廣州地鐵全線而家可以用Apple Pay入閘

440 回覆
399 Like 29 Dislike
連登仔思想守舊,人地行得太前就會反
所謂香港人保守根本係廢嗡
當年搞八達通有問過意見?
整左出黎,好用,或者被迫用,自然就會用

香港地鐵搞apple pay, 好用自然多人用
或者取消八達通,迫人用apple pay, Android pay, 咪多人用囉
市民保唔保守從來都唔係重點
Apple Pay 連八達通我一定第一時間狗衝用
點解d人認為新一定取代
你用得唔就手唔代表佢冇需要有呢樣科技
你諗下如果狗鐵可以用Apple pay 旅客唔洗用個部19機禁下禁下出飛 唔識又要問人 用手機visa/master 就搭到車 再extend去小巴 巴士 的士 成個比錢過程快好多 比人既印象都先進 發達好多
明唔撚明呀港豬

多個option點都對用家有著數

你睇狗鐵部售票機幾撚舊就知
要佢開放八達通俾Apple pay真係無咩可能
繼續賣哂你地港豬啲個人資料出去

近排全線都換左新機啦ching

已經好遲
點解唔可以問電話冇電點
我唔信你哋冇試過電話冇電

每一樣野都有佢既局限性 用電話比錢 電話需要有電無錯
但拎呢樣野黎反駁有D搞笑
自己渣車代步如果部車無油點算?
用ebanking如果電腦無電點算?
唔係唔問得但咁都問得出就....

用假設性極端例子根本on9
"Apple Pay係e-wallet, 係Copy你張卡嘅Token入落部手機"

你真係知 Apply Pay 點運作?
宜家個重點應該係點樣逼八達通公司表態 洗佢facebook專頁 洗佢客服電郵 搵媒體報導(同時解釋部份公眾疑慮)同搵八達通公司質詢(傳媒查詢比一般市民黎得有力)造成社會議題(香港科技落後其他亞洲地區源於部份機構/公司不思進取 墨守成規) 從而引申八達通公司甚至係相關機構(mtr 政府 apple google等)表態
點解唔可以問電話冇電點

每一樣野都有佢既局限性 用電話比錢 電話需要有電無錯
但拎呢樣野黎反駁有D搞笑
自己渣車代步如果部車無油點算?
用ebanking如果電腦無電點算?
唔係唔問得但咁都問得出就....

用假設性極端例子根本on9

用現金
如果無帶錢點算

難為有d on9仔覺得咁樣駁好醒
點解唔可以問電話冇電點

無電咪用返八達通囉
而家係咪有左apple pay就沒收左你張卡呀?

係咪有左ebanking就唔搞實體銀行?

咁驚無電係咪唔好excel唔好用計數機,大家一齊用返算盤?

Suica 入咗apple pay係會deactive 咗你張實體卡

唔一定要百份百跟足人地
d e payment討論post多到洗版

一邊又話香港市民e payment冷感

一邊各討論區日日推爆一個e payment post

到底有幾多人開緊工
其實冇電係最大問題
d e payment討論post多到洗版

一邊又話香港市民e payment冷感

一邊各討論區日日推爆一個e payment post

到底有幾多人開緊工

請教下 討論乜野先唔係開工

但睇呢幾日咁多討論, 老實講以香港人咁保守, 如果八達通(即係政府)唔搞, 要普及電子

如果香港人唔保守,
咁應該全香港人集資開間公司定攪次佔中?
其實冇電係最大問題

依家仲有幾多人粒電頂唔到一日 就算頂唔到一次之後都會學精帶尿袋/多粒電啦 定係依家香港人又進化到電話冇電就唔用由得佢

但睇呢幾日咁多討論, 老實講以香港人咁保守, 如果八達通(即係政府)唔搞, 要普及電子

如果香港人唔保守,

班撚樣成撚日都走去屌用家唔接受新科技
叫佢地直接去d舖頭屌d老闆好過啦
宜家個重點應該係點樣逼八達通公司表態 洗佢facebook專頁 洗佢客服電郵 搵媒體報導(同時解釋部份公眾疑慮)同搵八達通公司質詢(傳媒查詢比一般市民黎得有力)造成社會議題(香港科技落後其他亞洲地區源於部份機構/公司不思進取 墨守成規) 從而引申八達通公司甚至係相關機構(mtr 政府 apple google等)表態

好似殺上有線嗰個人噉囉

如果香港人唔保守,

可能你話八達通vs Mobile Payment 呢筆就話去舖頭屌老闆姐,
但香港人唔接受/接收新科技好慢(特別係金融)的確無講錯喎。

HSBC PAYME 你而家行出街我諗都仲有一半人唔知係咩黎,
你同佢講話係一個匯款攪嘅收錢俾APP,其中一個好處係不限銀行同,唔駛知對方銀行戶口號碼就比到錢佢,
佢下一句就會話咁咪好危險。。。(親身經歷,幾條友都係咁答)
樓主ON撚9
而家大陸搞左
香港更加唔應該搞
搞左咪同化?支化? 政治入侵? 一步步食左你呀仆街仔!
唔使講, 八達通只可以用張卡形式用
整落手機只會搞太多野
自己用手機一年幾就換一次, 又要入過
八達通十幾年都唔使換一張
唔明搞咁多做咩

同埋愈多資料係手機愈危險

香港地,通常有人叫你無事搵事黎搞,為轉而轉,只有一個原因⋯⋯⋯⋯

有嘢變,就有人有得過水濕腳,唔通真係方便你消費者咩

偷偷地講樣野比你知

其實八達通公司都係收緊手續費

其實你儲錢落銀行,銀行係會借用左筆錢去投資

我高度建議你乜柒金融工具都唔好用,淨係用現金,銀行戶口都咪撚開,費事比人過水濕腳

俾你揀,VISA/八達通/Apple Pay邊個收商戶佣金收得最貴?

上個禮拜我唔記得係Esprit定Zara,竟然話唔收Apple pay,明明以前幾間大野都有收.....

依家係賣嘢嗰個都唔想用,前兩年初初Apple pay都少人用,而家好似仲少咗

如果香港人唔保守,

屌用家係冇咩意思
但你見到呢度d post講埋乜撚野危險,會無電呢d on9野你真係唔屌唔舒服

冇電呢樣野有時真係偶爾會有
所以最好都係雙線
同時支援實體同applepay
最好加埋ios增值八達通/月票
想像下都覺得方便到不得了
同香港人講FinTech = 哂氣

佢地性格守舊 淨係識食老本 八達通用二十年 大把中產(講緊有樓收租果堆)連online banking都唔整 仲用緊paper statement/打簿 買野用現鈔 去機場仲print paper boarding pass.....

一味消費下一代 但又唔肯與時並進

This is Hong Kong

唔敢用 linux
又用現金都有假嘅支那嚟做例子
「八達通好撚先進,手機payment 冇需要」嗰班撚屌出黎吠兩嘢啦
如果張咭爆咗都碌到咪好咩
同香港人講FinTech = 哂氣

佢地性格守舊 淨係識食老本 八達通用二十年 大把中產(講緊有樓收租果堆)連online banking都唔整 仲用緊paper statement/打簿 買野用現鈔 去機場仲print paper boarding pass.....

一味消費下一代 但又唔肯與時並進

This is Hong Kong

響隔離 post 掃盲會畀狗吠
this is hong kong

其實咁樣講會令佢地覺得一定要逼佢地用新個套
問題在於香港連用新 FinTech 嘅機會都冇

其實無人迫佢地,所有新科技都想盡量向返前兼容,
(姐係比你用Apple Pay, 其實無人唔比你比現金/DO 八達通,
有Email 唔等於唔比你FAX 野/打電話/寫信.....)

所以唔明班友做Mud 鳩。

Exact7ly
兩樣野唔係mutually exclusive
但正正反映左因為佢地乜鳩都唔識
未係度鳩叫非八達通者廢
所有新科技都係冇意義既

屌 而家冇人阻止你攬住張卡過世架

高質comment 推一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞