見大家成日煩俾幾錢家用 整個表俾大家參考下

534 回覆
1274 Like 31 Dislike
6千
不過父母叫我儲多D錢,所以一蚊都唔洗比
6千
不過父母叫我儲多D錢,所以一蚊都唔洗比

一樣 突然覺得自己好幸福
6k
條件愈滿足既父母愈唔需要家用
中得4樣 比緊7000
中晒6K 不過唔洗俾
要比3.5K ,
因為剩係同媽媽關係好
抵比喎
6000 仲讀緊書
$6,000 全數比老母
老豆 1 蚊都唔比
中左第5 & 6項半

不過出學費我覺得道義父母係有責任

冇錢學人養兒防老 唔係想無本生利下話

利申 讀緊書 因為以前窮到仆街冇零用,依家錢銀上分得好開,自己還自己,極少用佢地俾啲零用 連學費我都係當借佢地錢讀書
好簡單一樣野,無能力養,夾硬生,害左個細路果筆點計?
當投資仲好笑,實賺架?

成日怪人生自己出黎嘅人係咩心態 返到轉頭咩?世界上一定有窮有富 一定要有錢人先生得仔?咁人類應該絕左種
怪人無得比無憂嘅生活你 本質上都有啲怨天尤人 我覺得可以呻下 但啲人成日咁諗真係對心身無益
其實如果大家咁識諗 改善自己生活應該唔會太難

利申:輸在起跑線 覺得最多話唔識教唔好生 窮人唔好生又太over

窮人點會識教仔
特別係上一代,未有免費教育既時候,窮人連讀書既機會都冇。
莫講話教仔,最後咪又要靠個仔自己學,天生天養
$5000
$6,000 全數比老母
老豆 1 蚊都唔比

老豆除左俾家用,真係冇咩貢獻
得六千? 我老豆老母由細到大都好錫我對我好好 佢地要幾多 只要我負擔到我都比

利申 比咗佢地都唔用 話幫我儲起
6000蚊
睇來我父母好好
我愛老豆媽咪
好簡單一樣野,無能力養,夾硬生,害左個細路果筆點計?
當投資仲好笑,實賺架?

成日怪人生自己出黎嘅人係咩心態 返到轉頭咩?世界上一定有窮有富 一定要有錢人先生得仔?咁人類應該絕左種
怪人無得比無憂嘅生活你 本質上都有啲怨天尤人 我覺得可以呻下 但啲人成日咁諗真係對心身無益
其實如果大家咁識諗 改善自己生活應該唔會太難

利申:輸在起跑線 覺得最多話唔識教唔好生 窮人唔好生又太over

窮撚根本無可能識教仔
個仔如果想發展另類事業 eg運動 樂器
只會被打壓 一句讀好d書第時搵多d錢好過啦
咁少連登仔$0
阿媽叫我比$5000,但我只重2個point
阿媽叫我比$5000,但我只重2個point

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞