[IA] 入境事務助理員 2017 11

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
講到口臭
Q&A

1) 體能要考乜
屌你自己上返immi個網睇啦 我考埋你個份?

2) 小組討論 好難貼到題
因為涉及既話題好多 時事 生活etc.
要做既野 睇新聞 完

3) 小組討論洗唔洗換suit?
無人話要換 換唔換隨你個人喜歡
換左無話加分 唔換無話扣分

4) 點先有FIB?
GI個陣 自信 禮貌 同人合作
重質不重量

5) 等幾耐FIB?
十日至一個月 睇佢入面既進度

6) FIB問啲乜?
唔同board既風格都唔同
睇熟immi個網就一定答到

7) FIB之後幾時消息?
答你唔到 睇進度
FIB之後係收call的

8) 基本法點解仲未有?
等二十幾日至一個月左右啦

9) FIB之後係D咩?

Vetting Call

ER Call
(不論Full time, Part time都會有call)

FC+BC Call
(同一日完成 朝早fc, pass左晏晝會安排排bc)

做哂上面+pass 基本上可以執定包袱 準備入去俾人屌

10) 我仲有野唔明啊?
http://www.google.com
唔該打keyword 搵左先
唔好做伸手黨 考試靠自己
係到問問問 又要等人答
等得黎自己都搵到答案啦
不如我幫你考埋啦

11) Fail左GI/FIB點算?
半年再考

12) 咁半年係點計?
考體能個日計起半年

13) 點樣睇返自己份report?
上網search <<公開資料>> 原則
immi個網有 交表拎report

14) Reject letter幾時有?
答你唔到 前幾年睇返黎好似話四個月
GI好似係無fail letter 得FIB有

15) 今年有冇Waiting List?
應該無 因為轉左全年招聘
意味著佢可以keep住揀人
不過依個未經確認 未知係咪真係無 當佢無啦各位

諗到再加
我諗我日後都唔會點上水
唔係我放唔放棄 而係事實逼我去放棄
講真今年真係無人知玩法係點
有waiting/無waiting? 無人知
再者你地講既跟分派/講翻之後既日子
依一兩年係有試過call翻轉頭 但都只係call返miss call
莫講話跟分派 你地有冇見過而家會call返4 5 6月fib個d人? (假設佢地個輪個分唔夠高 但高過而家既人)
我發放負能量我認 屌我我唔介意
只係希望大家唔好放咁多心機落去等 順其自然
主要都係睇運+眼緣 其次係學歷
其他等緊既巴打加油 收到call vetting既祝早日入班
LM
繼續等
有無人fib全程好nice無鬧你無柄你無challenge你 收到call??
樓主
繼續等

巴打終於有er call 唔洗咁灰喎
入班都係時間問題姐 唔洗咁擔心啦
樓主

衰仔俾你叫春叫到有call
樓主

諗唔諗住再報
定打算報io head番住呢度d巴打
其實我都打定輸數冇call
Fib表現真係唔係最好

Btw之後係咪有得拎番個分
Fib出到幾號
Fib表現真係唔係最好

靚仔or正常樣?
樓主

諗唔諗住再報

衝唔衝破到自己個心理關口係一個問題
假如我再報 但最後入唔到fib
同今次比既話 顯得自己退步左
所以我仲未考慮報唔報多次 問題係我自己個關
只於報唔報io 睇下佢開唔開啦
自問自己學歷實唔夠人爭
830ft
918收fib email

無信心考到 當見識下
Fib表現真係唔係最好

有啊 申請就有
繼續等

但我miss左
憑住個3690安慰住自己咋
繼續等

但我miss左
憑住個3690安慰住自己咋

佢會call翻架嘛 唔洗擔心
我諗我日後都唔會點上水
唔係我放唔放棄 而係事實逼我去放棄
講真今年真係無人知玩法係點
有waiting/無waiting? 無人知
再者你地講既跟分派/講翻之後既日子
依一兩年係有試過call翻轉頭 但都只係call返miss call
莫講話跟分派 你地有冇見過而家會call返4 5 6月fib個d人? (假設佢地個輪個分唔夠高 但高過而家既人)
我發放負能量我認 屌我我唔介意
只係希望大家唔好放咁多心機落去等 順其自然
主要都係睇運+眼緣 其次係學歷
其他等緊既巴打加油 收到call vetting既祝早日入班

唔係話屌你

不過咁negative自己都會好辛苦
Fib表現真係唔係最好

靚仔or正常樣?

靚仔就一定唔係啦
可能個樣夠老實掛
樓主

諗唔諗住再報

衝唔衝破到自己個心理關口係一個問題
假如我再報 但最後入唔到fib
同今次比既話 顯得自己退步左
所以我仲未考慮報唔報多次 問題係我自己個關
只於報唔報io 睇下佢開唔開啦
自問自己學歷實唔夠人爭

其實GI都唔係睇你GI技巧嫁啦都你睇下樣睇下你講野正唔正常
用番你今次個策略下次應該OK
冇信心入到FIB都冇用啦
9月7 ft叫春
重問,26/8-31/8無人收到vetting call?
lm
9月1 2 3號,有無人收到FIB?
叫春.有無call呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞