見大家成日煩俾幾錢家用 整個表俾大家參考下

534 回覆
1274 Like 31 Dislike
月入15k 都比緊6.5k 家用
冇樣中 但係俾緊5000家用 由細到大冇俾過零用
翻學放學都留屋企 食午飯逼我翻屋企食
去交流團用我暑期工錢
利是我收到手都俾佢地沒收
由細到大都著人地舊3褲 只會買新底褲我用

我覺得要停家用 屌我老豆老母

港奴
比d志氣黎
除左利事個度都中 俾緊7000
交6000
要比5000
其實好諷刺,呢個表應該要俾多既多數你俾佢哋都唔收,
反而d仆街父母一樣都無做到就最chur你俾家用

因為做得到個6點既父母都唔等錢洗
點解係用童年黎計?

出身後,食住都係痴屋企,起碼慳最少6k
1) 痴屋企住 (+3000)
2) 屋企食晚餐(+1000)
3) 屋企帶飯(+1000)
4) 唔洗做家務 (+500)
5) 唔洗交水電煤上網電話(+500)

之前試過自己住,真係貼錢買難受
收工重要做家務,3日唔抹地 唔洗廁所臭到仆街
食街外野又貴又唔健康,食到好厭

益街外人不如益屋企人啦
佢地死左d 錢咪又係你,就算唔係咪當交租

搬左出去另計,每星期請兩老飲茶算

睇黎你唔係好明有悲慘童年嘅人嘅感受

根據樓主個表我比1000蚊
細個時屋企都幾窮,我諗佢地都盡左力
講到家用,我覺得好多人擺錯重點
好唔好呢d 野好個人觀感
實際d 以開支黎計家用唔會合理d 咩?

啱啱出尼做野係咪應該儲下錢先
你又計返租同伙食錢俾屋企人咁咪又有排都無得儲夠錢買樓自立?

咩叫盡左力
窮人多數冇計劃咁生
我阿媽同我講 有左我本身係諗住落仔
係我阿爸係咁話要生 聽到果刻我啞左
我比條毛佢地呀

我唔係話一定要比家用,
當然屋企人唔收,容許你自己儲起係最好,可以上車娶老婆

我意思係,唔應該用童年黎計比幾多家用
就算收你伙食住宿,其實不為過

怨兩老窮,不如自己努力啦
出身改變唔到,有無出息你自己做得到
比左最基本供書教學算係咁啦,邊有而家d 00後咁幸福啊
細個都會怨,葡萄其他同學買新書 去旅行
開學時交份資助表都唔敢係班上交,要小息去教員室交
以前環境差,老豆老母一星期做足7日,
而家做左幾年野諗返,其實佢地好辛苦
所以只想佢地快d 退休,比我養返佢地
2嗰度,細個啲補習算唔算(非興趣班,純粹覺得我學業唔好迫我去)
打個和扣500啦,都係得1500。
但現實比緊2500
其實好諷刺,呢個表應該要俾多既多數你俾佢哋都唔收,
反而d仆街父母一樣都無做到就最chur你俾家用

因為做得到個6點既父母都唔等錢洗

呢個表真係好諷刺,呢d父母邊度會要個仔俾家用

利申:中晒6點,我俾10K家用老母,但係佢每次都話幫我儲起佢,要錢就問佢拎返
點解係用童年黎計?

出身後,食住都係痴屋企,起碼慳最少6k
1) 痴屋企住 (+3000)
2) 屋企食晚餐(+1000)
3) 屋企帶飯(+1000)
4) 唔洗做家務 (+500)
5) 唔洗交水電煤上網電話(+500)

之前試過自己住,真係貼錢買難受
收工重要做家務,3日唔抹地 唔洗廁所臭到仆街
食街外野又貴又唔健康,食到好厭

益街外人不如益屋企人啦
佢地死左d 錢咪又係你,就算唔係咪當交租

搬左出去另計,每星期請兩老飲茶算

睇黎你唔係好明有悲慘童年嘅人嘅感受

根據樓主個表我比1000蚊
細個時屋企都幾窮,我諗佢地都盡左力
講到家用,我覺得好多人擺錯重點
好唔好呢d 野好個人觀感
實際d 以開支黎計家用唔會合理d 咩?

啱啱出尼做野係咪應該儲下錢先
你又計返租同伙食錢俾屋企人咁咪又有排都無得儲夠錢買樓自立?

咩叫盡左力
窮人多數冇計劃咁生
我阿媽同我講 有左我本身係諗住落仔
係我阿爸係咁話要生 聽到果刻我啞左
我比條毛佢地呀

我唔係話一定要比家用,
當然屋企人唔收,容許你自己儲起係最好,可以上車娶老婆

我意思係,唔應該用童年黎計比幾多家用
就算收你伙食住宿,其實不為過

怨兩老窮,不如自己努力啦
出身改變唔到,有無出息你自己做得到
比左最基本供書教學算係咁啦,邊有而家d 00後咁幸福啊
細個都會怨,葡萄其他同學買新書 去旅行
開學時交份資助表都唔敢係班上交,要小息去教員室交
以前環境差,老豆老母一星期做足7日,
而家做左幾年野諗返,其實佢地好辛苦
所以只想佢地快d 退休,比我養返佢地

窮又學人生仔...講真,窮既父母都可以對啲仔女好既。
不過窮既父母大部份都係打算生黎天生天養,養兒防老。
係用黎當投資。真係會當你係自己仔女咁湊其實好少。
$6000 但老豆工傷未好返
Grad左就要靠自己
條formula無考慮自己收入嘅
中晒6樣既老豆老母
係唔會願意收6千家用咁多

diu 重點
條formula無考慮自己收入嘅

總月薪30%,上限6,000
應該唔洗俾
新年俾5舊我要買齊鞋衫褲三樣
買少樣就屌鳩我晒錢
咁計唔計年年新年新衫新鞋走唔甩
得1,2,3係有
4,5,6諗下好啦
利申 : 頭五年做野都有每個月比$3000
但之後到宜家一蚊都無比
俾足6K
但父母對我嘅愛 邊只6K咁少
雖然未grad 但part time成份糧基本上比哂老豆老母
30k, 3.5k
唔洗俾
同埋張個1000變做500啦屌
中晒6樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞