見大家成日煩俾幾錢家用 整個表俾大家參考下

534 回覆
1274 Like 31 Dislike
全部中哂,父母由細到大都無叫過我比家用
一蚊都唔洗俾 開心好定唔開心好
咁我第時起碼要比1皮家用了
比得起我會比
我媽對我真係好好
點解係用童年黎計?

出身後,食住都係痴屋企,起碼慳最少6k
1) 痴屋企住 (+3000)
2) 屋企食晚餐(+1000)
3) 屋企帶飯(+1000)
4) 唔洗做家務 (+500)
5) 唔洗交水電煤上網電話(+500)

之前試過自己住,真係貼錢買難受
收工重要做家務,3日唔抹地 唔洗廁所臭到仆街
食街外野又貴又唔健康,食到好厭

益街外人不如益屋企人啦
佢地死左d 錢咪又係你,就算唔係咪當交租

搬左出去另計,每星期請兩老飲茶算

睇黎你唔係好明有悲慘童年嘅人嘅感受

根據樓主個表我比1000蚊
細個時屋企都幾窮,我諗佢地都盡左力
講到家用,我覺得好多人擺錯重點
好唔好呢d 野好個人觀感
實際d 以開支黎計家用唔會合理d 咩?

啱啱出尼做野係咪應該儲下錢先
你又計返租同伙食錢俾屋企人咁咪又有排都無得儲夠錢買樓自立?
老豆6000 老母0
表黎?
$6000
點解係用童年黎計?

出身後,食住都係痴屋企,起碼慳最少6k
1) 痴屋企住 (+3000)
2) 屋企食晚餐(+1000)
3) 屋企帶飯(+1000)
4) 唔洗做家務 (+500)
5) 唔洗交水電煤上網電話(+500)

之前試過自己住,真係貼錢買難受
收工重要做家務,3日唔抹地 唔洗廁所臭到仆街
食街外野又貴又唔健康,食到好厭

益街外人不如益屋企人啦
佢地死左d 錢咪又係你,就算唔係咪當交租

搬左出去另計,每星期請兩老飲茶算

睇黎你唔係好明有悲慘童年嘅人嘅感受

根據樓主個表我比1000蚊
細個時屋企都幾窮,我諗佢地都盡左力
講到家用,我覺得好多人擺錯重點
好唔好呢d 野好個人觀感
實際d 以開支黎計家用唔會合理d 咩?

啱啱出尼做野係咪應該儲下錢先
你又計返租同伙食錢俾屋企人咁咪又有排都無得儲夠錢買樓自立?

咩叫盡左力
窮人多數冇計劃咁生
我阿媽同我講 有左我本身係諗住落仔
係我阿爸係咁話要生 聽到果刻我啞左
我比條毛佢地呀
去到個表5k或以上屋企應該都唔會叫你俾家用
俾盡勉強中三點
咩叫童年
雖然屋企好窮 但係全部都有哂
多謝呀爸呀媽
6樣中哂,睇黎6000蚊家用走唔甩
$6000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞