廣州地鐵全線而家可以用Apple Pay入閘

440 回覆
399 Like 29 Dislike
一項技術推唔推廣係睇對市民有冇著數, 如果話因爲中國用緊香港就唔應該用, 剩係用依個原因嚟抗拒技術演變, 就係白痴. 咁好似uber依啲共享車輛平台香港都應該唔好用, 因為中國一早有.
點解唔可以問電話冇電點
我唔信你哋冇試過電話冇電
港府為左奶共
專登拖慢發展
留番個市場第日俾中國微信 / 阿里
都話技術上完全可行
係地鐵同八達通霸權姐
點解唔可以問電話冇電點

咁驚冇電咪帶返張卡囉唔係要人教下話?
仲知大陸做得好嘅野
都要踩到一文不值
咁就可以呃自己果樣野唔好
香港幾十年前嘅野都好過佢

到底要幾自卑先可以咁盲反

陣間又俾d連登仔話你踩港
點解唔可以問電話冇電點

無電咪用返八達通囉
而家係咪有左apple pay就沒收左你張卡呀?

係咪有左ebanking就唔搞實體銀行?

咁驚無電係咪唔好excel唔好用計數機,大家一齊用返算盤?
班連登化石出黎啦
支持可以用Apple pay Android pay
港府為左奶共
專登拖慢發展
留番個市場第日俾中國微信 / 阿里

唔駛第日,佢兩個已經黎左好耐
仲有支付寶就係俾金管局ban左佢個p2p功能,反而tap n go payme可以
你唔好再on9自欺欺人啦好冇

咁話唔定係hkma ban埋八達通想搞既野既
樓主ON撚9
而家大陸搞左
香港更加唔應該搞
搞左咪同化?支化? 政治入侵? 一步步食左你呀仆街仔!
唔使講, 八達通只可以用張卡形式用
整落手機只會搞太多野
自己用手機一年幾就換一次, 又要入過
八達通十幾年都唔使換一張
唔明搞咁多做咩

同埋愈多資料係手機愈危險

香港地,通常有人叫你無事搵事黎搞,為轉而轉,只有一個原因⋯⋯⋯⋯

有嘢變,就有人有得過水濕腳,唔通真係方便你消費者咩
Apple Pay 連八達通我一定第一時間狗衝用
點解d人認為新一定取代
你用得唔就手唔代表佢冇需要有呢樣科技
你諗下如果狗鐵可以用Apple pay 旅客唔洗用個部19機禁下禁下出飛 唔識又要問人 用手機visa/master 就搭到車 再extend去小巴 巴士 的士 成個比錢過程快好多 比人既印象都先進 發達好多
明唔撚明呀港豬

多個option點都對用家有著數
香港 老人城市

一早落後啦
唔講Apple Pay, 人地都已經發展到Android機可以用電話買當地虛擬的"交通卡",
香港8仔仲玩緊用專用SIM+PCCW獨加,遲些唔知是否將會***獨加.
8仔公司的思維真有問題.

威脅唔到八達通嘅對手咪「合作」囉
垃圾
夠八達通快?
八達通世界第一 用多廿年都未淘汰
樓主ON撚9
而家大陸搞左
香港更加唔應該搞
整落手機只會搞太多野
唔明搞咁多做咩

又係呢D懶屄廢老思想,阻撚住地球轉

大陸搞左香港唔應該搞
大陸都有金融
大陸都有上網
咁香港咪乜都唔駛搞?

大陸夠有八達通之類,香港用翻人手賣飛算
點解唔可以問電話冇電點

每一樣野都有佢既局限性 用電話比錢 電話需要有電無錯
但拎呢樣野黎反駁有D搞笑
自己渣車代步如果部車無油點算?
用ebanking如果電腦無電點算?
唔係唔問得但咁都問得出就....
樓主ON撚9
而家大陸搞左
香港更加唔應該搞
整落手機只會搞太多野
唔明搞咁多做咩

香港地,通常有人叫你無事搵事黎搞,為轉而轉,只有一個原因⋯⋯⋯⋯

有嘢變,就有人有得過水濕腳,唔通真係方便你消費者咩

偷偷地講樣野比你知

其實八達通公司都係收緊手續費

其實你儲錢落銀行,銀行係會借用左筆錢去投資

我高度建議你乜柒金融工具都唔好用,淨係用現金,銀行戶口都咪撚開,費事比人過水濕腳
點解d人認為新一定取代
你諗下如果狗鐵可以用Apple pay 旅客唔洗用個部19機禁下禁下出飛 唔識又要問人 用手機visa/master 就搭到車 再extend去小巴 巴士 的士 成個比錢過程快好多 比人既印象都先進 發達好多
明唔撚明呀港豬

你睇狗鐵部售票機幾撚舊就知
要佢開放八達通俾Apple pay真係無咩可能
繼續賣哂你地港豬啲個人資料出去
點解d人認為新一定取代
明唔撚明呀港豬

你睇狗鐵部售票機幾撚舊就知
要佢開放八達通俾Apple pay真係無咩可能
繼續賣哂你地港豬啲個人資料出去

近排全線都換左新機啦ching
其實話Apple Pay慢個啲人有冇用過?

我用左不下幾十次都係隊部機埋去最多2秒就收左錢

吓, 同VISA paywave/八達通比速度,輸成條街,

收錢果個就算收一 聽到要用Apple Pay面色就

同paywave有咩分別? 就算慢係間鋪連線慢 唔關Apple Pay事架

不過我認同八達通快d 所以八達通可以入Apple Pay就一流

VISA paywave:攞張卡出嚟就咁拍埋部機度,永無失手

Apple Pay就攞個電話出嚟,㩒兩下出apple pay介面>電話要對準部機下半部咁上下拍,位置差少少都sense唔到,幾大公司個sensor都係咁,我試過好多好多次,

拍到啦又要等authorise,Apple pay零舍耐,試過直情唔得.............
收錢叫我攞返張Visa出嚟拍

你應該用唔熟
applepay 一向好快

佢連粒nfc detection point 都唔知

熟極有限

吾⋯⋯⋯原來用Apple pay要練過一排點樣nfc對準個sensor先得

唔怪得次次收錢個個都話我:

LOOP{[對下啲]or[對上啲]}
點解唔可以問電話冇電點

無電咪用返八達通囉
而家係咪有左apple pay就沒收左你張卡呀?

係咪有左ebanking就唔搞實體銀行?

咁驚無電係咪唔好excel唔好用計數機,大家一齊用返算盤?

Suica 入咗apple pay係會deactive 咗你張實體卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞