廣州地鐵全線而家可以用Apple Pay入閘

440 回覆
399 Like 29 Dislike
咁撚鍾意大陸返大陸住啦

係咪大陸有既野 香港就唔可以有
樓主已經好有心機掃盲

呢個post完美展示香港停滯不前既狀態
樓上班人應該被科技淘汰個一刻先會識google下 "What is technology"
理性討論
applepay vs 八達通自動增值
兩者各有咩好處壞處?
理性討論
兩者各有咩好處壞處?

根本唔使討論

技術上八達通兼容 Apple Pay
就好似 Suica 一樣
八達通都要磨磨磨,用apple pay我驚佢哋行到閘機先摷袋揾電話

正解
理性討論
兩者各有咩好處壞處?

八達通自己增值可以比data 共鐵幫共鐵搵多一筆
理性討論
兩者各有咩好處壞處?

技術上後者係可以成為applepay既一部分
兩樣野唔存在 "vs"

我都係睇前幾個post講 有錯請指教講多D
理性討論
兩者各有咩好處壞處?

技術上後者係可以成為applepay既一部分
兩樣野唔存在 "vs"

我都係睇前幾個post講 有錯請指教講多D

正解
樓主已經好有心機掃盲

樓上班人應該被科技淘汰個一刻先會識google下 "What is technology"

好多港燦部電話除左whatsapp同facebook就無用
google map所唔柒識用
我an狗
八達通都要磨磨磨,用apple pay我驚佢哋行到閘機先摷袋揾電話

正解

邊個港女/師奶/啊嬸唔係由朝到黑拎住電話係手撳撳撳你話我知
根本擺八達通落apple pay先會少左呢啲成日摷袋阻住地球轉嘅人

利申:港女

正解

呢樣我就撐你啦
樓主ON撚9
而家大陸搞左
香港更加唔應該搞
搞左咪同化?支化? 政治入侵? 一步步食左你呀仆街仔!
唔使講, 八達通只可以用張卡形式用
整落手機只會搞太多野
自己用手機一年幾就換一次, 又要入過
八達通十幾年都唔使換一張
唔明搞咁多做咩

同埋愈多資料係手機愈危險

又係呢D懶屄廢老思想,阻撚住地球轉

大陸搞左香港唔應該搞
大陸都有金融
大陸都有上網
咁香港咪乜都唔駛搞?

呢D大陸先定香港先呀? ON9仔?
果D係大陸跟香港既
人地要抄, 我地唔阻
但你班垃圾想支化? 跟人後路? 小心炒車呀!

On99
講到好似得支那有
呢d係大勢所趨 電子商貿交易未來係必然
安全問題係靠技術去解決
而唔係唔去使用
支那d垃圾又唔穩定既技術你估係佢哋發明既咩
跟乜柒 明明係全球化既嘢
香港慢慢已經被拋離
成班廢老仲講緊安全
搭飛機夠驚會墮機 好撚危險
咁係咪香港唔應該有 最好你騎馬
樓主你死啦
係連登講手機payment = 原罪
八達通係世界上最偉大既發明
所有講手機payment既野=支那寶打手
我都係走先
最近真係日經,日日講呢個topic
樓主已經好有心機掃盲

成日笑鳩人廢老 原來自己都係
同香港人講FinTech = 哂氣

佢地性格守舊 淨係識食老本 八達通用二十年 大把中產(講緊有樓收租果堆)連online banking都唔整 仲用緊paper statement/打簿 買野用現鈔 去機場仲print paper boarding pass.....

一味消費下一代 但又唔肯與時並進

This is Hong Kong

響隔離 post 掃盲會畀狗吠
this is hong kong
咁撚鍾意大陸返大陸住啦

有d人on9到睇一樣野唔係睇對自己有冇益處,係睇大陸有冇,大陸有我地就唔可以有

同埋呢樣野又唔係大陸發明,係外國首先用緊,之後連連登仔覺得好落後既大陸都開始跟,然後到呢刻香港都仲好多人未知呢樣係咩黎
理性討論
兩者各有咩好處壞處?

無得咁直接比較。
Apple Pay 只係一種比錢嘅認證方式黎。
八達通卡係一個比錢嘅中介媒體。

你係問緊要比用
"八達通可以支援經Apple Pay 呢種認證方式黎黎扣你八達通卡入面嘅錢"
vs
"就咁拎張有自動增值功能嘅八達通去7-11 買野?"

定係
"信用卡支援經Apple Pay 呢種認證方式去7-11 買野"
vs
"就咁拎張有自動增值功能嘅八達通去7-11 買野?"
同香港人講FinTech = 哂氣

佢地性格守舊 淨係識食老本 八達通用二十年 大把中產(講緊有樓收租果堆)連online banking都唔整 仲用緊paper statement/打簿 買野用現鈔 去機場仲print paper boarding pass.....

一味消費下一代 但又唔肯與時並進

This is Hong Kong

響隔離 post 掃盲會畀狗吠
this is hong kong

其實咁樣講會令佢地覺得一定要逼佢地用新個套
問題在於香港連用新 FinTech 嘅機會都冇
最近真係日經,日日講呢個topic

然後就會比人話呢班人開post 想分散乜乜政治事件視線/臨近咩咩日子有班五毛開始開工
咁撚鍾意大陸返大陸住啦

有d人on9到睇一樣野唔係睇對自己有冇益處,係睇大陸有冇,大陸有我地就唔可以有

同埋呢樣野又唔係大陸發明,係外國首先用緊,之後連連登仔覺得好落後既大陸都開始跟,然後到呢刻香港都仲好多人未知呢樣係咩黎

咁大陸係因為無人信現金同避稅所以發展得特別快同勁嘅。。
但係只係好其怪香港人永遠好反對多個選擇同方便呢樣野,
寧願咩都唔好變。
八達通公司港鐵有份,點會引入競爭
最多咪比八達通加入apple pay

重點係 money talk
八達通如果同蘋果合作,要畀錢,賺少左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞