唉,想問下大家, 兩個人月入共4萬,可以點樣買樓??

360 回覆
8 Like 64 Dislike
屋企點都有少少幫輕下你掛
你女朋友主要想買新少少既樓? 想邊區?
一個人月入七萬可以點買樓?

冇首期定有首期

冇 目前儲蓄得幾十萬

冇首期定有首期

冇 目前儲蓄得幾十萬

咁易好多啦
7萬,壓測可以過到
兩人月人4萬加埋父母700萬

同你差唔多
我打算租套房同居1年先
睇下夾唔夾先

你地點睇?

我人工小,無諗過租,好似好蝕。同埋租金邊個出

我初頭都係咁諗,但買左樓後發現其實唔會比租樓賺到幾多,我計比你睇

4年前買大西北私樓,380尺實用260萬,借8成,2.15%息,每月供7900左右,有3600係息

管理費1000

差響地租一季2000幾,你當800一個月

首期+裝修+所有雜費=70萬

好嘞,條數就係每月無得番轉頭既支出係3600+1000+800=5400

首期70鳩鳩地拎去做人仔定期4厘有多,即係一年有28000,每月有2600鬆D,咁已經8000,其實夠係大西北租樓或者係九龍租間細單位,仲未計家電廚廁壞野爛野搵人整要比錢

咁當然息係越供越少既,但呢個高位入市搏唔搏就睇你,不過唔好成日有個錯覺就係供樓就全部入自己袋,租樓就全部比晒人,供樓都有好多錢係收唔番既

1. 你計漏兩樣嘢
1. 你層樓4年可以轉2次按 當你唔玩咁盡啦 借230個 估計最少有大約4萬嘅回贈 扣律師費1萬 大約1250 一個月
2. 轉按cash out 咗2次 可以攞返17萬 你可以攞啲錢做定期

這未計你層樓升值加按多嘅rebate 同埋一樣做定期嘅收益

簡單嚟講 你唔明樓按嘅遊戲點玩 所以覺得租樓冇用

我明,但你呢個假設係建基於個樓市升啫(事實亦係4年年升左好多),但如果遇著跌市銀行收水就冇咁多回贈同未必借到咁多,同埋已經屬於財技,就等如果70萬我唔會話就去買騰訊一樣,因為想盡量撇除市況波動而去計供、租既支出,主要係想講供樓都有好多錢收唔番。

冇首期定有首期

冇 目前儲蓄得幾十萬

咁易好多啦
7萬,壓測可以過到

冇首期定有首期

冇 目前儲蓄得幾十萬

咁易好多啦
7萬,壓測可以過到

你當1萬人工可以借到108萬左右
你想自住定收租?自住就居屋啦。
收租仲要新樓,交完管理費差餉稅係極少肉食,仲要take樓價跌個risk. 咁不如買700好過

有幾手700,希望幫補下

你知綠表居屋5%首期免壓測免按保?綠表4,500萬大把高質選擇,完全唔需要考慮私樓又貴又細又要多首期又要壓測

公務員係咪入職2年就可以拎綠表?
拎綠表買二手居樓好似抵玩D?

好似要confirm 左先得

兩年就得。。你係咪公務員黎Ga? 傻Hi樓主
公務員有居屋綠表都唔珍惜,又要諗私樓又嫌遠,畢直唔夠就唔夠咖啦,你又要急住上車係無得要求咁多。

樓主太遲入市,搞到宜家二手居屋都炒到癲,呎價直迫私樓的確唔值
收租仲要新樓,交完管理費差餉稅係極少肉食,仲要take樓價跌個risk. 咁不如買700好過

你知綠表居屋5%首期免壓測免按保?綠表4,500萬大把高質選擇,完全唔需要考慮私樓又貴又細又要多首期又要壓測

好,呢個係好好既資訊

400萬95%25年 月供1萬6千3。 你同條女結左婚先講啦,傻hi 樓主
你咩政府工 講得?

紀律部隊

結婚派宿舍好過啦

屌 條友分分鐘假膠黎 係紀律部隊仲洗煩呢D野

等10幾碌先有宿舍,邊等得切

好,呢個係好好既資訊

400萬95%25年 月供1萬6千3。 你同條女結左婚先講啦,傻hi 樓主

咁後生當然做30年啦
你咩政府工 講得?

紀律部隊

28歲人仲戇撚鳩鳩咁樣
又要馬好又要唔吃草
攞錢出黎啦屌你老母

屌,集思廣益都要屌

唉,我幫返屋企就差唔多。
女朋友其實睇地點,想住返市區。但市區除左居屋,得返唐樓揀。 依家諗住俾個post條女睇,等佢知道世界係點

冇首期定有首期

冇 目前儲蓄得幾十萬

咁易好多啦
7萬,壓測可以過到

月入7萬,横行啦

公務員係咪入職2年就可以拎綠表?
拎綠表買二手居樓好似抵玩D?

好似要confirm 左先得

兩年就得。。你係咪公務員黎Ga? 傻Hi樓主

屌,日日背份notice咩
公務員有居屋綠表都唔珍惜,又要諗私樓又嫌遠,畢直唔夠就唔夠咖啦,你又要急住上車係無得要求咁多。

樓主太遲入市,搞到宜家二手居屋都炒到癲,呎價直迫私樓的確唔值

係,你講中左,只可以話呢個年代對80尾90頭出世既人好唔公平

好,呢個係好好既資訊

自己供16300 真係供唔起,俾埋家用,水電管理費地租差餉屎都無。 屌,有乜可能唔俾人放租,政策玩9窮撚
你自己搵得2萬5, 就唔好咁大諗頭想買樓收租啦, 同埋居屋補完地價都可以租比人架
如果你呢 d 環境嘅人都唔抽居屋 走去買私樓
岩岩攞唔到公屋個 d 人簡直想屌死你

女朋友其實睇地點,想住返市區。但市區除左居屋,得返唐樓揀。 依家諗住俾個post條女睇,等佢知道世界係點

俾個地方我地會好啲 你女朋友唔知現實就帶佢睇樓

好,呢個係好好既資訊

自己供16300 真係供唔起,俾埋家用,水電管理費地租差餉屎都無。 屌,有乜可能唔俾人放租,政策玩9窮撚

月入4 萬供多過1 萬我覺得好玩命

俾個地方我地會好啲 你女朋友唔知現實就帶佢睇樓

我諗住睇將軍澳,黃大仙,鑽石山,觀塘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞