[IA] 入境事務助理員 2017 11

1001 回覆
8 Like 2 Dislike

傻啦,呢啲係要逼先做到,入到去有排受,趁未入班好好享受日日可以訓8個鐘好過啦
唔好以為入境真係好舒服,坐係control point counter望兩眼就俾你過,做到呢個位既madam/sir起碼已經捱左7年以上。

入境好多section都好辛苦,例如調查科. cic,做ia就多數去呢啲gap位架啦,你估真係日日坐咁舒服?

仲有就係training,我可以講一定唔會比其他舒服囉,或者體能要求上係冇其他咁高,但有好多位甚至比警察或者海關更加嚴格。

你考得入黎就預左辛苦俾人屌,見到啲現職師兄話今水好多training緊既學員quit,點解? 因為頂唔順囉,因為辛苦囉,因為頭2星期會俾人屌到仆街,罰到冇得訓,就係咁。

同埋D呀sir/madam屌你都係為你好,想你做每一樣野都上心d,儘量唔好岀錯,因為岀到去做野有時你做錯真係會死人隨時工都無埋,所以唔好諗到d呀sir/madam係為屌而屌

頭果兩個禮拜完全係扭轉你既人生觀 做罰態度 習慣
涯得過就冇事
好多人就係以為入境少體能就唔辛苦
只可以話辛苦既唔淨係得體能 好多野係你諗唔到

叫你番通宵 唔恰眼訓 睇住crew channel
對證唔俾人亂過 又落下簿 做下小小paper work
你估咁易咩

都係果句啦 愈屌得你勁就係愈唔想你爆獲
出到黎做野爆左獲唔係罰下抄就冇事
坦白講 十個有八個操班果陣都覺得罰既野做既野
係無撚謂 但出到黎就會明點解
就係果埋無撚謂既野
不知不覺培養左你正確既做野手勢同習慣

想問下巴打
走個班人死因係咩
比人屌走勁,罰得勁,搞到情緒失控而走
定體能唔得走

如果係主因係體能既話
我諗我要加操先得
衣加每日keep住做1個鐘運動

如果因為係d人比人屌走 我都無咁驚

唔關體能事,承受唔住壓力姐
一開始唔習慣啲工作,日日都提心吊膽,又或者俾阿sir點左相,壓力咪大囉。
頭2個星期一定係最難捱,同埋最多人呢段走,過左就唔會走啦!
呢水ia一班都走左4個,唔好彩既,因為班主任比較地獄

唔習慣d工作係學堂入面d日常野定訓練?例如係洗衫掃地洗碗洗廁所,定係上堂做功課溫書考試?
唔好以為入境真係好舒服,坐係control point counter望兩眼就俾你過,做到呢個位既madam/sir起碼已經捱左7年以上。

入境好多section都好辛苦,例如調查科. cic,做ia就多數去呢啲gap位架啦,你估真係日日坐咁舒服?

仲有就係training,我可以講一定唔會比其他舒服囉,或者體能要求上係冇其他咁高,但有好多位甚至比警察或者海關更加嚴格。

你考得入黎就預左辛苦俾人屌,見到啲現職師兄話今水好多training緊既學員quit,點解? 因為頂唔順囉,因為辛苦囉,因為頭2星期會俾人屌到仆街,罰到冇得訓,就係咁。

同埋D呀sir/madam屌你都係為你好,想你做每一樣野都上心d,儘量唔好岀錯,因為岀到去做野有時你做錯真係會死人隨時工都無埋,所以唔好諗到d呀sir/madam係為屌而屌

涯得過就冇事

你估咁易咩

就係果埋無撚謂既野

想問下巴打
走個班人死因係咩
定體能唔得走

如果係主因係體能既話
我諗我要加操先得

一開始唔習慣啲工作,日日都提心吊膽,又或者俾阿sir點左相,壓力咪大囉。

唔習慣d工作係學堂入面d日常野定訓練?例如係洗衫掃地洗碗洗廁所,定係上堂做功課溫書考試?

好難講,入面好多規矩要守,每一分一每秒你都處於壓力底下,你行每一步講每一句說話都要諗過度過
你只係講慢一句good morning sir,你都可以死得好慘,入到你就明架啦
如果唔曬得有皮膚病,但死頂,呀sir會唔會唔比機會,其實冬天有無開班
如果有,幾時報會可以就到時間
真心無路行
我都唔想有病
幫幫手

邊有得就
冬天其實都有太陽
你不如照考 好彩去bc申報左
再睇下點 唔請都冇計

報左了
自己本身有做開gym同埋跑開10k
考救護最後都因為咁而無入到班
諗住入境有冬天班同埋三星期易捱d

算啦不如
你跟本唔會預到幾時入班
你bc唔申報咪又係死

唔申報入左先算其實我都有諗過
之前考其他申報左比人收返offer

咩皮膚病勁到俾人收返offer

想問下巴打
走個班人死因係咩
定體能唔得走

如果係主因係體能既話
我諗我要加操先得

好想知多d入邊既野

初頭唔訓有咩做

平時返學都凌晨3-4點先訓 再9點起身
衣加無返學
日日5-6點先訓
但11-2 先起

基本上每朝都0530要起身,因為0645要開始體能訓練,咁每晚幾點可以訓就睇自己造化

睇黎你真係岩岩入去

涯得過就冇事

你估咁易咩

就係果埋無撚謂既野

想問下巴打
走個班人死因係咩
定體能唔得走

如果係主因係體能既話
我諗我要加操先得

好難講,入面好多規矩要守,每一分一每秒你都處於壓力底下,你行每一步講每一句說話都要諗過度過
你只係講慢一句good morning sir,你都可以死得好慘,入到你就明架啦

呢堆野都有排你玩
呢堆野愈早講多d愈早錯左多d 仲有著數

想問下巴打
走個班人死因係咩
定體能唔得走

如果係主因係體能既話
我諗我要加操先得

好想知多d入邊既野

初頭唔訓有咩做

衣加無返學
日日5-6點先訓
但11-2 先起

基本上每朝都0530要起身,因為0645要開始體能訓練,咁每晚幾點可以訓就睇自己造化

睇黎你真係岩岩入去

聽聞愈後個week愈happy
如果唔曬得有皮膚病,但死頂,呀sir會唔會唔比機會,其實冬天有無開班
真心無路行
我都唔想有病
幫幫手

冬天無太陽架咩

紫外線低好多無咁易令我傷

比我就老西都考左先算 唔用得你幾多時間

今晚報,夏天唔會入到

你又知?
真心無路行
我都唔想有病
幫幫手

邊有得就
冬天其實都有太陽
再睇下點 唔請都冇計

報左了

算啦不如
你跟本唔會預到幾時入班
你bc唔申報咪又係死

上次救護,白蝕,基本上唔曬得,比人話比你入到去捱到出黎都係要曬

入境可能捱完三星期唔洗曬掛

其實冇record

邊有得就
冬天其實都有太陽
再睇下點 唔請都冇計

報左了

算啦不如
你跟本唔會預到幾時入班
你bc唔申報咪又係死

上次救護,白蝕,基本上唔曬得,比人話比你入到去捱到出黎都係要曬

其實有record
真心無路行
我都唔想有病
幫幫手

邊有得就
冬天其實都有太陽
再睇下點 唔請都冇計

報左了

算啦不如
你跟本唔會預到幾時入班
你bc唔申報咪又係死

RIP

想問下巴打
走個班人死因係咩
定體能唔得走

如果係主因係體能既話
我諗我要加操先得

好想知多d入邊既野

初頭唔訓有咩做

衣加無返學
日日5-6點先訓
但11-2 先起

睇黎你真係岩岩入去

就走啦師兄
真心無路行
我都唔想有病
幫幫手

邊有得就
冬天其實都有太陽
再睇下點 唔請都冇計

報左了

算啦不如
你跟本唔會預到幾時入班
你bc唔申報咪又係死

training日日都要曬架,一曬曬幾個鐘,冬天陽光你自己衡量頂唔頂到幾個鐘。仲有,唔係三星期,係14個星期

報左了

算啦不如
你跟本唔會預到幾時入班
你bc唔申報咪又係死

其實有record

巴打既意思係會睇返以前既投考紀錄?

好想知多d入邊既野

初頭唔訓有咩做

衣加無返學
日日5-6點先訓
但11-2 先起

睇黎你真係岩岩入去

就走啦師兄

俾到盡你咪第九個禮拜
有排啦
就走都仲係0530起左 渣左d wo
有冇得讀定書先入學堂?

背定入境條例

見到一大堆英文入境條例已經頭痛

想問下巴打
走個班人死因係咩
定體能唔得走

如果係主因係體能既話
我諗我要加操先得

好想知多d入邊既野

初頭唔訓有咩做

衣加無返學
日日5-6點先訓
但11-2 先起

睇黎你真係岩岩入去

就走啦師兄

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞