有冇做advertising/media agency嘅入來吹兩句

343 回覆
8 Like 2 Dislike
做左年半Agency,已轉in house 人工都係低

我轉轉下都唔想轉,太jumpy僱主唔鍾意
17 fg 係4As做緊intern
返工第三日就OT到12點幾

畢業做煙腸?傻咗?

個個fg 都要由intern做起
做3個月當試用期
之後先有機會轉perm

其實intern呢個名係咪用來按低人工既藉口…

8k
真係唔止夠咩
好彩屋企唔等我養

8k
真係唔夠咩
好彩屋企唔等我養

唔L係啊嘛!!!!
你係做creative個邊定as?

PR

好撚慘,之前我未做digital agency都係做PR
fresh grad係agency做咗7個月,成日都諗住做1年就走
但係諗諗下又唔知走去邊 唔知條路點行

自從senior走咗 要頂埋佢果份
已經幾個月,feel到公司唔諗住請人

好似我以前間公司
諗住慳得就慳⋯⋯你係做AE?

又唔係,基本上係打雜,同唔駛跑數
(AE主要係湊客+sales? 入行唔係好耐correct me if i am wrong)
度下橋整下proposal,digital media buying,有時跟下event/shooting,湊客
好似條條team都唔多唔少關我事咁,的確學到嘢嘅,但又樣樣都唔算精
留名
fresh grad係agency做咗7個月,成日都諗住做1年就走

好似我以前間公司

(AE主要係湊客+sales? 入行唔係好耐correct me if i am wrong)
度下橋整下proposal,digital media buying,有時跟下event/shooting,湊客
好似條條team都唔多唔少關我事咁,的確學到嘢嘅,但又樣樣都唔算精

AE應該係睇account
跑數我就唔肯定喇

咁同media buying 有咩分別?
Media buying其實係咪睇吓個客想喺咩渠道落廣告?仲有咩要做?

我遲吓要做media buying
想準備吓但又唔知要準備咩⋯⋯
做緊accounting servicing
幾好搵
Magazine Sale屎 揮揮手

仲magazine 沒落啦
就畢業想入行 想度穚個方面發展係咪由copy writer做起?

其實都要睇雜誌本身個行業,當然紙版書緊係唔易做,但其實都做埋online同埋一啲agency job

人工嚟講,相比起其他行業既sales講唔係高,但fg + 非專業性嚟講 都ok既,都係學下野 搵個錢啫
成行都萎縮緊
走左為咩想返黎?

Digital世界,agency 同sales既重要性都低左
就畢業想入行 想度穚個方面發展係咪由copy writer做起?

係marketing executive做起

乜都做 打雜咁 學得最快 認真
Digit mkt in house
一啲專做media acquisition既agency應該會好景啲

咁account excutive 係咩回事? 我見佢係納入advertising 個邊 工作內容似係sales拉客而唔係計數

咁account excutive 係咩回事? 我見佢係納入advertising 個邊 工作內容似係sales拉客而唔係計數

通常係agency先有account executive
佢哋係湊客多
計數 計咩先?
見到你哋啲留言,好似全部都係fg,或者得果兩三年課仔

做呢行如果冇熱誠,冇嗰份執着,都係趁早轉行
見到你哋啲留言,好似全部都係fg,或者得果兩三年課仔

做呢行如果冇熱誠,冇嗰份執着,都係趁早轉行

不如你分享吓

好似我以前間公司

跑數我就唔肯定喇

Media buying其實係咪睇吓個客想喺咩渠道落廣告?仲有咩要做?

傳統個啲應該係做埋offline media
姐係雜誌,報紙,電台等等
做個啲的話,要識嘅嘢係多好多,係好撚煩

通常牽涉嘅銀碼係大好多,例如TVB黃金時間落TVC/係地鐵金鐘站落print ad,係可以好貴,過百萬唔出奇
對比online media,例如你想係鳩假期Facebook fan page落個ad,佢地有過百萬fans,都唔過3萬
應該香港FB page得一百毛同以前嘅Stakk貴過佢地

上次唔知做咩比人叫咗去幫手搞print ad
煩到嘔

其實都要睇雜誌本身個行業,當然紙版書緊係唔易做,但其實都做埋online同埋一啲agency job

人工嚟講,相比起其他行業既sales講唔係高,但fg + 非專業性嚟講 都ok既,都係學下野 搵個錢啫

平時成日同magazine交手,好多都online offline兩邊都要跟架喇
不過沒落係真嘅 落print ad仲平過online ad

好似我以前間公司

跑數我就唔肯定喇

其實都無咩凖備嘅,邊做邊學 都係出下quotation,個客ok嘅就跟下execution咁
應該會同好多雜誌sale合作。我有時會搵下啲新media新Facebook page propose比客

做online就易啲,基本有上開網都知propose啲咩media比客,好自然知道邊啲適合咩類型target audiences。但係offline就應該多嘢搞煩啲,不過offline都無咩點做過,詳情唔太清楚

好似我以前間公司

跑數我就唔肯定喇

其實都無咩凖備嘅,邊做邊學 都係出下quotation,個客ok嘅就跟下execution咁
應該會同好多雜誌sale合作。我有時會搵下啲新media新Facebook page propose比客

做online就易啲,基本有上開網都知propose啲咩media比客,好自然知道邊啲適合咩類型target audiences。但係offline就應該多嘢搞煩啲,不過offline都無咩點做過,詳情唔太清楚

Offline我反而識⋯⋯
以前公司有做過,不停落scmp同埋經濟日報
Online media就惡攪鳥
我除咗識某幾間
基本上又要由頭去打交道⋯⋯

好似我以前間公司

跑數我就唔肯定喇

Offline我反而識⋯⋯
以前公司有做過,不停落scmp同埋經濟日報
Online media就惡攪鳥
我除咗識某幾間
基本上又要由頭去打交道⋯⋯

的確係,好多media都係under經濟日報
我個陣係搵番上手同事個email搵番啲sales contact
做左一年in house 轉digital agency
而家做緊Media buy
好hur 但 升職/人工 比in house 快
做左一年in house 轉digital agency
而家做緊Media buy
好hur 但 升職/人工 比in house 快

可唔可以分享平日有咩做???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞