見大家成日煩俾幾錢家用 整個表俾大家參考下

534 回覆
1274 Like 31 Dislike
中哂六樣 俾緊六千
公屋 6000
5k,月入8K
5k,月入8K

屋企人要求又你自願?
中五樣比萬五 係時候要扣
$6000
但係家用俾一半月薪 即係$10000
一樣都唔中,媽子要求俾1/2糧。
一開始有比1/3糧,今年開始一蚊都唔俾。

當初讀HD屋企人唔支持,自己堅持要讀,一路返工一路讀書,連grant loan既學費屋企人都私吞左。
而家細妹準備DSE,係屋企大大聲講「唔讀書邊有出路。」
仲話供佢去日本讀。

當初讀HD屋企人唔支持,自己堅持要讀,一路返工一路讀書,連grant loan既學費屋企人都私吞左。
仲話供佢去日本讀。

最憎偏心
4000,細個屋企窮 諗返起佢地咁都比錢我去學野

仲話供佢去日本讀。

最憎偏心

我中5畢業就出左來做野,一直俾都係1/3糧做家用。
有一次想讀啲短期課程,每個月俾2/3家用,叫媽媽幫手儲起佢。
2-3個月之後問媽媽羅,佢唔俾,「水電煤租唔駛錢,讀咩書,有份工咪幾好。」

跟住中5班主任建議我借grant loan去讀HD/ASSO,於是我又同媽媽講左一次。
佢反對,直到全家族一齊屌佢先唔再出聲。
結果學費自己搞掂,老豆幫補左5000大元。
係成個HD期間,媽子話怕我用左啲學費,要求啲錢過俾佢。佢吞左2萬唔俾返我。

畢左業之後搵左份勁雞既工,10K一個月,還關loan2000,媽媽要求5000家用,話淨低3000乜都夠駛。
之後好睬轉左份好啲既工,頭2年睇心情俾家用,直到阿妹準備DSE,我又想讀啲短期課程,我問媽子會唔會借幾千蚊俾我讀,佢又鬧我點解又想去讀書....blablabla
1. 你借幾千俾我讀書,我會照舊俾家用
2. 你幾千都唔借俾我,我唔會再俾家用
有腦既人都識揀,幾千蚊,2個月家用乜都返曬來。
為左阻止我讀書我媽狠到話唔借,事實我有錢讀,都只係想試下佢...

我真係唔想俾家用屋企,覺得自己受到好大委屈。
10000都比
一半都冇

仲話供佢去日本讀。

最憎偏心

我中5畢業就出左來做野,一直俾都係1/3糧做家用。
有一次想讀啲短期課程,每個月俾2/3家用,叫媽媽幫手儲起佢。
2-3個月之後問媽媽羅,佢唔俾,「水電煤租唔駛錢,讀咩書,有份工咪幾好。」

跟住中5班主任建議我借grant loan去讀HD/ASSO,於是我又同媽媽講左一次。
佢反對,直到全家族一齊屌佢先唔再出聲。
結果學費自己搞掂,老豆幫補左5000大元。
係成個HD期間,媽子話怕我用左啲學費,要求啲錢過俾佢。佢吞左2萬唔俾返我。

畢左業之後搵左份勁雞既工,10K一個月,還關loan2000,媽媽要求5000家用,話淨低3000乜都夠駛。
之後好睬轉左份好啲既工,頭2年睇心情俾家用,直到阿妹準備DSE,我又想讀啲短期課程,我問媽子會唔會借幾千蚊俾我讀,佢又鬧我點解又想去讀書....blablabla
1. 你借幾千俾我讀書,我會照舊俾家用
2. 你幾千都唔借俾我,我唔會再俾家用
有腦既人都識揀,幾千蚊,2個月家用乜都返曬來。
為左阻止我讀書我媽狠到話唔借,事實我有錢讀,都只係想試下佢...

我真係唔想俾家用屋企,覺得自己受到好大委屈。

呢d老母使咩對佢咁好

我愛我媽子
讀asso既錢屋企出晒
唔會比說話我聽
仲唔比我返parttine
日日返屋企都有靚湯飲
等我專心讀書
靠佢地我先入得番三大
剩係咁都值得比6000
讀asso既錢屋企出晒
唔會比說話我聽
仲唔比我返parttine
日日返屋企都有靚湯飲
等我專心讀書
靠佢地我先入得番三大
剩係咁都值得比6000
睇到個list, 計埋點數應該有2

父母由細到大都同自己講錢,但有比大學同有小小零用
出到黎做野就強調要由家用還錢

而家無同屋企住,比緊7k

好羨慕同父母關係好d人

利申:有仔,洗左N倍錢落佢度,唔期望佢比家用,只係希望佢快樂,唔好怨我生佢出黎
要比$6000
返左兩年工一蚊都未比過,佢地話唔等錢洗叫我自己草起佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞