廣州地鐵全線而家可以用Apple Pay入閘

440 回覆
399 Like 29 Dislike
咁撚鍾意大陸返大陸住啦

係咪大陸有既野 香港就唔可以有

有d人on9到睇一樣野唔係睇對自己有冇益處,係睇大陸有冇,大陸有我地就唔可以有

同埋呢樣野又唔係大陸發明,係外國首先用緊,之後連連登仔覺得好落後既大陸都開始跟,然後到呢刻香港都仲好多人未知呢樣係咩黎

咁大陸係因為無人信現金同避稅所以發展得特別快同勁嘅。。
但係只係好其怪香港人永遠好反對多個選擇同方便呢樣野,
寧願咩都唔好變。

大陸要推一樣野不嬲都係上面硬推 個個就會一窩鋒咁做 電子payment係其中一項
不過呢個唔太關事 討論番樓主正題
同香港人講FinTech = 哂氣

佢地性格守舊 淨係識食老本 八達通用二十年 大把中產(講緊有樓收租果堆)連online banking都唔整 仲用緊paper statement/打簿 買野用現鈔 去機場仲print paper boarding pass.....

一味消費下一代 但又唔肯與時並進

This is Hong Kong

響隔離 post 掃盲會畀狗吠
this is hong kong

其實咁樣講會令佢地覺得一定要逼佢地用新個套
問題在於香港連用新 FinTech 嘅機會都冇

其實無人迫佢地,所有新科技都想盡量向返前兼容,
(姐係比你用Apple Pay, 其實無人唔比你比現金/DO 八達通,
有Email 唔等於唔比你FAX 野/打電話/寫信.....)

所以唔明班友做Mud 鳩。
支乜撚野付 付款唔得既

佢地性格守舊 淨係識食老本 八達通用二十年 大把中產(講緊有樓收租果堆)連online banking都唔整 仲用緊paper statement/打簿 買野用現鈔 去機場仲print paper boarding pass.....

(姐係比你用Apple Pay, 其實無人唔比你比現金/DO 八達通,
有Email 唔等於唔比你FAX 野/打電話/寫信.....)

第一樣諗起係新電話推出wireless差電,成班人以為無得再用電線差電
跟本Apple Pay/Android Pay/Samsung Pay/本質上就只係多左一重安全認證方式, 放曬入電話方唔方便就唔再噪呢樣野, 唔鐘意嘅你想拎銀包出黎慢慢DO 無人阻你。

但係完全唔撚明點解有種更安全嘅方法會比人講成好危險,
危險得過香港人食完飯埋單比張卡個待應拎走左去碌?
你成張卡比人拎走五分鐘我去碌到你爆Limit 3次都仲得呀...

姐係話反以上呢堆E-Payment 嘅人跟本唔知咩先係安全,
都唔清楚手機payment 係點運作。

咩大陸做你又做呢赤化呢啲更ON 9, 除非你張八達通係唔連自己增值,同埋你每次增值都係戴曬黑超口罩加帽去做,如果唔係蝗共有心想知邊個DO 果張卡跟本易如反掌,唔係點解黑警會幾年前拉到咁多飛磚人?

香港人全世界最撚豬既人種
接受能力奇低 宜家開放既思想都係以前英國人留低 本身就慘撚過古代人
無論科技 娛樂 政治 藝術 任何一方面
小小出位 甚至唔同都嚇撚到標屎
再係咁不思進取
俾大陸人取代只係時間問題

咁講肯定又有人標籤我五毛
但你返大陸睇下 見識下 唔好做井底蛙
唔好以為大陸仲係以前既牛屎路
知己知彼 百戰不殆
大陸無聊係藝術 音樂 科技各方面發展都好全面 佢地普遍接受能力高
除左涉及政治問題

Exact7ly
兩樣野唔係mutually exclusive
但正正反映左因為佢地乜鳩都唔識
未係度鳩叫非八達通者廢
所有新科技都係冇意義既

屌 而家冇人阻止你攬住張卡過世架
MTR係大股東...姐係退休高官福地... 你話制唔制
AndroidPayApplePay
支乜撚野付 付款唔得既

八達通用到下世紀都得

再戰50年
Apple Pay 連八達通我一定第一時間狗衝用
點解d人認為新一定取代
你用得唔就手唔代表佢冇需要有呢樣科技
你諗下如果狗鐵可以用Apple pay 旅客唔洗用個部19機禁下禁下出飛 唔識又要問人 用手機visa/master 就搭到車 再extend去小巴 巴士 的士 成個比錢過程快好多 比人既印象都先進 發達好多
明唔撚明呀港豬
香港人全世界最撚豬既人種
接受能力奇低 宜家開放既思想都係以前英國人留低 本身就慘撚過古代人
無論科技 娛樂 政治 藝術 任何一方面
小小出位 甚至唔同都嚇撚到標屎
再係咁不思進取
俾大陸人取代只係時間問題

咁講肯定又有人標籤我五毛
但你返大陸睇下 見識下 唔好做井底蛙
唔好以為大陸仲係以前既牛屎路
知己知彼 百戰不殆
大陸無聊係藝術 音樂 科技各方面發展都好全面 佢地普遍接受能力高
除左涉及政治問題

換手機就好開放
咁撚鍾意大陸返大陸住啦

係咪大陸有既野 香港就唔可以有

有d人on9到睇一樣野唔係睇對自己有冇益處,係睇大陸有冇,大陸有我地就唔可以有

同埋呢樣野又唔係大陸發明,係外國首先用緊,之後連連登仔覺得好落後既大陸都開始跟,然後到呢刻香港都仲好多人未知呢樣係咩黎

咁大陸係因為無人信現金同避稅所以發展得特別快同勁嘅。。
但係只係好其怪香港人永遠好反對多個選擇同方便呢樣野,
寧願咩都唔好變。

大陸要推一樣野不嬲都係上面硬推 個個就會一窩鋒咁做 電子payment係其中一項
不過呢個唔太關事 討論番樓主正題

今次又好似唔關上面事
上面要係咁出政策管
AndroidPayApplePay

聽聞慢

如果有一套安全啲嘅方法,可以畀市民選擇
好多人嘅取態都係屌咗先,或者搵啲似是而非嘅藉口(冇電,跌爆電話,唔安全)唔去嘗試/ 唔去了解,咁就有問題

如果了解完呢套「新科技」都係不如舊個套,絕對無問題
但重點好多人連了解都唔了解,屌咗你係中共狗先
仲知大陸做得好嘅野
都要踩到一文不值
咁就可以呃自己果樣野唔好
香港幾十年前嘅野都好過佢

到底要幾自卑先可以咁盲反
唔講Apple Pay, 人地都已經發展到Android機可以用電話買當地虛擬的"交通卡",
香港8仔仲玩緊用專用SIM+PCCW獨加,遲些唔知是否將會***獨加.
8仔公司的思維真有問題.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞