見大家成日煩俾幾錢家用 整個表俾大家參考下

534 回覆
1274 Like 31 Dislike
首先開始係一蚊都唔俾 再根據下面中幾多樣黎決定俾幾多

1.由細到大都俾夠零用錢你洗 放學有得買下M記 唔洗on99睇住人食 (+$1000)

2.除左必要開支仲會洗錢係你身上 例如報下興趣班 玩下課外活動 俾錢你去下exchange 交流團etc (+$1000)

3.每逢過年新衫新鞋走唔甩,隔唔中都會買下野送俾你 (+$1000)

4.細個d利是錢到大個拎得返 無俾父母落格 ($+1000)

5.讀大學幫你出學費 自己返pt之餘但隔唔中都會問你夠唔夠錢洗 唔洗你掛住返工無哂u life (+$1000)

6.由細到大通情達理 唔會下下同你講錢
彼此關係良好 (+$1000)

利申:窮撚父母 由細到大都R鳩我著數 下下講錢
依家搵$20K一蚊家用都唔撚俾
但係未grad
要比5000 不過抵既 雖然應該都唔會收
但係未grad

好撚幸福
窮人生仔正仆街
當然如果屋企爭你果幾千開飯就無撚計啦 下世投胎投注好人家
中哂6樣我真係心甘情願俾超過6k
第四應該無咩人得
不過中學開始利是錢比我地自己收返,果個就係全年既零用錢(娛樂費) (學校訂飯、車費呢d屋企出)
2k
即係最多$6000
月入15-20k我都比左起碼$6000
按個表只要比$3000

中哂6樣應該有個好撚愉快既童年
想當年中四就開始keep住放學去返工
要比6k
我只係要比1000
不過我一蚊都唔會比,搬走左n年,自給自足
Grad左無返工 屋企送左層樓收租 從來無家用概念
之前返FT果時比開5000,雖然無乜零用錢,但大學四年學費住過一年宿又去過半年exchange都係屋企出
中哂
+5000
但老母有開口叫做野要畀1/3人工做家用
所以最下面果個唔中
即係最多$6000
月入15-20k我都比左起碼$6000
按個表只要比$3000

你孝子無撚計啦 俾完條氣順咪得囉
唔撚順就同佢撐到行啦 每個月慳幾千 差幾撚遠 拎去玩唔撚好
我只係要比1000
不過我一蚊都唔會比,搬走左n年,自給自足

羨慕

中曬,愉唔愉快就見人見志,同好多人比係好幸福嘅
但係有時都唔一定係有錢人先中曬,可能係屋企好慳好辛苦咁用錢落個仔到
所以都係抵俾嘅

Btw樓主搵廿k 1蚊都唔俾好似衰左少少
Grad左無返工 屋企送左層樓收租 從來無家用概念

人生贏家
6000 love you mum

中曬,愉唔愉快就見人見志,同好多人比係好幸福嘅
但係有時都唔一定係有錢人先中曬,可能係屋企好慳好辛苦咁用錢落個仔到
所以都係抵俾嘅

Btw樓主搵廿k 1蚊都唔俾好似衰左少少

如果屋企好慳咁對個仔好 就更加抵俾啦
但要我俾真係唔撚順氣 中學未撚畢業屋企有野壞叫我夾錢換 on9 仲要佢唔係無錢 係孤寒
老豆萬歲
6點中晒

32歲人未比過家用
兩老叫我留返黎做生意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞