廣州地鐵全線而家可以用Apple Pay入閘

440 回覆
399 Like 29 Dislike
同香港人講FinTech = 哂氣

佢地性格守舊 淨係識食老本 八達通用二十年 大把中產(講緊有樓收租果堆)連online banking都唔整 仲用緊paper statement/打簿 買野用現鈔 去機場仲print paper boarding pass.....

一味消費下一代 但又唔肯與時並進

This is Hong Kong
我想問係咪一定要開apple pay app先嘟得?
打緊機都要開番app?

Mobile Suica係咁樣入閘喎

有人話你想掃手指又得, 你覺得掃Set 唔掃又得.

唔係transit card就一定掃手指啦,而家link落你張提款卡/信用卡到喎

Touch ID其實好快準繩度好高

利申:日日用Apple pay

但點都唔夠盲拍快

我都覺 咁樣通常最快
電子支付有一大問題

唔覺唔覺用多左錢

到埋單見到總數先會驚醒

On9, 咁你用cash都會唔覺唔覺㩒多左atm 用physical credit都可以唔覺唔覺碌多左啦 關mobile payment春事
又要拎手機出嚟 又要開個app 仲慢
我想問係咪一定要開apple pay app先嘟得?
打緊機都要開番app?

No need
一陣手機冇電點算
樓主有人唔做要做支那狗真陰公

政府uber都唔比搞
搞個ODA?
愈user friendly既野愈唔做
apple pay
支那寶就不了
QR code 其實仲落後過八達通
八達通公司港鐵有份,點會引入競爭
最多咪比八達通加入apple pay
一陣手機冇電點算

無錢食飯點算?
無錢買樓點算?
幾時香港先做到

8仔都應該要改革啦 科技停留係90年代
得iPhone 無所用
樓主你死啦
係連登講手機payment = 原罪
八達通係世界上最偉大既發明
所有講手機payment既野=支那寶打手
我都係走先

其實八達通係果個年代係好創新既
不過而家真係守舊到極限
樓主有人唔做要做支那狗真陰公

我上廣州地鐵個官網 , 寫話要經銀聯一個叫「手機閃付」嘅應用綁定信用卡先可以經Apple Pay俾錢。咁仲點叫完全用Apple Pay俾錢 , 根本銀聯都知道曬你資料
一陣手機冇電點算

你咪用返實體卡囉
其實用緊iphone個啲隊部手機去閘機度都會出apple pay個界面
個個未用過就係度judge埋啲on9野
我上廣州地鐵個官網 , 寫話要經銀聯一個叫「手機閃付」嘅應用綁定信用卡先可以經Apple Pay俾錢。咁仲點叫完全用Apple Pay俾錢 , 根本銀聯都知道曬你資料

呢位巴打,其實你知唔知申請信用卡要畀資料銀行?
經過呢一兩年好努力咁盡量用Apple Pay,只可以講Apple Pay喺香港已經係輸晒

八達通+ VISA payWave上下夾攻整死左佢,Apple Pay慢不特止, 仲時不時轆唔倒
八達通公司港鐵有份,點會引入競爭
最多咪比八達通加入apple pay

八達通會加入手機俾錢呀

不過只係*** pay
香港d野真係好撚跟唔上
見人地做得起就乜柒都抄
但又唔肯落本
所有配套都跟唔上
浪費一堆錢又無成果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞