見大家成日煩俾幾錢家用 整個表俾大家參考下

534 回覆
1274 Like 31 Dislike
2000 長期得食住 唔會有多禮物 衫褲 同玩
中左2.5k
但供左我4年大學+1年外國master
諗住搵到>20k嘅話就 5k+1k比婆婆
你地係分開老豆老母比定係比曬老母等佢分比老豆
Sosad FG賺緊17K一個月
比左成6000家用
3000比老豆 佢仲話 比得咁少 你食我住我都唔夠喇

same
跟住收工返到屋企打下機又比佢話做乜唔用d時間搵錢比多d家用
正能量post
小朋友童年時父母對佢地好唔好真係記一世
d仆街父母害人不淺

問題係我而家搵幾多都買唔返我童年 (雖然真係搵唔多)
成日都諗 不如當年射我埋牆算啦

同路人
$0家用

邊個夠我慘
公屋撚, 中左6000
比家用時老豆叫我唔駛比,儲起佢自己投資
最後每個月比幾千啊媽買餸
中哂6點
不孝子比梗3千

利申: fg 14k人工
一項都唔中所以我唔覺自己有幾過份
利申冇比
中得愈多先至比愈少,咁錫你,點會分你份糧
我係比較浮動,幫屋企交晒租、水、電、煤、上網、電話費
夏天成日開冷氣電費好撚貴 上個月比左差唔多$5000
公屋搵14k only
屋企窮撚到仆街但都比到6000
乜撚都無,比$0
要比6000k
但我返第一份grad job 已經比緊7000
我一蚊都唔洗俾
搵 16k
比 5k
我係比較浮動,幫屋企交晒租、水、電、煤、上網、電話費
夏天成日開冷氣電費好撚貴 上個月比左差唔多$5000
公屋搵14k only

一樣交屋企費用, 另外再比4千買餸
跟你個表嘅話我要比4-5k
首先開始係一蚊都唔俾 再根據下面中幾多樣黎決定俾幾多

1.由細到大都俾夠零用錢你洗 放學有得買下M記 唔洗on99睇住人食 (+$1000)

2.除左必要開支仲會洗錢係你身上 例如報下興趣班 玩下課外活動 俾錢你去下exchange 交流團etc (+$1000)

3.每逢過年新衫新鞋走唔甩,隔唔中都會買下野送俾你 (+$1000)

4.細個d利是錢到大個拎得返 無俾父母落格 ($+1000)

5.讀大學幫你出學費 自己返pt之餘但隔唔中都會問你夠唔夠錢洗 唔洗你掛住返工無哂u life (+$1000)

6.由細到大通情達理 唔會下下同你講錢
彼此關係良好 (+$1000)

利申:窮撚父母 由細到大都R鳩我著數 下下講錢
依家搵$20K一蚊家用都唔撚俾

同你一樣 小學2蚊 一日 中學30蚊一日 100蚊入八達通 出黎做pt 就無買過野 你講1到6都唔中 但我比緊3000蚊 。仲記得岩岩出黎做野 最低公資都要比3000
首先開始係一蚊都唔俾 再根據下面中幾多樣黎決定俾幾多

1.由細到大都俾夠零用錢你洗 放學有得買下M記 唔洗on99睇住人食 (+$1000)

2.除左必要開支仲會洗錢係你身上 例如報下興趣班 玩下課外活動 俾錢你去下exchange 交流團etc (+$1000)

3.每逢過年新衫新鞋走唔甩,隔唔中都會買下野送俾你 (+$1000)

4.細個d利是錢到大個拎得返 無俾父母落格 ($+1000)

5.讀大學幫你出學費 自己返pt之餘但隔唔中都會問你夠唔夠錢洗 唔洗你掛住返工無哂u life (+$1000)

6.由細到大通情達理 唔會下下同你講錢
彼此關係良好 (+$1000)

利申:窮撚父母 由細到大都R鳩我著數 下下講錢
依家搵$20K一蚊家用都唔撚俾

同你一樣 小學2蚊 一日 中學30蚊一日 100蚊入八達通 出黎做pt 就無比過錢我 你講1到6都唔中 但我比緊3000蚊 。仲記得岩岩出黎做野 最低公資都要比3000
6000 但比咗我晏就要食麵包
中左5樣

而家真係俾梗5k

樓主個表幾準喎
+6000

做左一年野,兩老直頭叫我唔洗比家用,叫我儲多個錢到時買樓用

我愛爸爸媽媽

利申:兩老加埋搵成五萬幾六萬,所以叫我唔好問返佢地拎錢就得喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞