見大家成日煩俾幾錢家用 整個表俾大家參考下

534 回覆
1274 Like 31 Dislike
5k
以前環境冇咁好果陣
番工會俾老豆話「一個仙都冇拎番黎」
(岩岩中學畢業第一份ft,番左幾個月)
到grad左搵正式工,屋企環境好左
老豆就話:你每個月俾番一千幾百你媽,等佢開心下啦

所以我都唔識計
我睇完個post覺得好多連登仔老豆老母都好好
如果送左我出國讀書呢

加一皮

關係良好,我俾得心甘情願
1-6無樣中 俾8k
一直都俾6000
究竟應該跟人工比例/值唔值得/屋企需要黎比?
岩岩出黎做野22k, 屋企根本唔等錢洗但開價要我一半人工
最後俾1/4 算,都覺得佢根本唔需要咁多
講真人工冇左一半仲要交埋稅,我寧願踎係屋企做毒撚好過

開價一半真係痴鳩線 咁我返工做乜
個list愈睇愈想喊
由細到大都係著其他人d舊衫褲
中學想玩樂團要買支一兩千蚊既樂器都嘈左好耐,最後先肯用返我d利是錢買

最後買到玩到都算係咁
6樣中晒
一蚊都冇俾 不過水電煤嗰啲雜費全部我俾
一畢業搵12k 比6k 到呢家月入近60k 比18k

比完無錢洗
5000 只俾老母
但仲讀緊書
6k
但比完家用佢一定會偷偷幫我儲起
家姐阿哥果啲佢都係咁儲
咁好既老母邊到搵

所以咪咁鍾意屌人不孝
以前環境冇咁好果陣
番工會俾老豆話「一個仙都冇拎番黎」
(岩岩中學畢業第一份ft,番左幾個月)
到grad左搵正式工,屋企環境好左
老豆就話:你每個月俾番一千幾百你媽,等佢開心下啦

所以我都唔識計

重點咪又係要你比錢
究竟應該跟人工比例/值唔值得/屋企需要黎比?
岩岩出黎做野22k, 屋企根本唔等錢洗但開價要我一半人工
最後俾1/4 算,都覺得佢根本唔需要咁多
講真人工冇左一半仲要交埋稅,我寧願踎係屋企做毒撚好過

開價一半真係痴鳩線 咁我返工做乜

令佢唔洗番工囉

所以咪咁鍾意屌人不孝

又或者屌啲廢老問仔女拎錢
老強無$1000
保險無$5500
雜費無$500
食飯搭車無$3000(最撚慳)
呢度都無咗1萬銀...仲點俾咁多家用
除非唔諗住揸車買樓結婚生仔
月入13K
屋企拒收唔洗比家用
等睇巴打比屋企人逼到問財仔借錢比家用
估唔到咁多人6000
唔知大家感唔感受到0同1000既人係點

草根家庭
而家每個月5000家用再加多2千係還番大學學費
利申 16k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞