有冇做advertising/media agency嘅入來吹兩句

343 回覆
8 Like 2 Dislike
fresh grad係agency做咗7個月,成日都諗住做1年就走
但係諗諗下又唔知走去邊 唔知條路點行

自從senior走咗 要頂埋佢果份
已經幾個月,feel到公司唔諗住請人

好似我以前間公司
諗住慳得就慳⋯⋯你係做AE?

又唔係,基本上係打雜,同唔駛跑數
(AE主要係湊客+sales? 入行唔係好耐correct me if i am wrong)
度下橋整下proposal,digital media buying,有時跟下event/shooting,湊客
好似條條team都唔多唔少關我事咁,的確學到嘢嘅,但又樣樣都唔算精

AE應該係睇account
跑數我就唔肯定喇

咁同media buying 有咩分別?
Media buying其實係咪睇吓個客想喺咩渠道落廣告?仲有咩要做?

我遲吓要做media buying
想準備吓但又唔知要準備咩⋯⋯

其實都無咩凖備嘅,邊做邊學 都係出下quotation,個客ok嘅就跟下execution咁
應該會同好多雜誌sale合作。我有時會搵下啲新media新Facebook page propose比客

做online就易啲,基本有上開網都知propose啲咩media比客,好自然知道邊啲適合咩類型target audiences。但係offline就應該多嘢搞煩啲,不過offline都無咩點做過,詳情唔太清楚

Offline我反而識⋯⋯
以前公司有做過,不停落scmp同埋經濟日報
Online media就惡攪鳥
我除咗識某幾間
基本上又要由頭去打交道⋯⋯

的確係,好多media都係under經濟日報
我個陣係搵番上手同事個email搵番啲sales contact

好彩有個大學同學喺入面做
第時問quotation容易好多
另外想問
Google ad嗰啲係咪有個系統要學?
其實人工幾多先叫正常
What does it take an agency to change a light bulb?
1 Account Coordinator to handle the paperwork
1 Account Manager to coordinate with client
1 Account Supervisor to make sure Account Manager is doing her work
1 Account Success Manager to make sure the client's needs are met
1 Art Director to make sure the light looks good
1 Technical Direct to advise on the technical implementation
1 Producer to change the light bulb
1 UX/QA coordinator to conduct UAT testing
1 Reporting Analyst to report on the lift of the new light bulb
1 Account Receivable clerk to make sure that you pay on time
1 VP of Client Relationship to follow up with you1 and 3 months later
1 VP of Customer Success to do a case study to tell other people how great this project was
1 Research analyst to help the VP compile the data and presentation
去做production好過做廣告啦
撞成好老細好同事真係唔會想走
番緊呢份唔使ot
又5日工作
出去拍野又有額外收入

邊間呀 有意入行 要咩bg/skills

係Jobsdb搵觀塘區video editor
入行最好本身有讀過相關野
我fg之後一做就做左6年..
老細主要睇熱誠睇態度睇經驗
多過睇學歷
你真係想試既就留telegram
我send個jlbsdb link俾你
之後既事就靠你自己
(btw 5天工作唔知新入職有冇...但最少都一定係5日半)

巴打我有興趣啊

想問下咁多位師兄師姐
做廣告係咪一定要識用ps/ai?

其實做咩位我都冇所謂
不過我淨係識剪片
唔識用ps/ai
是咪應該做另一行?
想問下咁多位師兄師姐

其實做咩位我都冇所謂
不過我淨係識剪片
唔識用ps/ai
是咪應該做另一行?

咁你點解唔學?
想入行,係唔係應該搵啲細公司做住先
想問下咁多位師兄師姐

其實做咩位我都冇所謂
不過我淨係識剪片
唔識用ps/ai
是咪應該做另一行?

又唔係話一定既
始終哩啲野會有designer做
但你識既咪有啲濕星野可以搞掂,做野方便啲
btw ps同ai都係熟能生巧,用多啲就ok

Btw,如果真係想做Advertising,有冇咩基本技能要識。依家學嘅好多都係theoretical嘅嘢嚟,要真係活用其實好難
有冇師兄可以解答下

Btw,如果真係想做Advertising,有冇咩基本技能要識。依家學嘅好多都係theoretical嘅嘢嚟,要真係活用其實好難
有冇師兄可以解答下

仲衰過IT狗
唔好入行

有冇師兄可以解答下

你想做咩位?
普通嘅美術sense一定要有
例如退地係咩 咁簡單一定要識 如果唔係你點同designer溝通?
至於講理論 係 讀完都唔會用到
見到你哋啲留言,好似全部都係fg,或者得果兩三年課仔

做呢行如果冇熱誠,冇嗰份執着,都係趁早轉行

不如你分享吓

唔敢講分享,唔想做old seafood

做呢行日子耐左,你自己自然慢慢會領略。有時會覺得個客好雞,有時會覺得上司無理取鬧。又有時會覺得同事唔合作

但係你要記得,點解當初你要選擇做廣告 唔係為咗威,唔係為咗型。係當你見到你同同事一齊用心血,捱間抵夜做出嚟嘅嘢出咗街,果份滿足感,我相信只會當事人先會明白

無論你係做as 好,creative 好,甚至乎做client side 好。千祈唔好淨係做一對手!要識用腦同心去分析丶學習。咁樣你先會進步

有啲前輩成日話,香港嘅廣告丶設計丶創新一代不如一代。我唔敢評論,但係你哋都咁後生 如果有心做,你哋一定可以做得俾前輩好

Ps: 我講完廢話了 好眼瞓 可能打到1999
番緊呢份唔使ot
又5日工作
出去拍野又有額外收入

邊間呀 有意入行 要咩bg/skills

係Jobsdb搵觀塘區video editor
入行最好本身有讀過相關野
我fg之後一做就做左6年..
老細主要睇熱誠睇態度睇經驗
多過睇學歷
你真係想試既就留telegram
我send個jlbsdb link俾你
之後既事就靠你自己
(btw 5天工作唔知新入職有冇...但最少都一定係5日半)

巴打我有興趣啊

而家intern做緊in-house project assistant 但video editing個啲都識識地 不過而家仲final year緊 major又唔太關事 介唔介意share jobsdb條link俾我 就算唔會請都想知大概呢行jobs duties係咩 學下野
https://t.me/feimuijai
thank you

不如開個tg group大家交流下
番緊呢份唔使ot
又5日工作
出去拍野又有額外收入

邊度咁好?
番緊呢份唔使ot
又5日工作
出去拍野又有額外收入

邊度咁好?

公司係觀塘
其實唔係話唔使ot既...有時真係好多野做咪8點幾9點走(7點收工)

遲吓返長沙灣嗰頭⋯⋯
做左一年in house 轉digital agency
而家做緊Media buy
好hur 但 升職/人工 比in house 快

可唔可以分享平日有咩做???

主要做SEM, social ad (fb/ig/linkedin/we chat)
幫客追lead (ROI/ branding)
做training/ account serving / pricing /consulting etc.

主要做SEM, social ad (fb/ig/linkedin/we chat)
做training/ account serving / pricing /consulting etc.

追lead 即係睇有冇效用?
初入行有咩注意 好緊張

追lead 即係睇有冇效用?

我諗你講既''效用''應該係指client 既objective
每一個client 都唔同,要同佢傾,再幫佢plan 點樣達成

Btw,你唔係做呢行咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞