廣州地鐵全線而家可以用Apple Pay入閘

440 回覆
399 Like 29 Dislike
用嘅技術叫ODA(Offline Data Authentication)
即係唔駛連上網可以記住數先, 遲吓先扣數
一樣係Offline搞, 速度會同八達通一樣, 唔洗再斟酌邊個快邊個慢嘅問題
今次係同銀聯搞, 理論上換成其他任何發卡公司都一樣得
香港絕對係有得搞, 差在港鐵係唔係死攬八達通, 八達通係唔係死攬個NFC當寶

但睇呢幾日咁多討論, 老實講以香港人咁保守, 如果八達通(即係政府)唔搞, 要普及電子支付似乎真係有難度

見隔離POST有巴打掃盲掃極都掃唔完, 呢度幫手講多次
Apple Pay係e-wallet, 係Copy你張卡嘅Token入落部手機
畀錢時商戶係唔會知道你張卡啲資料, 甚至係卡Number都唔知
唔好再講乜嘢唔安全

再再麻煩支付寶打手/haters望清楚先討論
用嘅技術叫ODA(Offline Data Authentication)
即係唔駛連上網可以記住數先, 遲吓先扣數
一樣係Offline搞, 速度會同八達通一樣, 唔洗再斟酌邊個快邊個慢嘅問題
今次係同銀聯搞, 理論上換成其他任何發卡公司都一樣得
香港絕對係有得搞, 差在港鐵係唔係死攬八達通, 八達通係唔係死攬個NFC當寶

但睇呢幾日咁多討論, 老實講以香港人咁保守, 如果八達通(即係政府)唔搞, 要普及電子支付似乎真係有難度

見隔離POST有巴打掃盲掃極都掃唔完, 呢度幫手講多次
Apple Pay係e-wallet, 係Copy你張卡嘅Token入落部手機
畀錢時商戶係唔會知道你張卡啲資料, 甚至係卡Number都唔知
唔好再講乜嘢唔安全

再再麻煩支付寶打手/haters望清楚先討論

日本mobile suica唔駛掃手指就入到閘喎,佢而家同英國TfL underground一樣要掃手指先入到閘,當然NFC Type F快啦

BTW, Apple Pay非transit card係用NFC Type A/B做界面
巴士、小巴嘅八達通收費機,都係用 ODA 形式
連登仔:八達通咁好唔明有咩需要用apple pay囉,唔係新就要用

Mobile Suica係咁樣入閘喎
但用唔到whatsapp
連登仔:八達通咁好唔明有咩需要用apple pay囉,唔係新就要用

有班盲粉會話你踩八達通就係支付寶打手想踩香港野
真係睇唔透

有人話你想掃手指又得, 你覺得掃Set 唔掃又得.
日本Android機若果內置felica chips的話,有d機唔駛著電話都入到閘添
八達通都要磨磨磨,用apple pay我驚佢哋行到閘機先摷袋揾電話

唔係transit card就一定掃手指啦,而家link落你張提款卡/信用卡到喎

八達通都要磨磨磨,用apple pay我驚佢哋行到閘機先摷袋揾電話

港女黎講機不離手 所以無呢個問題
連登仔,斷網咁點
唔好唔記得中學雞冇信用卡

香港銀行存款卡冇普遍冇visa功能,得eps、銀聯,仲要入pw
只要存款卡新增visa直接link saving 功能,唔洗入pw,直接係存款度扣數(英文名叫咩
咁樣電子消費先會係香港追到8達通 起碼班學生用到先
樓主你死啦
係連登講手機payment = 原罪
八達通係世界上最偉大既發明
所有講手機payment既野=支那寶打手
我都係走先

唔係transit card就一定掃手指啦,而家link落你張提款卡/信用卡到喎

Touch ID其實好快準繩度好高

利申:日日用Apple pay

Touch ID其實好快準繩度好高

利申:日日用Apple pay

但點都唔夠盲拍快
電子支付有一大問題

唔覺唔覺用多左錢

到埋單見到總數先會驚醒

咁係你個人問題, 關電子支付咩事
連登仔,斷網咁點
唔好唔記得中學雞冇信用卡

香港銀行存款卡冇普遍冇visa功能,得eps、銀聯,仲要入pw
只要存款卡新增visa直接link saving 功能,唔洗入pw,直接係存款度扣數(英文名叫咩
咁樣電子消費先會係香港追到8達通 起碼班學生用到先

你睇多次樓主篇野既第4行 跟住去驗眼
電子支付有一大問題

唔覺唔覺用多左錢

到埋單見到總數先會驚醒

你個人咁撚廢比人用撚支付都死啦

呢啲都叫一大問題
電子支付有一大問題

唔覺唔覺用多左錢

到埋單見到總數先會驚醒

你個人咁撚廢用乜撚支付都死啦

呢啲都叫一大問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞