見大家成日煩俾幾錢家用 整個表俾大家參考下

534 回覆
1274 Like 31 Dislike
一路睇住樓主d句子,一路諗番以前d慘事

我中學老母迫我返通宵洗衫d血汗工場
要比6000
中哂六樣通常都唔駛比家用

多謝老豆老母
睇到想喊
6千
不過父母叫我儲多D錢,所以一蚊都唔洗比

一樣 突然覺得自己好幸福

+1,除左學費之外都中哂,不過學費有資助所以問題不大,父母親而家都仲會做下FREELANCE / PART-TIME自己搵自己駛,叫我自己儲錢就OK。

不過屋企如果有非經常性開支(整野)或者兩老想去下旅行,都係我出既。
除左新年錢之外,其他中晒

不過現實我都係俾4000
中左五樣
個表6k 但我現實比緊10k
$2000-3000
中哂6樣我真係心甘情願俾超過6k

巴打你好幸福
應比$6000

而家比$5000

但老母唔在乎 有時拖數幾個月先比 我愛媽媽
好簡單一樣野,無能力養,夾硬生,害左個細路果筆點計?
當投資仲好笑,實賺架?

成日怪人生自己出黎嘅人係咩心態 返到轉頭咩?世界上一定有窮有富 一定要有錢人先生得仔?咁人類應該絕左種
怪人無得比無憂嘅生活你 本質上都有啲怨天尤人 我覺得可以呻下 但啲人成日咁諗真係對心身無益
其實如果大家咁識諗 改善自己生活應該唔會太難

利申:輸在起跑線 覺得最多話唔識教唔好生 窮人唔好生又太over

窮撚根本無可能識教仔
個仔如果想發展另類事業 eg運動 樂器
只會被打壓 一句讀好d書第時搵多d錢好過啦

照巴打咁講,窮撚唔識教仔
以上唔少巴打大多都只中3個以下
咁係咪都係無家教?

好同意有位巴打所講:出身呢d 野邊有得怨架
由細到大供書教學比足你重想點?
唔係個個家庭都負擔到學琴上興趣班 年年旅行 買新書
輸在起跑線,唔通自己唔可以跑快d 拉返近?
當然無可能同d已經係終點既人比,比死人。

出左黎做野,而家先係真正開始自己決定自己點生活
用童年黎決定養唔養父母真係好
有d 重用零用錢黎決定家用,真係笑死人
唔排除有d 仆街窮撚係養兒防老
唔想養,自己搬出去住,唔好痴飲痴食
到你搬出去住,自己交燈油火蠟,自己煮飯做家務,
就會知道6000比屋企係好抵。
當投資仲好笑,實賺架?

成日怪人生自己出黎嘅人係咩心態 返到轉頭咩?世界上一定有窮有富 一定要有錢人先生得仔?咁人類應該絕左種
怪人無得比無憂嘅生活你 本質上都有啲怨天尤人 我覺得可以呻下 但啲人成日咁諗真係對心身無益

利申:輸在起跑線 覺得最多話唔識教唔好生 窮人唔好生又太over

窮撚根本無可能識教仔

咁係咪都係無家教?

知唔知咩叫天生天養?你老豆老母窮撚唔識教,人本身都有學習機能。
特別係有免費教育,你可以從老師身上學知識,
你可以從有錢+家教既同學身上學點做人。但呢啲學返黎既野並唔係窮撚父母教。
個Credit係你自己肯觀察肯學。

喂,依家搬出去梗係難啦,樓價咁貴,
問心嗰班拿住層樓既父母當年買樓供樓有冇咁貴呀?
拿以前黃金時代既好處同今日比? 通脹高到飛起,十年來工資唔見升得幾多。
你自己對比起以前物價同今日同工資啦。
講到當年佢地交交燈油火蠟,煮飯做家務好辛苦咁。
今時今日工時高過以前,樓價物價貴過以前,
但工資係以前水平,講辛苦呢代辛苦過班父母好多。

供書教學比足我仲想點? 喂,呢啲野應份嫁喎。
你唔想供書教學,當年咪買多二個安全套囉。
呢個係父母自己既選擇,唔好怪我喎,我無得選唔出世嫁喎。
供書教學呢啲應份野做完,無做其他額外野想有回報?
會唔會發夢發得太過份?
中左5
當投資仲好笑,實賺架?

窮撚根本無可能識教仔

父母窮撚教唔到我讀書 但至少教左我做人要有良心唔好偷呃拐騙
窮撚父母教唔到我幾多做人處事 但教我禮多人不怪 出到黎先保住條命仔

細細個無人地無咁多野學 成日放我落公園玩 反而叫做有童年過好多同齡人 又係你地話比仔女學好多野果啲家長係怪獸家長

雖然有時都會覺得自己無有錢仔咁好彩 又從來都未試過過未憂生活 但叫做有溫飽 已經好感激兩老

子女自己有興趣想學乜乜乜 不等於 父母迫子女去學乜乜乜
當投資仲好笑,實賺架?

窮撚根本無可能識教仔

咁係咪都係無家教?

生兒育女 有生而無育
生出黎只求回報 極度自私
9年免費教育 書簿津貼
基本飽暖
呢d野孤兒院都俾到我
咁算咩家庭!算咩父母!
你答我 你答我
1蚊都唔洗比
我要比五千蚊
當投資仲好笑,實賺架?

窮撚根本無可能識教仔

父母窮撚教唔到我讀書 但至少教左我做人要有良心唔好偷呃拐騙
窮撚父母教唔到我幾多做人處事 但教我禮多人不怪 出到黎先保住條命仔

細細個無人地無咁多野學 成日放我落公園玩 反而叫做有童年過好多同齡人 又係你地話比仔女學好多野果啲家長係怪獸家長

雖然有時都會覺得自己無有錢仔咁好彩 又從來都未試過過未憂生活 但叫做有溫飽 已經好感激兩老

子女自己有興趣想學乜乜乜 不等於 父母迫子女去學乜乜乜

死啦 玩捉字蝨 小組討論咩屌

捉你老母字蝨咩。
你想學同你被迫學完全係二件事。
你想做愛嗰啲叫正常性交,你唔想做愛但被迫做嗰啲叫強姦
而你口中嗰堆怪獸家長就係強姦嗰類。
老豆就6000
老母就5000
拉個平均就5500
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞