見大家成日煩俾幾錢家用 整個表俾大家參考下

534 回覆
1274 Like 31 Dislike
計6k 不過我比開8k
值2000
我要比6000 雖然我屋企唔有錢 但我都好開心有個咁好既屋企 要乜屋企人都借盡力比到我[black][/black]
6000$ 爸媽我愛你
中晒
所以我會盡量有幾多俾幾多
自己唔洗用錢俾晒佢地又點話
中左5樣 淨係比4k
我有問過洗唔洗加架 老母話唔洗
中哂6樣
不過屋企得我一個仔先係咁
有時太鐘意屋企搞到識唔到女朋友
中兩樣 而家搵18K 畀緊2K 家用
我廿歲 老豆六十幾歲了 老母做唔到野 依家yr2 好唔想畢業
中得2樣
新年都唔會買衫比我
呢個真係好仆街
到自己返pt去買
佢又形住你好多錢
比說話你聽
2500啦,500係興趣班有俾我上,但唔俾我去交流。

明明以前話要多d玩下學校d交流,唔好浪費d機會,但到我揸住張通告想報名既時候,佢就話:不如第時先去啦 果時係中二,真心記到而家,做咩要呃我俾假希望我

而中學只係有為中二搞交流團,已經無下次機會,更何況就算有我都唔會再問阿媽

真係唔開心,過左十年我都仲記得
講真中晒嘅老豆老母都唔洗你俾家用啦
4k
隨左4之外,全部都做齊,仲要供我去外國讀書
我一定努力,之後俾家用
剩係新年比錢買衫加勉強一個月800蚊零用錢連lunch,大學仲要nonmean學費全借錢,零用都係返pt搵,而家畢業要還錢了

比緊4k家用,自己又係繼續過緊貧困生活
要比$6000
得2000
但老母要求我結左婚都要繼續俾
6樣中哂 讀大學無返pt靠兩老比生活費
2000蚊 但佢開我5000蚊
剩係新年比錢買衫加勉強一個月800蚊零用錢連lunch,大學仲要nonmean學費全借錢,零用都係返pt搵,而家畢業要還錢了

比緊4k家用,自己又係繼續過緊貧困生活

唔記得講,得12k
舊撚父母
但係2 3 5 都有中
6都係一半半

一路都冇比,唔使比

今個月開始要

象徵式500銀
點解係用童年黎計?

出身後,食住都係痴屋企,起碼慳最少6k
1) 痴屋企住 (+3000)
2) 屋企食晚餐(+1000)
3) 屋企帶飯(+1000)
4) 唔洗做家務 (+500)
5) 唔洗交水電煤上網電話(+500)

之前試過自己住,真係貼錢買難受
收工重要做家務,3日唔抹地 唔洗廁所臭到仆街
食街外野又貴又唔健康,食到好厭

益街外人不如益屋企人啦
佢地死左d 錢咪又係你,就算唔係咪當交租

搬左出去另計,每星期請兩老飲茶算

睇黎你唔係好明有悲慘童年嘅人嘅感受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞