唉,想問下大家, 兩個人月入共4萬,可以點樣買樓??

360 回覆
8 Like 64 Dislike
其實28歲唔使咁急買樓喎
儲多幾年錢 到有一球左右 選擇會比宜家多好多

而家時勢難講...

儲到一球既時候都唔知買到d 咩啦

隨住時日 你儲錢會多左但整體樓價又係升 可能打返個和甚至越來越追唔到

呢位手足心水清 又通脹 又盛
10年前買樓都有人覺貴

依家呢種感覺就好似高追騰訊咁

你將啲錢放哂入REIT度你筆錢咪跟樓價升囉

買置富定領展好
你想自住定收租?自住就居屋啦。
收租仲要新樓,交完管理費差人月
你咩政府工 講得?
45萬係兩個人加埋? 少左啲喎 你條女月月清?

如果係就飛得啦 想結婚又唔一齊儲錢

無計,女朋友出黎做野無耐

佢細你6年?

係既唔洗咁急結 你話你女友都係28就急姐 你係男人唔急啦 儲多幾年先

你一個月儲幾多?
屯門城點應唔應該入票,屯門人點睇

屯門買完等升啦 遲啲咁多基建
收租仲要新樓,交完管理費差餉稅係極少肉食,仲要take樓價跌個risk. 咁不如買700好過
其實28歲唔使咁急買樓喎
儲多幾年錢 到有一球左右 選擇會比宜家多好多

而家時勢難講...

儲到一球既時候都唔知買到d 咩啦

隨住時日 你儲錢會多左但整體樓價又係升 可能打返個和甚至越來越追唔到

呢位手足心水清 又通脹 又盛
10年前買樓都有人覺貴

依家呢種感覺就好似高追騰訊咁

騰訊係未必需品?
星期六, 4:2, 乜都攪掂晒
45萬係兩個人加埋? 少左啲喎 你條女月月清?

如果係就飛得啦 想結婚又唔一齊儲錢

無計,女朋友出黎做野無耐

佢細你6年?

係既唔洗咁急結 你話你女友都係28就急姐 你係男人唔急啦 儲多幾年先

你一個月儲幾多?

佢23
兩個人加埋儲14500
講真 今日新高明日新低
樓您唔買 擺銀行
銀行將您舊錢 借比 上會做按揭果啲業主
之後您再同啲業主租反樓

AA 除左咩都唔理就叫人買樓同埋咩都唔理就叫人跟佢入飛抽新樓之外仲識咩
城點幫到你

城點個位置都幾好,但入屯門女朋友會發癲。佢成家住觀塘,灣仔返工

遠又厭遠
屯門又唔係沙頭角
成世都咪撚買

無錯

又無錢又要求多多

你除左等六合彩同等金融風暴外

你無乜機會買

我都覺得要克服呢種心態
收租仲要新樓,交完管理費差餉稅係極少肉食,仲要take樓價跌個risk. 咁不如買700好過

自住收租都冇分別 買完租出去 自己再租 已經好好多

綠表居屋收租犯法
自住一定係居屋

AA 除左咩都唔理就叫人買樓同埋咩都唔理就叫人跟佢入飛抽新樓之外仲識咩

我有叫佢唔理?
以家香港銀行多錢都水浸 美國加息 香港都唔加
您知唔知香港政府有幾多儲備?
知唔知一有平野有幾多人搶?
知唔知錦上路地價幾貴?
冇辦法,香港嘅制度係打壓中等收入者。
兩個夾埋搵多你一倍都買唔撚到

綠表居屋收租犯法
自住一定係居屋

政府新出左計劃 可以租出去啦 公屋都可以租出去啦
租樓啦 人生無常,租樓流動性高啲
兩個夾埋搵多你一倍都買唔撚到

你想買咩先
同你差唔多
我打算租套房同居1年先
睇下夾唔夾先

你地點睇?

我人工小,無諗過租,好似好蝕。同埋租金邊個出

預租5-6千
未計其他
租金6:4囉
唔介意邊個比
冇辦法,香港嘅制度係打壓中等收入者。

愈諗愈灰

我有叫佢唔理?
以家香港銀行多錢都水浸 美國加息 香港都唔加
您知唔知香港政府有幾多儲備?
知唔知一有平野有幾多人搶?
知唔知錦上路地價幾貴?

你除左拋一堆問題出黎之外有講過咩 都無內容O既
係有心幫樓主O既就去幫樓主計下按揭壓測
search 下你公司個database 有D咩盤係樓主買得起O既建議下帶佢去睇啦
剩係識叫人買樓同入飛抽新樓,你又知樓主抽中左供得起?
定係你連壓測都唔識計?search 你公司database 睇下有咩盤都唔識? 剩係識去新盤現場打交?

城點個位置都幾好,但入屯門女朋友會發癲。佢成家住觀塘,灣仔返工

又要馬兒好

又要馬兒不吃草

十年前根本無人會諗大西北
十年後問同一個問題
之後有人答住梅窩
嫌棄既人都係唔知足

講黎都曬氣,
買左就可以滾番間樓出黎,首期借會愈來愈大,到時可以住番市區

升就係ja 大哥 ,如果買完跌, 就焗住屯門

如果繼續升,屯門都冇得你住

唔洗繼續升,停係到你都無得住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞