【777首置盤】低調置業討論區(66)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
2手點先會多番

解辣咪多返,不過你睇下正苦會唔會
我就覺得唔會

屌佢老未 搞到好多人換唔到樓

盤少價貴,按揭成數低仲要俾裝修費稅同佣
成個樓市政策都係向發展商傾斜

正苦/金管局一放鬆個mortgage 600萬做到9成,800萬做到8成。只要keep到個壓力測試, 樓價未必即刻爆升,因為人工唔會同步即刻爆升。後果得兩種。
1. 發展商高成數mortgage /財仔即刻收皮,因為人工高果班人會即刻用到正常利率買到樓
2.買左d納米單位,高尺價公屋果d買家會即刻坐艇

所以正苦都on9, 阻人成家立室之余又整斷條換樓鏈

湯巴你岩
我覺得而家最慘係有600-1000果班,想upgrade單位成本好大。又比mortgage 限死左樓價,d人買唔起就去買細/舊單位、真係吹賬。 想換樓果班就企左係度。

正苦/金管局一放鬆個mortgage 600萬做到9成,800萬做到8成。只要keep到個壓力測試, 樓價未必即刻爆升,因為人工唔會同步即刻爆升。後果得兩種。
1. 發展商高成數mortgage /財仔即刻收皮,因為人工高果班人會即刻用到正常利率買到樓

湯巴你岩
我覺得而家最慘係有600-1000果班,想upgrade單位成本好大。又比mortgage 限死左樓價,d人買唔起就去買細/舊單位、真係吹賬。 想換樓果班就企左係度。

長實地產投資董事郭子威表示,滿意今日(22日)荃灣海之戀1期重售銷情,具體銷情有待成交紀錄冊公布。消息透露,該盤重售10伙單位,短短3分鐘內極速沽清。

我自住單位賣緊
老婆係業主 我係銀行擔保人

問題
自住物業如成功賣出簽臨約

新物業用我名簽臨約
稅就唔洗15%
銀行按揭會點計供款能力
係一定要舊樓成功成交
先會計足?

要完全成交先得
因為一日未還清一日TU都會見到條數
而且簽了臨約不代表一定能成交

一係你就問銀行借換樓按揭
銀行會用現有物業既價值黎計%

有換樓按揭咩

湯巴你岩

掉轉講,我近來睇左唔少 10-14/5M 既樓,好多係放盤左一段時間都賣唔出
Montage 利息可以扣稅?

yes
2手點先會多番

我就覺得唔會

解完升到pk ,冇大敢解

湯巴你岩

掉轉講,我近來睇左唔少 10-14/5M 既樓,好多係放盤左一段時間都賣唔出

遲巴有米
2手點先會多番

我就覺得唔會

政府唔敢搏,解完一定D 400萬又升到500萬,又比人鬧
少做少錯,唔做唔錯就係佢地作風
2手點先會多番

我就覺得唔會

其實未必
貨求定律之嘛
我覺得解左辣應該係貴價樓會升
平價樓未必大升
2手點先會多番

我就覺得唔會

其實未必
求定律之嘛
我覺得解左辣應該係貴價樓會升,因為貴價樓而家因為市場俾政策左右而少左需求,解左辣需求會多左
平價樓未必大升,平價樓升某程度係因為辣招搞到供應大減
解辣多返供應O既未必大升
屯門偽瓏門
3房都玩開放式廚房
屯門偽瓏門
3房都玩開放式廚房

yes
3房都開廚真心覺得on9
屯門偽瓏門
3房都玩開放式廚房

樓下街市,買啲燒味上嚟得啦,炒2條菜咁,開廚發展商諗住夠晒㗎啦
2手點先會多番

我就覺得唔會

屌佢老未 搞到好多人換唔到樓

盤少價貴,按揭成數低仲要俾裝修費稅同佣
成個樓市政策都係向發展商傾斜

yes

2手點先會多番

我就覺得唔會

政府唔敢搏,解完一定D 400萬又升到500萬,又比人鬧
少做少錯,唔做唔錯就係佢地作風

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞