有冇做advertising/media agency嘅入來吹兩句

343 回覆
8 Like 2 Dislike
想入行,係唔係應該搵啲細公司做住先

Btw,如果真係想做Advertising,有冇咩基本技能要識。依家學嘅好多都係theoretical嘅嘢嚟,要真係活用其實好難
有冇師兄可以解答下

你想做咩位?
普通嘅美術sense一定要有
例如退地係咩 咁簡單一定要識 如果唔係你點同designer溝通?
至於講理論 係 讀完都唔會用到

咁巴打依啲Sense係邊做邊學定係點?
同埋平日係諗橋同客開會仲有咩要做
做緊ADVERTISING PUBLISHER
做過9個月AGENCY 辛苦到想死.
4AS
做過ADVERTISING PUBLISHER
做過9個月AGENCY 辛苦到想死.
4AS
做左一年in house 轉digital agency
而家做緊Media buy
好hur 但 升職/人工 比in house 快

可唔可以分享平日有咩做???

主要做SEM, social ad (fb/ig/linkedin/we chat)
幫客追lead (ROI/ branding)
做training/ account serving / pricing /consulting etc.

追lead 即係睇有冇效用?

我諗你講既''效用''應該係指client 既objective
每一個client 都唔同,要同佢傾,再幫佢plan 點樣達成

Btw,你唔係做呢行咩?

之前唔係做呢啲位
唔好咁寸啦你
fg係間細agency都做左差唔多3年 開始有d想走
煩惱緊繼續搵返agency定係跳過去做客好

3年仲fg?

3年仲fg?

真係做AGENCY的話基本上半年就已經好搶手
做客唔係話咁易就做到. AGENCY 黎講未夠班
要做客你乜都要識. AGENCY 未學夠野認真!
讀緊廣告留名
畢左業之後一直唔知做creative定account servicing好
其實邊條路會比較有前景?
兩邊都有興趣 而且想一直係呢行做落去
畢左業之後一直唔知做creative定account servicing好

唔怕捱嘅就做in house
兩邊都會試 兼做到你趴街
想問做呢d工 同同事既關係係咪多數都好好 因為日見夜見

你呢條問題有冇用過腦先問⋯⋯
人夾人啦

做緊digital agency client side 你問我答
想入行,係唔係應該搵啲細公司做住先

Btw,如果真係想做Advertising,有冇咩基本技能要識。依家學嘅好多都係theoretical嘅嘢嚟,要真係活用其實好難
有冇師兄可以解答下

你想做咩位?
普通嘅美術sense一定要有
例如退地係咩 咁簡單一定要識 如果唔係你點同designer溝通?
至於講理論 係 讀完都唔會用到

咁巴打依啲Sense係邊做邊學定係點?
同埋平日係諗橋同客開會仲有咩要做

睇多D人地既作品係不二法門
去FB Follow下廣告裁判..廣告狂人呢類Page
包你一生受用

我平時都習慣睇其他國家嘅廣告片
但PS果啲真係唔識,要由0開始學
但真係唔知點樣入行

你做咩位呀師兄

sorry 冇撚回po
係ATL agency 做緊AE仔 半年了

in house 好多都爽過agency 喎 8 9點點都收到工
agency

in house 好多都爽過agency 喎 8 9點點都收到工
agency

以前真係最遲八九點走 宜家⋯⋯⋯

agency

以前真係最遲八九點走 宜家⋯⋯⋯

c hing 係in house 跳agency??

3年仲fg?

意思係FG之後就入左去做

3年仲fg?

真係做AGENCY的話基本上半年就已經好搶手
做客唔係話咁易就做到. AGENCY 黎講未夠班
要做客你乜都要識. AGENCY 未學夠野認真!

照你咁講即係越早跳過去做客越好?
做左一年in house 轉digital agency
而家做緊Media buy
好hur 但 升職/人工 比in house 快

想問下升職/人工大約係點樣

同問呀
唔係怕捱但我好需要知前面條路大約係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞