見大家成日煩俾幾錢家用 整個表俾大家參考下

534 回覆
1274 Like 31 Dislike
未grad 但屋企人係year1 黑哂面咁迫我比張信用卡比佢地管 然後仲用家庭需要為由用爆哂

跟住話會比番又吹水 話大個仔有能力幫屋企手 而家無奈地填緊氹

咁我係咪應該將來1蚊都唔好比

利申: 仲未grad 由year 1開始財政自理 仲比屋企人成日問我借住啲學費
未grad 但屋企人係year1 黑哂面咁迫我比張信用卡比佢地管 然後仲用家庭需要為由用爆哂

跟住話會比番又吹水 話大個仔有能力幫屋企手 而家無奈地填緊氹

利申: 仲未grad 由year 1開始財政自理 仲比屋企人成日問我借住啲學費

Cut 卡囉

Cut 卡囉

痴撚線屋企

Cut 卡囉

拎老豆老母張卡填返個氹la
正 咁計1蚊都唔洗比
我希望我可以夠錢比多d
搵27k
10k家用
3k手機game課金
3k買玩具
2k食飯
1k遊戲
儲6k
其他雜費
就算冇呢個表都會俾咁多/再多啲
雖然未 grad但一定會抽多啲時間陪佢地
爸爸媽媽我愛你哋
本來諗住 grad佐之後比3k
但係6個都有齊
中一樣 返pt都要比2000
中哂六樣
仲要未返過pt
點解咁多人都可以有齊6樣,我一樣都冇 都係要比家用,唔比屌到你仆街添。

利申: 中五開始要返PT到grad 爛賭老母
老強無$1000
保險無$5500
雜費無$500
食飯搭車無$3000(最撚慳)
呢度都無咗1萬銀...仲點俾咁多家用
除非唔諗住揸車買樓結婚生仔

點解要買保險$5500........益晒班保險狗

人壽住院危疾意外都有用
我供左2年,第2年踢波整親訓左一個禮拜醫院都用左8萬銀
另外有d係儲蓄保,好過放銀行
除非間保險公司執柒左
Sosad FG賺緊17K一個月
比左成6000家用
3000比老豆 佢仲話 比得咁少 你食我住我都唔夠喇
要比6000
比左成6000家用

然後佢應該係想我一個月比一萬
比左成6000家用

我扣埋MPF 得16K幾 要比7000家用 其實算唔算多
+5000
但老母有開口叫做野要畀1/3人工做家用
所以最下面果個唔中

我老豆都係開到口話要俾1/3人工
中哂6樣我真係心甘情願俾超過6k

中哂6樣應該有個好撚愉快既童年
想當年中四就開始keep住放學去返工

中曬,愉唔愉快就見人見志,同好多人比係好幸福嘅
但係有時都唔一定係有錢人先中曬,可能係屋企好慳好辛苦咁用錢落個仔到
所以都係抵俾嘅

Btw樓主搵廿k 1蚊都唔俾好似衰左少少

如果屋企好慳咁對個仔好 就更加抵俾啦
但要我俾真係唔撚順氣 中學未撚畢業屋企有野壞叫我夾錢換 on9 仲要佢唔係無錢 係孤寒

咁佢地都真係勁孤寒
比左成6000家用

我扣埋MPF 得16K幾 要比7000家用 其實算唔算多

咁都話少 貪得無厭
俾哂份糧佢好無
應該畀5000但畀7000
點解係用童年黎計?

出身後,食住都係痴屋企,起碼慳最少6k
1) 痴屋企住 (+3000)
2) 屋企食晚餐(+1000)
3) 屋企帶飯(+1000)
4) 唔洗做家務 (+500)
5) 唔洗交水電煤上網電話(+500)

之前試過自己住,真係貼錢買難受
收工重要做家務,3日唔抹地 唔洗廁所臭到仆街
食街外野又貴又唔健康,食到好厭

益街外人不如益屋企人啦
佢地死左d 錢咪又係你,就算唔係咪當交租

搬左出去另計,每星期請兩老飲茶算

連登仔接受唔到現實
跟住就屌老豆老母當atm
又唔知自己痴緊屋企
利申 支持搬出去係可以唔比

用個畸形社會證明屋企人有良心
1.) 住屋企3000? 你唔住屋企佢間屋可以拿出去放租呀? 比返1000佢已經要多謝哂啦
2, 3.) 從來都係出街食。
4.) 自己間房要自己執點計?
5.) 水電煤上網我贊成要比,比返500啦。

加埋:最多比返1500啦。
中曬 佢地只肯收3000
想比多都唔肯 叫我自己儲起
唯有多啲請返佢地食飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞