[IA] 入境事務助理員 2017 11

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
我想問有幾深嘅近視會唔會過唔到身體檢查?我550度
講到口臭
Q&A

1) 體能要考乜
屌你自己上返immi個網睇啦 我考埋你個份?

2) 小組討論 好難貼到題
因為涉及既話題好多 時事 生活etc.
要做既野 睇新聞 完

3) 小組討論洗唔洗換suit?
無人話要換 換唔換隨你個人喜歡
換左無話加分 唔換無話扣分

4) 點先有FIB?
GI個陣 自信 禮貌 同人合作
重質不重量

5) 等幾耐FIB?
十日至一個月 睇佢入面既進度

6) FIB問啲乜?
唔同board既風格都唔同
睇熟immi個網就一定答到

7) FIB之後幾時消息?
答你唔到 睇進度
FIB之後係收call的

8) 基本法點解仲未有?
等二十幾日至一個月左右啦

9) FIB之後係D咩?

Vetting Call

ER Call
(不論Full time, Part time都會有call)

FC+BC Call
(同一日完成 朝早fc, pass左晏晝會安排排bc)

做哂上面+pass 基本上可以執定包袱 準備入去俾人屌

10) 我仲有野唔明啊?
http://www.google.com
唔該打keyword 搵左先
唔好做伸手黨 考試靠自己
係到問問問 又要等人答
等得黎自己都搵到答案啦
不如我幫你考埋啦

11) Fail左GI/FIB點算?
半年再考

12) 咁半年係點計?
考體能個日計起半年

13) 點樣睇返自己份report?
上網search <<公開資料>> 原則
immi個網有 交表拎report

14) Reject letter幾時有?
答你唔到 前幾年睇返黎好似話四個月
GI好似係無fail letter 得FIB有

15) 今年有冇Waiting List?
應該無 因為轉左全年招聘
意味著佢可以keep住揀人
不過依個未經確認 未知係咪真係無 當佢無啦各位

諗到再加

講到口臭
Q&A

1) 體能要考乜

要做既野 睇新聞 完

4) 點先有FIB?
重質不重量

5) 等幾耐FIB?

6) FIB問啲乜?

答你唔到 睇進度

ER Call
(不論Full time, Part time都會有call)

FC+BC Call

係到問問問 又要等人答
等得黎自己都搵到答案啦
不如我幫你考埋啦

半年再考

12) 咁半年係點計?
考體能個日計起半年

諗到再加

爬番上個POST好唔好
講到口臭
Q&A

1) 體能要考乜

要做既野 睇新聞 完

4) 點先有FIB?
重質不重量

5) 等幾耐FIB?

6) FIB問啲乜?

答你唔到 睇進度

ER Call

FC+BC Call

係到問問問 又要等人答
等得黎自己都搵到答案啦
不如我幫你考埋啦

半年再考

12) 咁半年係點計?
考體能個日計起半年

諗到再加

爬番上個POST好唔好

我第一次用呢個app 我唔識用 😭

巴打知唔知係咪FIB果半粒鐘就已經決家左你收家唔收/幾多分
完左佢地都唔會再review

我個日in 左9 個字,比人狂插,我諗應該都冇call

你好SURE係9個字?
我想問有幾深嘅近視會唔會過唔到身體檢查?我550度🙏🏼
繼續等

巴打終於有er call 唔洗咁灰喎
入班都係時間問題姐 唔洗咁擔心啦

收er call巴打,幾時fib/vetting 的?

5月中fib
13/7vetting
繼續等

5月中fib
13/7vetting

係咪返full time先會有呢個call? 呢個er call大概要搞啲咩
繼續等

5月中fib
13/7vetting

巴打,我想問您知唔知道個時6 月已經有call 緊同您差唔多日子fib gea ,跟住再翻call 您,定5月中到7 月都係call 好前fib 個d 例如3-4 月咁

已經唔係好記得
但我係同期個批唔係最頭收到vetting call
繼續等

5月中fib
13/7vetting

係咪返full time先會有呢個call? 呢個er call大概要搞啲咩

我係8月尾尾經冇野做
而家廢青左一個月
本身都打定輸數準備搵工
點知尋晚有個3690晚miss call
所以再得多一陣先
vetting唔過多數係咩原因?
vetting唔過多數係咩原因?

有刑事定罪紀錄?
唔會政治考慮咁仆街掛
雖然佢做得出
繼續等

5月中fib
13/7vetting

我係8月尾尾經冇野做
而家廢青左一個月
本身都打定輸數準備搵工
所以再得多一陣先

恭喜巴打! btw er call係call你做啲咩?
Btw今日爬番文
好似有vetting既就唔會係waiting list
係waiting list就唔會叫你vetting住
講緊開始vetting係交gf200簽consent form開始

有錯請指正
繼續等

5月中fib
13/7vetting

我係8月尾尾經冇野做
而家廢青左一個月
本身都打定輸數準備搵工
所以再得多一陣先

恭喜巴打! btw er call係call你做啲咩?

多謝你
但係我都要等佢再打返黎
所以唔知佢會講咩
但個電話字頭就岩左 而且打唔返去
所以都應該算係er call排
聽朝就fib好緊張
求巴絲們嘅鼓勵
Btw今日爬番文
好似有vetting既就唔會係waiting list
係waiting list就唔會叫你vetting住
講緊開始vetting係交gf200簽consent form開始

有錯請指正

想問 黎緊將會FIB
但如果 真係入到
但現職公司 辭職要一個月通知
會唔會有時間比我辭職呢?

但其實我都準備辭職 ,純粹因爲唔適合自己
叫春成功
叫春成功

巴打今日收到vetting?恭喜恭喜
想問各位大大知道fib 依家派到幾多號呢?
叫春成功

巴打幾號fib
叫春成功

好似係8月尾fib?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞