廣州地鐵全線而家可以用Apple Pay入閘

440 回覆
399 Like 29 Dislike
我上廣州地鐵個官網 , 寫話要經銀聯一個叫「手機閃付」嘅應用綁定信用卡先可以經Apple Pay俾錢。咁仲點叫完全用Apple Pay俾錢 , 根本銀聯都知道曬你資料

呢位巴打,其實你知唔知申請信用卡要畀資料銀行?

佢應該冇信用卡
香港d野真係好撚跟唔上
見人地做得起就乜柒都抄
但又唔肯落本
所有配套都跟唔上
浪費一堆錢又無成果

老屎忽唔敢博 只求等退休
樓主你死啦
係連登講手機payment = 原罪
八達通係世界上最偉大既發明
所有講手機payment既野=支那寶打手
我都係走先

其實八達通係果個年代係好創新既
不過而家真係守舊到極限

好心巴打你就咪應條友啦
成個post就佢既留言最垃圾最毫無意義
條友重以為自己好風趣幽默
我上廣州地鐵個官網 , 寫話要經銀聯一個叫「手機閃付」嘅應用綁定信用卡先可以經Apple Pay俾錢。咁仲點叫完全用Apple Pay俾錢 , 根本銀聯都知道曬你資料

sor 其實我想表達嘅係明明Apple Pay自己都可以入卡 , 點解呢家要裝指定程式綁卡先做到交易? 咁商戶係咪仍然唔會知張卡嘅資料甚至number?
其實話Apple Pay慢個啲人有冇用過?

我用左不下幾十次都係隊部機埋去最多2秒就收左錢
八達通個讀卡器真係得啖笑
香港地鐵呢啲咁獨裁嘅公司燃會搞咩,佢搞下地鐵上蓋物業好過啦。

Mobile Suica係咁樣入閘喎

有人話你想掃手指又得, 你覺得掃Set 唔掃又得.

香港有就正囉
香港地鐵呢啲咁獨裁嘅公司燃會搞咩,佢搞下地鐵上蓋物業好過啦。

老老實實,港鐵同八達通根本用盡一切辦法唔俾其他公司同佢競爭

吓, 同VISA paywave/八達通比速度,輸成條街,

收錢果個就算收一 聽到要用Apple Pay面色就
手機冇電點算
冇上網點算
唔記得帶手機點算
拎出拎入一陣跌左手機點算

仲有冇其他

sor 其實我想表達嘅係明明Apple Pay自己都可以入卡 , 點解呢家要裝指定程式綁卡先做到交易? 咁商戶係咪仍然唔會知張卡嘅資料甚至number?

大陸要監控,所以要玩多一層

其他地方唔駛咁麻煩

Mobile Suica係咁樣入閘喎

有人話你想掃手指又得, 你覺得掃Set 唔掃又得.

唔係transit card就一定掃手指啦,而家link落你張提款卡/信用卡到喎

Touch ID其實好快準繩度好高

利申:日日用Apple pay

但點都唔夠盲拍快

我都覺 咁樣通常最快

吓, 同VISA paywave/八達通比速度,輸成條街,

收錢果個就算收一 聽到要用Apple Pay面色就

同paywave有咩分別? 就算慢係間鋪連線慢 唔關Apple Pay事架

不過我認同八達通快d 所以八達通可以入Apple Pay就一流
apple pay
支那寶就不了
QR code 其實仲落後過八達通

apple pay
支那寶就不了
QR code 其實仲落後過八達通

QR code優點係咩人都print到呀嘛
唔似得paywave咁要租機

不過都係果個why not both
多種選擇姐
手機冇電點算
冇上網點算
唔記得帶手機點算
拎出拎入一陣跌左手機點算

仲有冇其他

無錢買iphone點算
apple執左點算
無錢點算
大陸係多人用iPhone

但ipone都唔叫普羅大歡聚負擔得起
難普及
無理由為出閘方便去做雞
做咩事 其實唔洗講地鐵 普通俾錢都小人用 唔知驚咩

銀聯閃付即係類似Visa Paywave

都係一樣用Wallet App 入卡(要發卡銀行support)
連登仔,斷網咁點
唔好唔記得中學雞冇信用卡

香港銀行存款卡冇普遍冇visa功能,得eps、銀聯,仲要入pw
只要存款卡新增visa直接link saving 功能,唔洗入pw,直接係存款度扣數(英文名叫咩
咁樣電子消費先會係香港追到8達通 起碼班學生用到先

驚斷網咁乜柒都唔駛做啦,唔駛做Cloud computing啦,你咪撚用google drive啦,Wtsapp都咪撚柒用,用返飛鴿傳書啦屌你老母

Btw,你講個個叫Debit card

Tap & Go已經出左通MasterCard網既debit card,唔駛夠十八歲都用得,可以放入apple/android pay,網銀同ATM入錢都可以,落樓下7仔買就可以即用

果位巴打估計連信用卡都無嘅中學雞
銀聯咪信用卡其中一個發卡機構囖
銀聯外幣交易免手續費,正常人都有一張咖啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞