【777首置盤】低調置業討論區(66)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
【貨櫃屋】傳林鄭研推市區10層高貨櫃屋 供家庭暫住數年

【新增影片】有傳特首林鄭月娥即將在10月的施政報告公佈「首置上車盤」,但被批漠視基層住屋需求,不過根據《香港01》報道指,運房局連同社會服務聯會,今日會成立社會房屋中介平台,除了承租閒置單位再租給社企之外,政府更重新研究用舊貨櫃建過渡性房屋,並會在施政報告中提出。

報道指,運房局和發展局今個月初,與房屋協會及部份社企洽商,研究在市區起貨屋可行性,又會在下月的施政報告中提出。據了解,貨櫃屋會是中、短期的房屋供應措施,當中亦包括了「共住」的過渡性房屋。
政府會參考外國例子,包括社企如何利用貨櫃屋等等,消息指,選址已有初步腹稿,年期會至少五至十年,對像為有暫住需要的家庭,但不可長期居住,消息指貨櫃屋可能高達十層。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20170919/57228078

我想問下康城半夜係咪無車

半夜唔駛旨意有車返屋企
由出門起計,要去地鐵應該都座底行15分鐘,去到地鐵又要等15分鐘先有車,每日預半粒鐘先由出門到上到車
都只係喺康城站
唔係渣車都唔知點住

第四期晉海差唔多最遠咁款

唔係咁點拉近香港深圳既距離呀。 大佬,說算香港深圳同步發展,步伐一致、2047果陣一定會有大堆人唔肯變深港
政府唔係唔發展,而係步置緊之後既事。
改變唔到咪順從囉,反正我心態都係跟住個遊戲規則,搵夠就走。

唔係咁點拉近香港深圳既距離呀。 大佬,說算香港深圳同步發展,步伐一致、2047果陣一定會有大堆人唔肯變深港

我就未必見到,不過我諗唔會,現行嘅方式唔會大改,主要喺香港實驗新加坡模式,強國必須有一個後門,同一個外資信賴制度及貨幣,全球各地喺香港都有投資,亦未必想太大改變,搞成強國沿海城市對共匪亦冇好處,除非個坐館佢癡線嘅
不過我最討厭係新加坡模式
有冇人討論吓沙中線概念舊樓?

土瓜灣附近果D
有冇人討論吓沙中線概念舊樓?

土瓜灣附近果D

新蒲崗都OK
【地皮改劃】東方石油大廈改建住宅料獲批 提供694伙

東方石油旗下長沙灣東方石油大廈及毗鄰政府用地,向城規會申請重建作住宅、商業等混合發展,並於早前再向城規會申請修訂,住宅單位數目由原先674伙,略增至694伙。同時非住宅物業增至2幢。規劃署表示不反對有關申請,料於周五城規會會議中通過。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=57231051&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170919

大把公屋居屋起緊

V巴有乜睇法

跟的足就好,最怕唔3唔4。
星加波幾多r&d, 香港?數碼港,科學園,全部都係為地產服務
有咩叻??攪到個個炒iPhone, 大陸人南亞人拎著數 諗起都灰

我就未必見到,不過我諗唔會,現行嘅方式唔會大改,主要喺香港實驗新加坡模式,強國必須有一個後門,同一個外資信賴制度及貨幣,全球各地喺香港都有投資,亦未必想太大改變,搞成強國沿海城市對共匪亦冇好處,除非個坐館佢癡線嘅

而家都講緊股市掛人仔。美金又係咁印 如果真係實行,我覺得港元好快消失 到時大陸可能唔再需要香港,因為上海都做到同樣既野

而家都講緊股市用人仔計價。美金又係咁印 如果真係實行,我覺得港元好快消失 到時大陸可能唔再需要香港,因為上海都做到同樣既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞