廣州地鐵全線而家可以用Apple Pay入閘

440 回覆
399 Like 29 Dislike
八達通都要磨磨磨,用apple pay我驚佢哋行到閘機先摷袋揾電話

唔洗驚
死守八達通嗰啲繼續磨
轉得Apple pay多數都唔會係磨嗰批

果撚自己呃自己

八達通挷完自動增值再放apple pay呢

好似倫敦咁
有Apple Pay/Contactless Payment Card都無再用Oyster Card搭車
廣州地鐵全線而家可以用Apple Pay入閘
用嘅技術叫ODA(Offline Data Authentication)
即係唔駛連上網可以記住數先, 遲吓先扣數
一樣係Offline搞, 速度會同八達通一樣, 唔洗再斟酌邊個快邊個慢嘅問題
今次係同銀聯搞, 理論上換成其他任何發卡公司都一樣得
香港絕對係有得搞, 差在港鐵係唔係死攬八達通, 八達通係唔係死攬個NFC當寶

但睇呢幾日咁多討論, 老實講以香港人咁保守, 如果八達通(即係政府)唔搞, 要普及電子支付似乎真係有難度

見隔離POST有巴打掃盲掃極都掃唔完, 呢度幫手講多次
Apple Pay係e-wallet, 係Copy你張卡嘅Token入落部手機
畀錢時商戶係唔會知道你張卡啲資料, 甚至係卡Number都唔知
唔好再講乜嘢唔安全

再再麻煩支付寶打手/haters望清楚先討論

英國一早有添啦
好似英國咁其實幾好
唔使分Visa Pay Wave機/Master Paypass機/Other Machine
英國用Contactless Payment用一部機做哂。勁方便。

基本上出街搭車買野係唔使帶現金
全部用Visa Debit/Apple pay係好方便

香港唔係同一部機
唔計八達通

你用EPS/Visa Paywave/Master
係咪要分3部機?

唔係都係用呢部機咩
好似英國咁其實幾好
唔使分Visa Pay Wave機/Master Paypass機/Other Machine
英國用Contactless Payment用一部機做哂。勁方便。

香港唔係同一部機
唔計八達通

係咪要分3部機?

唔係都係用呢部機咩

我話7仔果啲
Sorry😅😅
痴線,唔用apple pay都比人批鬥

講真而家apple pay快又唔係快過八達通(好多)
又要驚手機無啦啦壞/無電既問題

成班電子毒撚淨係諗住幾易學幾方便
屌你老母世界唔係個個都要識電子架
咁易學你咪自己行雲全香港教下d 公公婆婆用囉
佢地大把人重用緊nokia級數既手機咋
根本成個技術/發展都未成熟硬推黎做咩
好似英國咁其實幾好

香港唔係同一部機
唔計八達通

係咪要分3部機?

唔係都係用呢部機咩

我話7仔果啲
Sorry😅😅

上圖barcode scanner上面嗰舊之嘛
畀你拍paywave嚿嘢係連住呢部機,唔係獨立運作
我明你意思,外國通常係呢部機mount喺個架對住個客,即係M記咁
因為外國用debit嘅人比較多,而未有contactless之前用信用卡好多係插卡+入PIN,用到key pad嘅機會比較多

你講漏左八達通先有2蚊老廢搭車優惠,apple pay冇啦掛...

你講漏左八達通先有2蚊老廢搭車優惠,apple pay冇啦掛...

我諗到我地老咗 又會有啲新發明唔識用/學得慢
跟住就有班人出嚟批鬥話我地落後、跟唔上時代

根本就係痴線,

即係香港電影無人睇就話係觀衆品味差

Apple pay個系統食左開八達通入去咪有

香港人咁食古不化,支持開放左乜乜pay,原有嘅八達通系統又唔係會拆走,你中意咪繼續用張8仔咭繼續磨

硬件上又可以直接用現成,只需要喺軟件改幾條code,都唔知反乜

講黎講去咪又係魚蛋論,我唔識 > 我唔會用 > 其他人都唔可以有得用。 我敢講句如果真係推出左搞埋promotion 每程車平1毫子,持續一年,反緊嘅人大平會狗衝去用
八達通都要磨磨磨,用apple pay我驚佢哋行到閘機先摷袋揾電話

唔洗驚
死守八達通嗰啲繼續磨
轉得Apple pay多數都唔會係磨嗰批

果撚自己呃自己

我?
我仲用緊八達通喎

老廢都會屌d 90後啦
香港其實有tap and go, master debit card 嚟。過錢比人超方便,又可以用到apple pay

八仔個oe pay 係p2p比錢人方面完全係濕鳩
香港其實有tap and go, master debit card 嚟。過錢比人超方便,又可以用到apple pay

八仔個oe pay 係p2p比錢人方面完全係濕鳩

要去便利店增值/銀行轉錢入去先過到畀人,咁都叫方便?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞