇效率姐
返工唔好hea唔好拖
利申: 冇OT過
有時見me係幾忙嘅 特別係交report 落ad
但有時見佢地又好得閒傾計 甚至煲劇
有無人知邊間media agency福利最好同好pay 又唔算勁chur?
而家呢間算早收但人工同福利差到hihi 問親所有人人工福利都好過自己咁
陰毛行業

好等人駛,易入

返工唔好hea唔好拖

只可以講你啲客係好客
當你手上幾個account都係濕鳩客
你就唔敢咁講
五點半打來話六點前要份competitive report
六點四先send email來話有幾隻Facebook ad要今日出
你咁樣想唔ot?

好等人駛,易入

返工唔好hea唔好拖

只可以講你啲客係好客
你就唔敢咁講
六點四先send email來話有幾隻Facebook ad要今日出
你咁樣想唔ot?

copywriter

好等人駛,易入

返工唔好hea唔好拖

只可以講你啲客係好客
你就唔敢咁講
你咁樣想唔ot?

agger
係ad agency做緊creative表示某藍色銀行19到爆炸
7點幾打黎改野 想聽朝10點佢地開會前睇到
通頂做比佢之後第二朝重會打黎投訴話做得好hea
diu 你都唔比時間人做
有無telegram group 傾

好等人駛,易入

返工唔好hea唔好拖

只可以講你啲客係好客
你就唔敢咁講
你咁樣想唔ot?

agger
係ad agency做緊creative表示某藍色銀行19到爆炸
7點幾打黎改野 想聽朝10點佢地開會前睇到
通頂做比佢之後第二朝重會打黎投訴話做得好hea
diu 你都唔比時間人做

呢d係好睇公司慣常做法
你咁樣都肯做 當然越黎越惡啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞