唉,想問下大家, 兩個人月入共4萬,可以點樣買樓??

360 回覆
8 Like 64 Dislike
有冇話幾多年樓齡唔得 要幾大到 要邊區比較好

其實45萬 收入4萬 都夠買樓嘅 按保可以供 買間唔駛大裝住嘅 應該搵人托多幾萬都勉強上到車

大約400萬二手樓 律師費8000 印花稅10萬 攞多4皮做佣金 加40萬首期 大約54.8萬應該得 你借360萬 其中240萬有回贈1.6% 扣loan amount 約3.84萬啦 供13000左右
可以買二手公屋。。。
其實28歲唔使咁急買樓喎
儲多幾年錢 到有一球左右 選擇會比宜家多好多
同埋邊個話9成不能租出去

你邊間呀, 幫你問下你銀行

咁你記住不要租出去做個老實人
得45萬咁少?
公屋撚做95%按買居屋
月供係咪要2萬
私底下租都供唔掂喎
宜家邊到有400萬樓呀
自己28歲 月入2萬5。 另一半搵15000,依家儲左45萬
係咪應該諗居屋?? 求指教

問屋企人借多15萬,去新界買間400萬到舊樓,揾間唔太衰,入伙簡單油下油就算,電器傢私全部分期,問銀行借分六十期還,十幾萬一個月都係供2千幾,400萬一個月供14000到,30年,頂3年賺左先再換樓。你宜家唔買過多半年又升多1成就真係唔洗再買,個價去得太快,好難追
同條女去睇下樓先,睇完佢又唔同諗法,其實新界去市區番工都係來回2個幾鐘到。
allin livepool
自己28歲 月入2萬5。 另一半搵15000,依家儲左45萬

有需要 有咩問題 pm我 我做地產既
檢討下點解搵咁少啦,買左都生唔到仔,不如租算啦
其實你上黎問個意義係邊

有需要 有咩問題 pm我 我做地產既

老友,提提你,連登個App冇得pm。

係唔可以
因為HKMC批你借9成只准許你自住用途
不過好多人都照租出去 因為好少會查
即係好多人衝紅燈過馬路咁 好多時都無事 不過撞正差佬特登捉你咪出事
不過查到唔會坐監ge 係要你即刻比返個差額比到5成物業係你個lor 比得起你就無事lor
唉我同你差唔多大 搵錢同你差唔多 到而家5萬都無

係唔可以
因為HKMC批你借9成只准許你自住用途
不過好多人都照租出去 因為好少會查
即係好多人衝紅燈過馬路咁 好多時都無事 不過撞正差佬特登捉你咪出事
不過查到唔會坐監ge 係要你即刻比返個差額比到5成物業係你個lor 比得起你就無事lor

簽之前係刑事
簽之後係民事
要記得申報,
不過我就冇咩記性
城點幫到你

城點個位置都幾好,但入屯門女朋友會發癲。佢成家住觀塘,灣仔返工

發癲?如果全部新樓都抽爆 你想發癲都要十幾/幾十抽一
城點幫到你

城點個位置都幾好,但入屯門女朋友會發癲。佢成家住觀塘,灣仔返工

發癲?而家全部新樓都抽爆 你想發癲都要十幾/幾十抽一
4萬想買樓 衫鈕就有得買
城點幫到你

發癲?而家全部新樓都抽爆 你想發癲都要十幾/幾十抽一

人地諗住一買就住成世的
一班人搵錢又唔多,要求就多,呢種心態真係下世先買樓啦
遠又話遠,細又話細,舊又話舊,最好300 萬有地鐵上蓋三房套,咁就社會太平
其實28歲唔使咁急買樓喎
儲多幾年錢 到有一球左右 選擇會比宜家多好多

而家時勢難講...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞