見大家成日煩俾幾錢家用 整個表俾大家參考下

534 回覆
1274 Like 31 Dislike
中哂六樣,比緊$6000。
有時會請父母去旅行,但黎緊想一齊去。
始終想係父母有精力個陣一齊去玩,影下相,留下d美好回憶。
應該整條function用percentage計
好似交稅咁
做咗幾年嘢應該俾得多個fresh grad
同埋要有minimum income 唔過min income 唔駛俾
好慶幸有呢對父母
雖然窮都盡量滿足我
中撚晒6000
咁講我應該要比6k 不過我淨係比3k
點解係用童年黎計?

出身後,食住都係痴屋企,起碼慳最少6k
1) 痴屋企住 (+3000)
2) 屋企食晚餐(+1000)
3) 屋企帶飯(+1000)
4) 唔洗做家務 (+500)
5) 唔洗交水電煤上網電話(+500)

之前試過自己住,真係貼錢買難受
收工重要做家務,3日唔抹地 唔洗廁所臭到仆街
食街外野又貴又唔健康,食到好厭

益街外人不如益屋企人啦
佢地死左d 錢咪又係你,就算唔係咪當交租

搬左出去另計,每星期請兩老飲茶算

連登仔接受唔到現實
跟住就屌老豆老母當atm
又唔知自己痴緊屋企
利申 支持搬出去係可以唔比
應該用percentage計啵
中4樣,但因為由細到大屋企人都好錫我,所以無論搵幾多都要俾一半
利申:而家搵近20k, 即係要俾10k
除左4,利是錢自己袋,其他都唔中 我係咪要再比少d家用。試過同老母講想辭職,佢:咪以為辭左職唔洗比家用。 唉,無計,家貧。

同佢講借財仔比足佢
老強無$1000
保險無$5500
雜費無$500
食飯搭車無$3000(最撚慳)
呢度都無咗1萬銀...仲點俾咁多家用
除非唔諗住揸車買樓結婚生仔

點解要買保險$5500........益晒班保險狗
我勁 $0
唔洗俾
除左4 其他有齊
除左4 其他有齊

啱啱相反
6K
要比多一倍
小學冇零用錢 用自己利是錢
現實比$3000
三千。
我都係俾開三千

搵緊30K
正!
lm
跟你個表比4K
而家比緊14k
咁如果老豆係講錢但係想我認清現實就係講錢嘅世界呢

Btw 老豆都只係叫我係咁二比老母就算,比越多佢洗越多
中哂
想俾家用但父母唔收,唯有屋租水電煤燈油火蠟我埋單,個個禮拜請飲茶
不過我第日Grad左都諗住比人工既一半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞